Lapajánló: már kapható a Vince magazin júliusi lapszáma
A legismertebb fehérborunkat, az olaszrizlinget, azon belül is az érleltebb, magasabb árkategóriájú borokat vizsgálták meg ebben a hónapban a tesztelőink. Autós túrára a Mátrai borvidékre indultunk, ahol megismerkedtünk a Scharioth Birtok történetével. Jártunk Új-Zélandon is, ott jónevű borászokat kerestünk fel, és csak annyit mondunk, hogy van élet a sauvignon blanc-on túl is.
Teszteltük a prémium olaszrizlingeket
Az olaszrizling a legismertebb fehérborunk, és nem méltatlanul. A fajtában rengeteg a lehetőség: üde reduktív vagy érlelt hordós, de még töppedt szőlős, édes is lehet, ráadásul Tokajon kívül minden borvidékünkön megtalálható. Mi most az érleltebb, magasabb árkategóriájú borokra voltunk kíváncsiak. Tesztünkön a csopaki és Szent György-hegyi borok szerepeltek a legjobban: csodás terroirjegyekkel és szép érleltséggel vonultatták fel a fajta szépségeit. A bemutatott borokkal akár körbe is kóstolhatjuk a Balatont és az országot Soprontól Villányig, Hajós-Bajától a Mátráig.
Fotó: Vince magazin
Nagyréde ékköve
Autós túránkon a Scharioth Birtokra látogattunk el, hogy egy öthektáros, ősfás parkban a történelmi múlt iránti tisztelet, az értékőrzés és -teremtés, a stílusérzék, a nagyvonalúság, a borok és a minőségi gasztronómia szeretetének igazán egyedülálló egyvelegével találkozzunk. És azzal a házaspárral, aki mindezt létrehozta.

Fotó: Talabér Géza
Hit és hozzáértés Mindszentkállán
Már első évjárataival üstökösként robbant be a hazai borvilágba a Veszprémi Érseki Pincészet, amely a két területének, Mindeszentkállának és Felsőörsnek elképesztő adottságait zárja palackba, vérbeli észak-balatoni borokkal ajándékozva meg a borrajongókat. Benesch Antal főborásszal jártuk be a vadonatúj mindeszentkállai telepítést, miközben a hirtelen jött sikerről, fajtaválasztékról, stílusról, terroirról és a jövőbeli tervekről mesélt nekünk.
Fotó: Dancsecs Ferenc
Aszúk, dűlők, terroir
Ha dűlőszelektált tokaji borokra gondolunk, elsősorban száraz tételek jutnak az eszünkbe, ugyanakkor az aszúk is képesek a terroir kifejezésére. A Royal Tokajinak az a különlegessége, hogy már a kezdetektől nemcsak a ma megszokott aszústílus kialakításába kapcsolódtak be tevékenyen több más nagybirtokkal együtt, de a történelmi hagyományok felélesztésének részeként elsőnek kezdtek dűlős aszúborokat is készíteni a borvidéken. Erről beszélgettünk Varga Máté borásszal, Török Balázs pincemesterrel és Majoros Péter szőlésszel.

Fotó: Dancsecs Ferenc
Ikonok és újítók Új-Zélandon
Ha valaki Új-Zélandot említi a bor kontextusában, automatikusan a sauvignon blanc jut eszünkbe. Az ország azonban annyira sokszínű, természeti kincseit tekintve meglehetősen összetett, hogy nem érdemes egy fajtára korlátozni az ismereteinket. Szerzőnk, Kielmayer Kristian izgalmas felfedezőútra indult Új-Zéland borvidékein, interjút készített Kevin Judd borásszal is, aki a Cloudy Bay első borászaként vált ismertté.

Fotó: Vince magazin
A Vince magazin elérhető országszerte július 9-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!