Férfi kezében egy fém edénnyel és egy teaszűrővel, előtte pohár, barna folyadékkal, mögötte üvegek

Mihalik Sebestyén, a WarmUp Cocktail bar head bartendere

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

Merész kísérletezés az ízekkel

Öt prémiummárka rövid történetével és Mihalik Sebestyénnek, a WarmUp Cocktail Bar head bartenderének koktélcsodáival csinálunk kedvet az újranyitó bárok látogatásához, vagy éppen az otthoni mixeléshez.



F\u00e9rfi z\u00f6ld k\u00f6t\u00e9nyben, feh\u00e9r ingben, asztaln\u00e1l \u00fcl

Mihalik Sebestyén

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

Mihalik Sebestyén, a WarmUp Cocktail Bar head bartendere a húszas évei elején helyezkedett el a vendéglátásban, majd viszonylag későn, nagyjából 4-5 év felszolgálás és egy külföldi kaland után találta meg önmagát, ahogy ő fogalmaz, „a bárpult dolgosabb felén". Az új italok kifejlesztésénél csak az ízekkel való kísérletezés szerez számára nagyobb örömöt. „Mentorom, Gulyás Csaba oldalán immáron több mint négy éve dolgozom Diageo márkákkal, melyek már az első pillanatban mély benyomást tettek rám sokszínűségükkel és kivételes minőségükkel. Különösen nagy rajongója vagyok a Don Julio tequiláinak, a skót whiskyk sokrétűségének és a Tanqueray ginek változatos ízeinek.

Kilmarnock Road

Piros poh\u00e1r, tetej\u00e9n gr\u00e9pfr\u00fath\u00e9j, el\u0151tte citromkarika, jobb oldalon v\u00f6r\u00f6s palack

Friss, nyárias long drink

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

A whisky-vermouth kombinációkra épülő italok, illetve a grépfrútlé iránti rajongását Mihalik Sebestyén egy viszonylag könnyen elkészíthető, friss és nyárias long drinkben ötvözte. A Gold Labelre jellemző lágy, mézes jegyeket tökéletesen kiegészíti a citrusok és a tonik fanyarsága. A házi hibiszkusz szirupot pedig azért választotta, mert a bársonyszín hozzáadása mellett kellemes,gyümölcsös ízével teszi könnyen fogyaszthatóvá az italt.

HOZZÁVALÓK:

  • Johnnie Walker Gold Label Reserve whisky
  • Rosso Vermouth
  • Frissen facsart grépfrútlé
  • Citromlé
  • Házi hibiszkuszszirup
  • Tonik
  • Australian Bitters

ELKÉSZÍTÉS:

  • Ez egy épített ital, melynek alapanyagait jégre töltjük, majd fogyasztás előtt felkeverjük. Grépfrúthéjjal és rozmaringgal díszítjük.


JOHNNIE WALKER GOLD LABE LRESERVE WHISKY
John Walker 1820-ban nyitotta meg élelmiszer-kereskedését a skóciai Kilmarnockban, ahol whisky blendelési technikákkal kísérletezett és lerakta a Johnnie Walker családi vállalkozásalapjait. A Johnnie Walker azóta világszerte ismert egyedi minőségű whiskyjeiről.Az aranyérmes Johnnie Walker Gold Label Reserve-öt Jim Beveridge master blender alkotta meg a házasítás művészetének igazi remekeként. Édes, mézes aromájuk alapján válogatott whiskyk keveréke, amelynek minden cseppje élénk ízek gazdag rétegeit kínálja.

Calmness

S\u00e1rga ital borospoh\u00e1rban, el\u0151tte narancsszeletek, mellete \u00fcveg s\u00e1rga folyad\u00e9kkal

A koktél lelke a frissítő oolong tea

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

Nincs nyár gin-tonik nélkül, tehát szinte kötelező darab, ha a hőség ellen próbálunk védekezni. Az oolong tea frissítő, ám neutrális ízjegyei tökéletesen belesimulnak a citrusos kavalkádba, amit a szilva bitter parfümös gyümölcsössége egészít ki. A szárított narancsba zárt illóolajok pedig felerősítik a Flor de Sevillában érezhető mediterrán citrusok ízét.

