Ahol a koktélok jövőjét írják: a koktél bajnokság döntőjén jártunk

2022. október 17.

Lúdláb torta és tokaji aszú is került a poharakba a budapesti Artisans of Taste-en. Helyszíni beszámoló az egyik legkülönlegesebb koktél bajnokság döntőjéről.

Keresve, kutatva sem lehetett volna jobb helyszíne a második Diplomático & Co. Artisans of Taste koktél bajnokság döntőjének, mint a belvárosi Múzsa bár. A korábbi eredmények és a Diplomático & Co. kurzuson való részvétel alapján fináléba jutott hat versenyző mindegyikét a saját múzsája ihlethette. Olyan különlegességekkel rukkoltak elő, amit egy átlagember talán el sem tud képzelni. Mindez nem csoda, hiszen nagy volt a tét. A győztes egy hetet tölthet Venezuelában, a Diplomático rum őshazájában és figyelheti, tanulmányozhatja a lepárlás, a rumkészítés kulisszatitkait.

Koktél bajnokság a fenntarthatóság jegyében

Fotó: WhiskyNet

Nemcsak a fődíj, a verseny kiírása is különleges volt. Három szempontnak kellett érvényesülnie a koktélban: kézművesség, fenntarthatóság és kistermelői megközelítés. Alapként valamennyi résztvevő Diplomático rumot vagy Canaima gint használhatott. Az ezen felül felhasználható kiegészítők csak házi készítésűek lehettek, és meg kellett felelni a fenntarthatóság követelményeinek is. Hogy ez mit jelent? Az elkészítésnél minél kevesebb hulladék keletkezzen, és ha keletkezik is, az újrahasznosítható legyen.

Ezt szem előtt tartva a döntőbe jutott hat bártender mindegyike egy kis dobozkával érkezett, amiben az előre összeállított „boszorkánykonyháját” hozta. Természetesen a múzsáról, vagy a múzsa csókjáról mindenki maga gondoskodott. A felhasználható összetevők számát nem korlátozta a zsűri, az viszont előírás volt, hogy a koktél végső változata bármikor reprodukálható legyen. Az értékelésnél pontozták a koktél komplexitását, ízét, egyensúlyát és azt, mennyire emeli ki a két Diplomático termék profilját. A már említetteken kívül a megjelenést, az előadásmódot, az angoltudást és a versenyző kapcsolatteremtő képességét is figyelembe vette a zsűri a végső sorrendnél.

„A verseny célja a bártenderek szakmai szintjének felmérése és fejlesztése, valamint az alapitalok népszerűsítése. Így fejlődik a bárkultúra, a kínálat. Szeretnénk, ha az elegáns bárokban elfogyasztott koktélok hatására az emberek kedvet kapnának arra, hogy otthon is jó minőségű, népszerű italokból saját elképzelésük szerint készítsenek egy-egy italt. Persze a verseny remek lehetőség arra is, hogy ezektől a kreatív fiataloktól mi is tanuljunk. Mindenki másképp próbálja megoldani a feladatot, így új technikák, alapanyagok kerülhetnek elő – sorolta a verseny megszületésének okait Szatmári Zoltán, a WhiskyNet munkatársa.

A versenyzők nagyjából egy hónapot kaptak, hogy kitalálják a receptet és begyakorolják az általuk elképzelt koktélt. Ki-ki a maga módján használta fel ezt az időt. Volt, aki minél jobb és különlegesebb összetevők után kutatott, akadt, volt, aki sokat kóstolt, hogy inspirálódjon és olyan is akadt, aki keramikussal terveztetett csészét a még egyedibb összhatás érdekében.

Koktél bajnokság birsalmával és lúdlábbal

Természetesen a gyakorlásra is elegendő időt hagytak, így valamennyi versenyző koktélkészítése belefért a szervezők által előírt tíz perces időkorlátba. Akadt egy-két izgalmas nevű koktélterv. Ilyen volt a Birsalma király (King of Quinces), a Polton of the Sage, de különlegesnek ígérkezett a debreceni Cserepes Erik Old but Gold elnevezésű kompozíciója is. Az ötlet a fiatal bártender barátnőjétől származott, aki azt javasolta, hogy a rumalapú koktél a lúdláb torta ízére emlékeztessen. Ezt sikerült megvalósítani, a Diplomático Exclusiva, valamint cold brew kávé, étcsokoládés mézvíz és meggyes-csokoládés hab segítségével.

