Sosem találnánk ki, melyik a legnépszerűbb sör a világon

2024. április 25.

A világ legnagyobb mennyiségben eladott söreinek TOP 10-es listáján számos meglepetéssel találkozni.

Ha a világ legtöbbet eladott söreire gondolunk, valószínűleg olyan, mindenki által ismert márkák jutnak eszünkbe, mint a Budweiser vagy a Heineken. Bár ezek is hihetetlenül népszerűek, a lista élén egy olyan brand áll, amiről a legtöbben valószínűleg nem is hallottak még. Mutatjuk a TOP 10-es listát!

10. Coors Light

Az 1873-ban alapított Coors nemrégiben nálunk is megjelent. Az Egyesült Államok harmadik legtöbbet eladott söréről van szó.

9. Corona

A Coronából világszinten évi közel 30 millió hektolitert adnak el. Ezzel nemcsak befért a TOP 10-be, de kiérdemelte a világ legnépszerűbb mexikói söre címet is. Érdekesség, hogy ebből a márkából importálják a legtöbbet az Egyesült Államokba.

8. Yanjing

A Pekingben főzött sör az egyik legnépszerűbb Kínában. Nem utolsó sorban azért, mert 1995-ben a hivatalos állami rendezvények elsőszámú alkoholos italává nyilvánították.

7. Harbin

A Kína északi részén fekvő Harbin város helyi söre az ország legrégebb óta működő főzdéjében készül. Éves szinten körülbelül 30 millió hektoliterrel adnak el belőle.

6. Heineken

A hollandiai székhelyű márka továbbra is az egyik legnépszerűbb a világon. Évente körülbelül 35 millió hektoliter fogy belőle.

5. Skol

A Skóciában alapított, de elsősorban Brazíliában népszerű márka lágeréből évi 35,1 millió hektoliterrel adnak el.

4. Bud Light

Amerika legnépszerűbb alacsony kalóriatartalmú világos sörét 1982-ben dobták piacra. Manapság éves szinten körülbelül 45 millió hektoliter fogy.

3. Tsingtao

Kína második legnagyobb, 1903-ban alapított sörfőzdéje Qingdao városában található. A lágerből éves szinten nagyjából 50 millió hektoliter fogy. Ezzel a cég a belföldi fogyasztás 15 százalékáért és a Kínából induló export 50 százalékáért felel.

2. Budweiser

A klasszikus Budweiser Amerikában kevésbé népszerű sör, mint a Light változat, világszerte viszont valamennyivel többen fogyasztják. Évente körülbelül 50 millió hektoliter fogy belőle.

1. Snow

A VinePair szerint több, mint évi 100 millió hektolitert adnak el Kína legnépszerűbb söréből. Még úgy is, hogy szinte kizárólag otthon, vagyis a távol-keleti országban forgalmazzák. A Shenyangban – és az ország számos másik pontján, összesen 90 főzdében – gyártott sört csak idén dobták piacra néhány amerikai államban. Az is előfordulhat tehát, hogy hamarosan még többet kell készíteni belőle, mert az egész világ rákap.

Címlapfotó: Drew Farwell / Unsplash