Egyszerű, de nagyszerű köret: sült sárgarépa
Sárgarépa, de hogyan! Aki kipróbálja, örökre búcsút int sült krumplinak, rizibizinek, burgonyakrokettnek.
A hamuesgyemant.hu újságírója akadt rá egy izgalmas receptre, amivel megtörhetjük a rizs-krumpli megbonthatatlannak hitt egyeduralmát. A sült sárgarépa ráadásul egyszerűen elkészül, így mellette bőven marad idő és energia a főfogásra is – ígéri az idézett cikk.
Teljesen mindegy, hogy mekkorára ás milyen formára vágjuk a sárgarépát. A lényeg, hogy egyenletes méretűek legyenek. Ha ez megvan, helyezzük a darabokat egy kibéleletlen tepsibe. A sárgarépa forró, körülbelül 200 Celsius fokos sütőben szépen karamellizálódni kezd. Ne felejtsük sütés közben többször is megfordítani, hogy ne égjenek meg. Készítsük körülbelül 40 percig – ajánlja a Bon Appétit. (Ez a módszer egyébként más sült zöldségek, például kelbimbó, paszternák és édesburgonya esetében is jól működik.)
A répák ízesítése pedig szintén rendkívül egyszerű, hiszen sokféle fűszer passzol hozzá. A sütőbe rakás előtt adjunk hozzá egy kis őrölt köményt vagy fokhagymaport (kb. egy-egy teáskanálnyit), vagy egy csipetnyi barna cukrot. Végül pedig nyomjunk rá friss citromlevet.
A sült sárgarépát kanalazzuk a megkevert joghurttal tálra és díszítsük friss fűszernövényekkel, például kakukkfűvel, esetleg petrezselyemmel, kaporral vagy korianderrel. A legvégén pedig kevéske olívaolajjal locsoljuk meg.
Ha esetleg édesebben szeretnénk, próbáljuk ki juharsziruppal, vagy a csirke mellé süssük mézzel a répákat.
Címlapfotó: Clark Douglas / Unsplash