Túlélt földrengést és háborút, most viszont végleg bezár a 127 éves sörfőzde

2023. július 19.

A sörfőzde a még lefőzött készleteket piacra dobja, utána azonban végleg lehúzza a rolót. Az ok: a pandémia.

Az Egyesült Államok legelső és egyben legidősebb sörfőzdéje, az Anchor Brewing 127 év után idén végleg bezár. A San Franciscóban alapított sörfőzde 1896-ban nyitotta meg a kapuit, az elmúlt évek gazdasági megpróbáltatásai miatt viszont nem tud tovább működni. A július közepén közzétett nyilatkozatból kiderült, a pandémia, az infláció és az igencsak telített piac ellehetetlenítették az Anchor működését. A dolgozók 60 napos felmondási idejüket töltik éppen. Munkájuk befejeztével végkielégítést is fognak kapni – számol be róla a New York Times.

A vállalkozás bár abbahagyja a sörkészítést, a palackozást és a terjesztést addig fogják folytatni, amíg a készletük engedi. Egy ideig még csapon is elérhetők lesznek a főzde sörei, de ezt is a meglévő készlet „hossza” befolyásolja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anchor Brewing (@anchorbrewing) által megosztott bejegyzés

A 2017-ben a japán Sapporo söróriás által 85 millió dollárért felvásárolt cég eladásai 2016 óta folyamatosan csökkentek. Sam Singer szóvivő szerint az igazi csapást mégis a pandémia jelentette. Termékeik 70 százalékát ugyanis a bárok és az éttermek vásárolták meg. 2021-ben a vállalat még megpróbálkozott alkalmazkodni a változásokhoz. Újrapozícionálták a márkát és egyre több sörüket kezdték dobozos, illetve üveges formában is értékesíteni, hogy a vásárlók a boltokban is hozzá tudjanak férni az italokhoz. Ezek a változtatások azonban nem tudták pótolni azt az óriási bevételkiesést, amit a világjárvány okozott. Utolsó próbálkozásként az Anchor Kaliforniára szorította vissza az értékesítést és a Christmas Ale-nek nevezett termékének a gyártását is felfüggesztette. Mindez azonban nem volt elég a cég megmentésére.

Több sörfőzde is veszélyeztetett

Miközben Európában más okból kerültek tradicionális sörfőzdék a megszűnés szélére, Amerikában ez nem egyedi eset. Az Anchorhoz hasonlóan – így a már idézett cikk – azok a tengerentúli regionális sörgyárak vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, amik elég nagyok ahhoz, hogy országszerte értékesítésék termékeiket, de elég kicsinek számítanak ahhoz, hogy még kézműves sörfőzdeként lehessen rájuk hivatkozni. Az ilyen vállalkozásoknak ahhoz, hogy életben tudjanak maradni, a mikrosörfőzdék mellett az olyan hatalmas cégekkel is fel kell venniük a versenyt, mint a Miller vagy a Coors.

Az Anchor szóvivőjének elmondása szerint sokáig próbálkoztak befektetőket találni, akik a sörfőzdét és a márkát is átvették volna. Mindazonáltal tárgyalások nem jártak sikerrel. Az 1906-os földrengést, a szesztilalmat és a világháborúkat is túlélő Anchor Brewing így 2023-ban kénytelen végleg kivonulni a piacról.

UPDATE: A szintén patinás Narragansett Beer kézműves sörfőzde petíciót indított az Anchor megmentésére. Minden sörszeretőt, iparági szereplőt megkérnek, segítsenek a nehéz helyzetben lévő „riválisnak”, bár ennek konkrét mikéntjére nem adnak tippeket.

Címlapfotó: Maria Benitez / Unsplash