HOZZÁVALÓK:

  • Tanqueray Flor de Sevilla gin
  • Ye Tealeaves Calm Tea
  • Tonik
  • Plum Bitters
  • Szárított narancs

ELKÉSZÍTÉS:

  • Szinte klasszikus gin-tonik, melyet egy borospohárban, sok jégre érdemes elkészíteni, Ye Tealeaves Calm Tea hozzáadásával. A Calm Tea magas minőségű szálas zöld oolong tea, lágyított, szűrt víz és szárított osmanthus virágzat felhasználásával készült teljesen tartósítószer- és adalékmentes dobozos teaital. Szárított naranccsal díszítjük.
TANQUERAYFLOR DE SEVILLA
GIN Charles Tanqueray igazi újító, úttörő volt, aki a világ legjobb ginjének megalkotására törekedett. A világ számos pontjáról szerzett be növényeket és fűszereket; több mint 300 receptet készített. Az eredeti, 1800-as évekbeli receptje ihlette a Tanqueray Flor de Sevillát. A Tanqueray Flor de Sevilla a sevillai narancsok keserédes zamatának és a Tanqueray London Dry gin összetettségének tökéletes egyensúlyát kínálja.A napsütötte mediterrán ízek teszik ezt a gint kivételesen kellemessé, ugyanakkor mégis izgalmassá.

Tea After Twelve

S\u00e1rga folyad\u00e9k poh\u00e1rban, mellette s\u00f6t\u00e9tz\u00f6ld palack k\u00e9k \u00e9s feh\u00e9r c\u00edmk\u00e9vel

Akár házilag is elkészíthető

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

A Singleton of Dufftown maláta whisky selymes és gyümölcsös ízének hangsúlyozásához Sebestyén hidegen áztatott kínai fekete teát használt. Megfelelő mennyiségű savasság hozzáadásával és édesítés után kiváló szomjoltó és frissítő hatású koktélt készíthetünk.

HOZZÁVALÓK:

  • The Singleton of Dufftown 12 éves single malt whisky
  • Cold brew fekete tea (Ye Tealeaves Gold Silk black tea)
  • Frissen facsart citromlé
  • Cukorszirup

ELKÉSZÍTÉS:

  • Ez egy igazán könnyen, akár házilag is elkészíthető highball. A fekete teát 18-20 óráig hideg vízben áztatjuk, aztán leszűrjük. Collinsos pohárban jégre töltjük az alapanyagokat, majd megkeverjük. Tökéletes nyári frissítő, melyet ízlés szerint citromlével és cukorral ízesíthetünk, ezután citrommal és kakukkfűvel díszítünk.THE SINGLETON OF
DUFFTOWN 12 WHISKY
A Singleton of Dufftown a Speyside régióban, Dufftown főzdéjében készül, amely a malátawhisky-lepárlás szíve Skóciában. A főzdében 1896 óta készül whisky és az erjesztéstől a lepárlásig minden annak érdekében történik, hogy az ital minden cseppje kiváló minőségű legyen. A The Singleton of Dufftown aromája pörkölt mogyoróéra emlékeztet, amely gazdag gyümölcsösséggel, fekete ribizlis, barna cukros és kávés ízjegyekkel kúszik végig a szájpadláson, majd egy elegánsan szárazzá váló, tűéles utóízzel búcsúzik. A 12 éves Singleton of Dufftown a Singleton család lelke, egy lágy, házasítatlan malátawhisky, amely tökéletes kiindulópont lehet a kategóriával most ismerkedők számára.

Illuminate

\u200bbarna folyad\u00e9k \u00e9s egy goly\u00f3 a poh\u00e1rban, p\u00e1lmaleveleken, h\u00e1tt\u00e9rben fekete palack

Rum és csokoládé örökké népszerű párosa

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

A rum és csokoládé egy megunhatatlan kombináció, melyet a thai csili és az osmanthus virág leginkább barackra emlékeztető zamatával ötvözve nagyszerű harmóniát érhetünk el. A narancshéjban található illóolajok ismét jó szolgálatot tesznek, hogy frissességet kölcsönözzenek ennek a desszertitalnak.

