Ez a legnépszerűbb whisky a világon: nem a Johnnie Walker és a Jack Daniels nyert

2022. október 27.

A legnépszerűbb whisky nem az ismert világmárkák közül kerül ki. Idén másodszor készült el a világ legkedveltebb whiskyjeit tartalmazó lista.

A Drinks International immár másodszor adta ki a listát a világ legnépszerűbb whisky brandjeivel. A legismertebb világmárkák a középmezőnyben helyezkednek el, vagy egyáltalán fel sem kerültek a listára. A Johnnie Walker a 9. lett, a Jameson a 23., miközben a Jack Daniels és a Ballantines be se került a legjobbak közé.

Az győztes és a további két dobogós neve valószínűleg inkább csak a legfanatikusabb whisky-rajongóknak mond valamit. Most viszont érdemes lesz megtanulni és alkalomadtán megkóstolni. Íme a legkedveltebb három:

  1. Springbank (Skócia)
  2. Michter’s (Egyesült Államok)
  3. Yamazaki (Japán)

A teljes lista ITT tekinthető meg

A győztes Springbanket a skóciai Kintyre félszigeten alapították a Reid testvérek 1828-ban. Alig tíz évvel később eladták a lepárlót John és William Mitchellnek. Azóta is a család tulajdonában van bár előbb az 1920-1933 közötti amerikai szesztilalom, majd az 1973-ban kezdődő olajválság miatt kétszer is felfüggesztették működését.

A Drinks International a „The World’s Most Admired Whisky brand” (szó szerint: a világ legkedveltebb whisky márkája) versenyt 2021-ben indította. Ennek keretében független whisky szakértőket kérnek fel, értékeljék a piacon található lepárló üzemeket. Szempont a minőség, illetve annak állandósága, az ár-érték arány, valamint a marketingtevékenység hatékonysága.

Címlapfotó: Thomas Park / Unsplash