Meg tud romlani a sör?

2024. február 03.

A sör palackján kötelezően feltüntetendő az eltarthatósági dátum, ez azonban még nem minden.

A sörösdobozokon és palackokon feltüntetett fogyaszthatósági, eltarthatósági dátumok biztos támpontot jelentenek azzal kapcsolatban, hogy meddig lesz a lehető legmagasabb minőségű az adott ital. Azonban az, hogy egy sör szavatossága lejárt, még nem jelenti azt, hogy ihatatlan lesz vagy megbetegszünk tőle.

A legtöbbször nyugodtan megihatunk egy lejárt sört. Ez az ital nem képes úgy megromlani, mint például a tej – a legrosszabb esetben is „csak” borzasztó lesz az ízélmény. Persze ahhoz, hogy a dolgok ennyire rosszra forduljanak, sok időre, fényre, hőre és levegőre van szükség.

A sörben lévő komló kifejezetten érzékeny a nap által kibocsátott UV-sugárzásra. Ezért van az, hogy a legtöbb sörösüveg barna színű, a közvetlen napfénytől azonban ez sem óvja meg a végtelenségig. Sőt, gyakorlatilag csak pár óráig nyújt védelmet. Mivel viszont manapság a legtöbb sör dobozos, a fény nem jelent akkora veszélyt a minőségre, mint régen.

A levegőtől és az abból következő oxidációtól viszont semmi nem védi meg az italt. Nem számít, milyen jó munkát végeznek a palackozósoron, mindig marad egy kis oxigén az üvegben a sör fölött. Ez a világos, könnyedebb fajtáknál okoz leginkább problémát. Különösen a pilseni sörök íze szenvedi meg hamar az oxigénnel való kémiai reakciót.

Azzal talán senkinek nem árulunk el újat, ha elmondjuk: nagy hőségben a sör megbuggyanhat. Néhány hét szobahőmérsékleten valószínűleg nem lesz rá nagy hatással, de ideálisabb az, ha egy sötét pincében, hűvös kamrában vagy a hűtőnkben tároljuk.

Akármennyire is odafigyelünk a tárolási körülményekre, a sör nem menekülhet az idő vasfoga elől. Ahogy a VinePair is kiemeli, a legtöbb komlózott sör esetében a friss összetevők – mint például maga a komló – által létrehozott ízjegyek 3-6 hónapon belül elhalványulnak. Ez még hagyján, az idő további múlásával azonban kifejezetten kellemetlen aromákba fordulnak át. Az eredeti, elvárt ízeket adó szerves vegyületek lebomlása a 9%-os vagy annál magasabb alkoholtartalmú, palackban érlelt sörök esetében viszont akár előny is lehet. Ezeknek ugyanis kifejezetten jól áll, hogy a reakciók során új árnyalatok jönnek létre.

Az alábbiakban megmutatjuk, melyik sörtípus mennyi ideig marad élvezhető.

Pilsner, láger és búzasör

Általánosságban elmondható, a pilseni söröket a lehető leghamarabb érdemes elfogyasztani. A lágerek és a búzasörök íze körülbelül három hónap után kezdhet tompulni.

IPA sör

Az IPÁ-kat a legjobb ízélmény érdekében érdemes a palackozást követő két héten belül meginni, viszont három-négy hónapnál tovább tényleg ne nagyon várjunk velük. Ekkor rohamosan tompulni kezdenek az aromák, és csak a keserű íz marad.

Stout és porter

A nehezebb, sötétebb sörök, mint a stout és a porter, alkoholtartalmuknál fogva is viszonylag jól bírják az öregedést. Egy-két a pincében eltöltött év után is megőrizhetik ízüket.

Lambic, gose és saison sör

A bonyolult élesztőkultúra és mikroflóra miatt ezeknek a típusoknak hosszú érlelés után is egyedi és érdekes íze lehet. Ezért van az, hogy ezen sörtípus egyes tagjai akár még húsz évvel a palackozás után is élvezhetők. A gose (más írásmód szerint gueuze) nagyon alacsony komlótartalma miatt sokan elpusztíthatatlan sörtípusnak tartják.

Címlapfotó: Drew Farwell / Unsplash