A tökéletes kávé élményhez csak a csészét kell egy másik edényre kicserélni!

2024. január 04.

Hihetetlen, de egy új kutatás szerint jobban ízlik a kávé, ha egy minden háztartásban megtalálható, de más italhoz használt pohárból isszuk.

Az, hogy milyennek érzünk egy kávét, számos tényezőtől függ. Ilyen például természetesen a szemek pörkölése, de az ízeket és az aromákat számos további körülmény befolyásolja. Egy kutatás szerint még az is hatással van az ízérzékelésünkre, hogy milyen pohárban szolgálják fel nekünk az italt.

A manapság tetőfokára hágó diskurzust egy 2018-as kutatás katalizálta: e szerint az ízérzékelést nagyban manipulálni tudja a csésze, pohár formája. Pár gyorsan eszmélő kávézó és néhány versenyző a Barista Világbajnokságról (World Barista Championship) kapva kapott az alkalmon. Elkezdtek játszani a kávéscsészék dizájnjával.

Ehhez hasonló kutatások persze a borok világában is zajlottak. Ott a sommelier-k és a bartenderek is rájöttek: különböző karakterű borok aromáit különböző formájú poharak emelik ki. Végső soron a megfelelő pohár használata felerősíti az adott bor ízprofilját. Innen már csak egyetlen kis ugrás volt a perfectdailygrind.com 2023 augusztusi cikkének felvetése: vajon megváltoztatja-e a kávék ízét az, ha borospohárban szolgálják fel? A portál mindjárt két kávészakértőt kérdezett meg a témáról: Marek Krupát, a Kruve formatervező-fejlesztő iroda társalapítóját, illetve Rafael Silvát, az El Salvador-i Sicafé tulajdonosát.

Hogyan érzékeljük az ízt és az aromát?

Ahhoz, hogy megértsük a kávékat, először tudnunk kell mit jelent az ízlelés, az aroma, illetve az íz maga. Az ember számára öt fő megkülönböztethető íz létezik (sós, édes, savanyú, keserű, umami). Ezek közül az ételekben és az italokban általában egy dominál. Az aromák azok a jellegzetes illatok, melyeket különböző vegyületek keveréke okoz. Az ízlelést pedig egyszerre befolyásolják az ízek, illetve az étel vagy az ital aromája.

A kávéknál a pörkölés, az elkészítési technika, a hőmérséklet és a hozzáadott vízmennyiség is hatással van az ízlelésre. Ám úgy tűnik, ez nem minden. „A poharak jelentősen befolyásolni tudják mind az ital ízét, mind annak aromáját, ugyanis képesek megváltoztatni a kávé illatát, ízvilágát és még azt is, ahogy isszuk az italt. Ha ez nem lenne elég, az érzékszerveink és érzelmeink is hatással vannak a kávézás élményére” – magyarázza a már említett MArek Krupa. Nem titkolta, hogy a tervezés során a borospoharakat is alapul veszik. „Csészéinket szándékosan úgy terveztük meg, hogy vékony, egyrétegű peremmel rendelkezzenek. Így a kávé a borospohárhoz hasonlóan egyszerűen a fogyasztó nyelvére folyik.”

Miért pont borospohárból finomabb a kávé?

Az sem mindegy persze, hogy milyen anyagból készült a pohár, a csésze. A műanyag képes hosszan megtartani az ital hőmérsékletét, viszont sokan érzékenyek a műanyag edényekből adódó enyhe műanyag ízre. A kerámia, az üveghez hasonlóan, szintén jó hőtartó, miközben az ital ízét nem befolyásolja. Az üveg amellett, hogy nem befolyásolja a kávé ízeit és aromáit, átlátszó mivoltából adódóan (az ízlelésen és a szagláson kívül) egy harmadik érzékszervünket is bevonja az élménybe: sokan élvezik, hogy ivás közben láthatják kávéjukat. Többek között ez utóbbi miatt használnak borospoharakat a Sicaféban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sicafe S.A. De C.V (@sicafecoffee) által megosztott bejegyzés

„Azért is használunk borospoharakat a kávéhoz, mert formájukkal egyszerre képesek megtartani az ital hőmérsékletét, ízének élénkségét, valamint a pohár teret ad az aromák kibontakozásához. A kerámia csészék, bár kiválóan tartják a hőt, széles karimájuk miatt az aromák gyorsabban elillannak, mint a borospoharaknál” – magyarázza el Rafael Silva az okot, miért borospohárban szolgálják fel a kávékat a Sicaféban.

A borospohár hátránya, hogy könnyen törik. Egy forgalmas kávézóban nem biztos, hogy jóó ötlet vékonyfalú üvegpohárban felszolgálni az italt, főleg, hogy az ilyen poharak a hőre is rendkívül érzékenyek. Ha a baristák közvetlenül egy borospohárba főznék le a kávét, az a hő hatására nagy valószínűséggel megrepedne, eltörne. Arra pedig nincsen idő, hogy a baristák megvárják, amíg a kávé eléri a borospohárhoz ideális hőmérsékletet. Nem beszélve arról, hogy egyes emberek kifejezetten a forrón felszolgált kávét keresik.

Ennek ellenére Silva szerint néhány speciality kávézó előnyt tudna kovácsolni abból, hogy borospoharakat (is) használ. „Az így felszolgált kávé lehetővé tenné, hogy a kevésbé tapasztalt vásárlók még jobban tudják értékelni a különleges kávékat. Az ízek és az aromák ugyanis sokkal könnyebben érzékelhetők a borospoharakban, mint bögrékben vagy csészékben.” Silva egy kiskaput azért nyitva hagy kevésbé bátraknak. A változatos formájú csészék, kávéspoharak azért szintén biztosítanak némi játékteret a kávézók üzemeltetői számára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

KRUVE (@kruveinc) által megosztott bejegyzés

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash