Egy igazi alföldi gyöngyszemre bukkantunk

2023. február 17.

Vendégszerzőnk, a Szegeden élő Kundermann Gergő titkos kincsre lelt a Kiskunságban.

Közel két éve élek Szegeden és egyre többet tudok meg a homoki borokról. Eleinte a Csongrádi borvidék múltjába, jelenébe temetkeztem bele, később a fesztiválok során a gyümölcsös kunsági bor következett. Ennyi idő után azt kell mondanom, az Alföld pincéi folyamatosan meglepetéseket tartogatnak a borfagyasztók számára. Elég csak megkóstolni Izsákon az arany sárfehérből készült pezsgőt, nyáron jól behűtött kövidinkából készíteni a fröccsöt, miközben a halászlevek, csirkepaprikások legjobb kísérőjéről, a kadarkáról sem szabad megfeledkezni.

Napjainkra a Gedeon, Frittmann, Lantos, Szentpéteri borpincék nevei már szépen csengenek a borbarátok körében. A Kunsági borvidék több, mint 20 ezer hektáros szőlőrengetegben azonban számos érdekes garázsborászat is megbújik. Az ő palackjaik (egyelőre) nem jutnak el a fogyasztók szélesebb táborához. Közéjük tartozik a borvidék déli csücskében, Kiskunmajsán található Pellikán Borbirtok, ahova a tulajdonos Pellikán László meghívására látogattam el. Be kell vallanom, a látottak, kapottak felülmúlták várakozásaimat.

ősz hajú férfi ül kandalló előtt
Pellikán László
Fotó: Kundermann Gergő

Pellikán László a 10 ezer fős település szülötte, karrierjét felszolgálóként kezdte. A vendéglátásnak ebből a formájából hamar kiábrándult, a jobban fizető informatika felé vette útját. Két évtizeddel később mégis visszatért eredeti szakmájába, hogy feleségével együtt megvalósítsák álmukat. Napjainkban egy virágzó kis birodalom boldog tulajdonosai. A kéthektáros borászatuk mellé még egy bisztró éttermet is alapítottak.

kunsági bor, fehér kőépület, falon felirattal
Fotó: Kundermann Gergő

Hosszú és rögös utat jártak be idáig, az első kadarka tőkéket 2007-ben ültették el. Szortimentjük azóta cabernet franc-nal, kékfrankossal bővült. Az étterem megnyitására az engedélyeket 2020. március 16-án kapták meg, hogy aztán alig pár napra rá a covid kitörése miatt be kelljen zárniuk. Mindez azonban nem szegte kedvüket, kitartásukat pedig siker koronázta. Manapság borkóstolókat, borvacsorákat, jazz esteket szerveznek a környék lakosai számára, akik abszolút vevők ezekre a rendezvényekre.

Kunsági bor és bisztró a könyvtárban

A családi vállalkozásban tökéletes a munkamegosztás. László szívesebben foglalkozik a vendégekkel, készíti a borokat, felesége, Melinda a konyhában, főzőkanalállal bontakoztatja ki kreativitását. Közepesen hosszú étlapjukon a rozmaringos kolbászos burgonyakrémlevestől kezdve a töltött káposztán át a hamburgerig mindent modern felfogásban késztenek. A fogásokhoz limonádét, valamint tömény italok széles választékát kínálják. Külön kiemelendő, hogy csak saját készítésű borokat szolgálnak fel, a teljes szortimentjüket állandó jelleggel poharaztatják. A több teremből álló étterembe belépve a 21. század keveredik a hagyományos vidéki hangulattal. Egy példa: az 1920-as, 30-as éveket idéző székek, asztalok körül a teli könyvespolcok között absztrakt festmények bújnak meg. Mintha egy letisztult antikváriumba lépnénk be, ahol jó ételek és kellemes italok kaphatóak.

helyiség, a falon képekkel, elől barna fotelekkel
Fotó: Kundermann Gergő

Évi 15 ezer palack borukat helyben értékesítik. A három felsorolt fajtán túl a kínálatuk izgalmas meglepetéseket is tartogat. László az ország számos pontjáról (Soltvadkert, Pannonhalma, Villány, Tokaj) vásárol egy-másfél tonna, vagyis egy mikro tételnyi szőlőt, amit otthon saját ízlésének megfelelően dolgoz fel. Nem kifejezetten bio borász, de nem tűri meg a gyomirtó és rovarölő szerek használatát.

Olaszrizlingtől a cabernet franc-ig

kunsági bor, férfi kabátban áll a hordók között, kezében pohár
Fotó: Kundermann Gergő

Miközben beszélgettünk, átmentünk a város szélén lévő pincébe, hogy a tartálymintákat is megkóstoljuk. Poharamba először a reneszánszát élő enyhén körtés, fűszeres aromavilágú 2022-es kövidinka került. Meghökkenve hallottam, hogy a kis birtok egyik legnépszerűbb tételéről van szó. Olaszrizling rajongóként a fajta kapcsán arra kezdek rájönni, az Alföld homokjában bora lágyabb, mégis teltebb, gyümölcsösebb vonalat képvisel. Erről a Pellikán pincénél ismét meggyőződhettem. Külön élményt jelentett az acélosabb savgerincű, zöldes, citrusos karakterű pozsonyi fehér. Tőkéi napjainkra sajnos szinte teljesen eltűntek a hazai ültetvényekről, pedig korábban a legkelendőbb pezsgőalapanyagok közé tartozott. A fehérborokat egy nagy testű, citrusos, vaníliás, almás aromavilágú 2021-es pannonhalmi chardonnay-val zártuk.

kunsági bor, fekete palackok fehér címkével
Fotó: Kundermann Gergő

László a vörösborokat 3 hektoliteres light és medium pörkölésű hordókban, kíméletesen, akár 2-3 évig is érleli. Nagy meglepetés volt a cseresznyés-meggyes, picit szilvás, fűszeres karakterű, szinte légies, mégis kerek 2021-es kadarka. Vékony színe miatt a fogyasztók nehezebben barátkoznak meg vele, ezzel szemben a 15 százalék merlot-val házasított sötétebb színű változatát kartonszámra vásárolják. A hideg pincét idővel meleg kóstolótermére cseréltük, ahol vidáman pattogott a kandallóban a tűz. Hamar nyílt a szikár, izmos testű, 2018-as szilvás, szedres, csokis jegyekkel bíró villányi cabernet franc. A fa csokis aromája és a 15 százalék alkohol gyönyörűen beleolvad a tételbe.

Kunsági bor Tokajból

Az igazi ámulat a tokaji édesborok nyitásánál jött. A citrusos, mézes, fehér aszalt gyümölcsös, botritiszes, 100 gramm maradékcukrot tartalmazó 2017-es szamorodni szinte megszólalt a pohárban. Terítékre került egy ritkaság számba menő fordítás is. Mi mással fejezhettük volna be a kóstolót, mint egy 280 gramm maradékcukorral rendelkező, mézes, birses, aszalt sárgabarackos, diós jegyeket árasztó nagytestű 2017-as tokaji aszúval. Kiskunmajsán, a Pellikán pincében!

Szerző: Kundermann Gergő
Címlapfotó: Kundermann Gergő