HOZZÁVALÓK:

  • Zacapa Centenario 23 Rum
  • Csilis étcsokoládé
  • Házi készítésű csilis osmanthus virágszirup
  • Aztec Chocolate Bitters

ELKÉSZÍTÉS:

  • Keverőpohárban, sok jéggel nagyjából fél percig keverjük a hozzávalókat, majd egy gyönyörű jéggömbre, old fashioned pohárba töltjük. Narancshéjjal, csiliszálakkal és étcsokival ízesítjük és díszítjük.
ZACAPA CENTENARIO 23RUM
Guatemala szelídítetlen vadonjai és vulkánjaiban sötéten, titokzatosan pislákoló tüzek ihlették a Zacapa 23-t, amelyet szakértő kezek kevernek a magas hegyvidék hűvösében; alapanyagként nem melaszt, hanem cukornádat használnak. A Zacapa 23 mind ízében, mind megjelenésében merész, ennek köszönhetően semmihez sem hasonlíthatóan gazdag ízélményt kínál. A luxusrum ízharmóniájához aktívan hozzájárul a művészi tökéletességre fejlesztett tradicionális spanyol solera érlelési rendszer, amelyben négy különféle hordótípust alkalmaznak. Vaníliás, erőteljes Bourbon-, gyümölcsös, ízgazdag sherrys, finom Pedro Ximenez boros, valamint újrapörkölt fehértölgy hordók biztosítják a kiemelkedő párlattökéletességét, amelyben a fűszeres, fás, aszalt gyümölcsös vagy éppen gazdag, mézes jegyek dominálnak.

Mañana Mexicana

\u200bBarna, habos folyad\u00e9k talpas poh\u00e1rban, mellette k\u00e9k folyad\u00e9k palackban, k\u00f6r\u00fcl\u00f6tte k\u00e1v\u00e9szemek

Kifogtuk Dél-Amerikát

Fotó: Dancsecs Ferenc / VINCE Magazin

Ezzel a receptúrával Sebestyén az általa nagyon kedvelt közép- és dél-amerikai ízeket próbálta meg közelebb hozni az Európában rendkívül népszerű Espresso Martini koktélrajongóihoz. A citrusos és sós jegyekkel megáldott Don Julio (amely a bartender személyes kedvence) nagyszerűen harmonizál a fahéj és a kávélikőr fűszeres édességével. A tőzegáfonya bitter savanykás íze a kávéban rejlő csersavakat, illetve a tequila citrusos ízjegyeit hivatott kiemelni. Haladó gourmet-k egy csipet füstölt sóval is meghinthetik a koktél habját.

HOZZÁVALÓK:

  • Don Julio Blanco Tequila
  • Friss eszpresszó
  • Tequila alapú kávélikőr
  • Házi fahéjszirup
  • Cranberry Bitters

ELKÉSZÍTÉS:

  • Az eszpresszókávét jeges vízben lehűtjük, majd a bitter kivételével minden összetevőt egy shakerbe helyezünk és jéggel összerázzuk. Ezután előhűtött coupe pohárba töltjük és Cranberry Bitterrel díszítjük.
DON JULIO BLANCOTEQUILA
Don Julio González első agávé növényeit 1942-ben ültette és 1949-ben párolt először tequilát. Az alapítóról elnevezett Don Julio Blanco egy jellegzetes ízvilágú lágy és friss tequila, amely először 1996-ban került forgalomba. A rézzel bélelt edényben, kis adagokban való lepárlás friss citrusos és édes ízeket kreál; a többi Don Julio tequila is ezen tradíció szerint kerül lepárlásra.A Blanco palack ikonikus jelentőségű a Don Julio márka számára.Az élénk kék szín a márka felvillanyozó szellemiségét képviseli. Kisebb mérete Don Julio azon meggyőződése előtt tiszteleg,hogy a tequila nem terelheti el a figyelmet a meghitt együttlétről.A legömbölyített élek a tequila lágyságára utalnak és a vaskosnyakrész merész dugójával emlékeztet a szenvedély fontosságára,amely a Don Julio márkát élteti.

A Diageo több mint 200 márkát gyárt és forgalmaz, legyen nagy vagy kicsi, régi vagy új, lokális vagy globális: ilyen például a Johnnie Walker, a Tanqueray, a Don Julio, a Baileys, a Guinness és még sokan mások. A céget 1997-ben alapították, viszont a márkák, a filozófia, az elvek és az alapértékek több száz éves hagyományra tekintenek vissza. Mára a cég termékeit 180 országban értékesítik. Magyarországon a Diageo márkáit a Zwack Unicum Nyrt. forgalmazza és építi helyi szinten a márkákat, azok alapértékeit és filozófiáját továbbörökítve.