„A kitűnően felkészült bártenderek remekül megoldották az egyébként rendkívül nehéz feladatot. Nem egyszerűen koktélt kellett készíteniük, szinte a nulláról indulva egy tökéletesen harmonikus ital megalkotása volt a cél. Hatalmas gratuláció jár mindenkinek. Rendkívül elégedett és büszke vagyok” – osztotta meg a verseny tapasztalatait Schöck Norbert, a Diplomático rum magyar márkanagykövete, a zsűri elnöke.

Másodikból első

Sós Richárd
Fotó: WhiskyNet

A koktél bajnokság első helyét végül a budapesti Sós Richárd, a LEO Rooftop bár munkatársa szerezte meg. Aether elnevezésű győztes kompozícióját Canaima gin, Wabi-Sabi cordial, tokaji aszú méhviasz wash, kakaó-abszint spray felhasználásával készítette el. Tavaly második lett a versenyen és annyira szívére vette, hogy elhatározta: soha többé nem indul ilyen vetélkedésen. Akik ismerik, azok viszont pontosan tudták, idén visszatér. Sőt, már a „kudarc” utáni napon elkezdi a felkészülést a következő megmérettetésre.

A boldog győztes Sós Richárd elmesélte, eredetileg egészen más pályára készült. Mondhatni, egy véletlennek köszönhetően talált rá a bártenderség. „Tanulmányimat informatikai iskolában kezdtem, a családunkban szinte mindenki mérnök. Éreztem azonban, hogy ez nem nekem való. Az érettségi után elvégeztem a mixer iskolát és egyre inkább érdekelt ez a foglalkozás. Igazán viszont csak akkor szerettem bele az italkészítésbe, amikor az Akvárium bárban dolgoztam. Sok új oldalát és szépségét ismertem meg ennek a munkának.”

Különleges szakma, különleges koktélok

Fotó: WhiskyNet

S hogy mi a vonzereje a bártenderi munkának? Az új bajnok szerint több is van. „Leginkább az alkotás és az az út, ami az ötlettől a megvalósításig vezet. Különleges élményt nyújtunk az embereknek és ezt a lehetőséget a legjobb tudásunk szerint meg kell ragadni. Mindegy, ki ül a pult másik oldalán, mindenkit úgy kell kiszolgálni, hogy boldog legyen. Van egy mondás: egy pillanat, egy lehetőség. Ezt kell megérezni és eszerint kell cselekedni.”

Céltudatosságára jellemző, hogy mielőtt elkezdte prezentációját, mosolygós szelfit készített a zsűrivel. A meglepő ötletet utóbb el is magyarázta. „Lehetett tudni, hogy a zsűri a versenyzők marketingérzékét is értékeli.” Természetesen maga a koktél volt a legfontosabb, annak születéséről is készségesen mesélt. „Fokozatosan raktam össze onnantól, hogy kitaláltam, hogy a négy asztrológiai elem, a tűz a víz, a föld és a levegő összegzéseként egy quintesszenciát készítek. Ehhez kerestem a különleges kiegészítőket. A Canaima gin citrusos íze jól illett ehhez a misztikus megközelítéshez. Fontos, hogy a szépséget megtaláljuk a természetben, ezt szerettem volna érzékeltetni a különböző díszítésű kerámia csészékkel, amikben felszolgáltam az italt.”

Irány Venezuela!

Úgy tűnik, a hatnapos venezuelai út jó helyre került, erről árulkodik, az is, ahogy Sós Richárd a győzelem után fogalmazott. „Örülök és tele vagyok kíváncsisággal. Sokat szeretnék tanulni, remélem eljutunk az Amazonashoz is, ahol találkozhatok olyan törzzsel, amelyik a Canaima gint alkotó gyógynövényeket gyűjti. Úgy hiszem, elképesztő szakmai élmények várnak rám.”

A zsűri értékelése szerint az Aether koktél jól átgondolt, tudatos munka eredménye. Az alapanyagválasztás és a megvalósítás is tökéletesre sikerült.  Érdemes megkóstolni…

Szerző: Török Ferenc
Címlapfotó: WhiskyNet