Ez a 10 város a vegán emberek paradicsoma 

2022. november 11.

Több mint 20 év adatgyűjtésével állapították meg, mely városok a legjobbak a vegán emberek számára.

Két évtized adatai alapján döntöttek

Az 1999-ben alapított HappyCow oldal célja, hogy a vegetáriuánus és vegán éttermeket könnyen megtalálhatóvá és hozzáférhetővé tegyék. Oldaluk több mint 50 ezer vegán és vegetáriánus vendéglátóhelyet sorakoztat fel. A HappyCow több mint 180 országból gyűjtötte össze azokat az adatokat, amik segítségével megállapították, hogy mely városok számítanak a vegánok paradicsomának – számolt be a hírről a vegnews oldala.

vegán ételek tányérokban
Fotó: Ralph (Ravi) Kayden / Unsplash

A városok listázásakor a HappyCow nem csak a teljesen vegán vállalkozásokat vette figyelembe, hanem a vegetáriánus vendéglátóhelyeket is. Ezenkívül megvizsgálta az egy főre jutó vegán vállalkozások számát és ezek változását. Egy város vegánbarát jellegének meghatározásához a HappyCow kvalitatív elemzést is végzett. A felmérés elvégzéséhez megkérdezték a cég alkalmazottai és a „Cowmunity” (a weboldal felhasználói) tagjait.

„Manapság sokkal könnyebb vegán lehetőségeket találni, mint amikor elkezdtem a HappyCow-t” – idézi a vegnews oldala a HappyCow alapítóját, Eric Brent. „Az elmúlt öt-hét évben exponenciálisan nőtt az ilyen éttermek száma Európa, Észak-Amerika és Ázsia bizonyos területein.”

A HappyCow által kiválasztott legjobb vegán városok

Mely városok számítanak a vegánok fellegvárának? A lista több váratlan meglepetést is tartalmaz. A 10. helyen például Barcelona szerezte meg, ahol 74 százalékkal nőtt a veganizmus. A kilencedik helyet Varsó foglalja el, a lengyel fővárosban a HappyCow szerint a veganizmus egyre népszerűbb, mint a vegetarianizmus.

vegán saláta fehér tálban
Fotó: Caroline Greencbw15 / Unsplash

A nyolcadik helyet Amszterdam városa zsebelte be, ami a népszerű Vegan Junk Food Bar láncnak ad otthont. Sőt, az elmúlt három évben 78 százalékkal nőtt a növényi alapú ételeket kínáló vállalkozások száma. A thaiföldi Bangkok 130 vállalkozásával a hetedik helyen áll. A hatodik helyet Los Angeles foglalja el, ahol az elmúlt hat évben megduplázódott a vegán éttermek száma.

Az ötödik helyen szerepel Szingapúr, amit a növényi alapú élelmiszer-technológia központjának is szoktak nevezni. A szigetország 800 vegánbarát vendéglátóhellyel büszkélkedik, amik közül 185 hely 100 százalékban vegán. Az ausztrál Melbourne a negyedik helyet szerezte meg. A város kulturálisan sokszínű lakosságának köszönhetően rendkívül sokféle étterem található itt.

A világ 3 legjobb vegán városa, avagy a dobogósok

vegán étel fehér tányérban, zöldségek
Fotó: Ella Olsson / Unsplash


170 vegán étteremmel a harmadik helyen áll a Nagy Alma áll. A gyorsételektől kezdve az előkelőbb fogásokon át, egészen a felsőkategóriás növényi alapú ételekig mindenféle finomság megtalálható New Yorkban. A második helyen Berlin következik, ahol a vegánok száma évek óta csak növekszik. Növényi alapú kebab, ramen és sokféle ázsiai étterem kínál ételeket a vegánok számára.

2022-ben a brit főváros, London szerezte meg az első helyet a HappyCow listáján. Miért? Mert idén már több mint 200 teljesen vegán étterem üzlett nyílt itt.

london városa, big ben
Fotó: Marcin Nowak

Íme, a HappyCow top 10 városának teljes listája:

  1. London
  2. Berlin
  3. New York
  4. Melbourne
  5. Szingapúr
  6. Los Angeles
  7. Bangkok
  8. Amszterdam
  9. Varsó
  10. Barcelona