Fura tévhit terjed a virslivel kapcsolatban

2023. június 23.

Nem minden virsli, ami annak látszik – többek között ez is kiderül a rengeteg hasznos információt, érdekességet tartalmazó cikkből.

A virsli hosszú évszázadok óta jelen van az életünkben. A német eredetű élelmiszert először 13. századi források említik, egészen pontosan már az 1270-es években felbukkant a korabeli gasztronómiában. A virslik egészen a kezdetektől szigorú ellenőrzés alatt készültek: eleinte kizárólag sertéshús kerülhetett bele és juhbélbe töltötték. Ez a típusú virsli viseli a frankfurti nevet, hiszen Frankfurt am Main városából származik. A frankfurti virsli hosszú ideig uralta a piacot, azonban 1805-ben megtört egyeduralma Johann Georg Lehner svájci származású hentesmesternek köszönhetően. Lehner Németországban szerzett tudását Bécsben kamatoztatta, ráadásul kissé újragondolta a virsli receptjét, amellyel beírta magát a virslitörténelembe. Mégpedig azzal a forradalmi újítással, amellyel létrehozta a bécsi virslit, vagyis azt az újdonsült virslifajtát, amelyben a sertéshús mellett megjelent immár a marhahús is. Lehner nem csak újított, hanem szabályt is szegett, hiszen akkoriban – ahogy fentebb olvasható – a különböző húsfajták keverése tilos volt a virslikben. A bécsi virsli II. Ferenc császárnak is az egyik kedvenc fogása volt. A frankfurti és bécsi virsli mellett ma már találunk szárnyashúsból készült termékeket is.

Mi is az a virsli, és hogyan választhatunk minőségit?

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint azok az élelmiszerek sorolhatóak a virslikhez, amelyekben a késztermékek hústartalma legalább 51%. Természetes vagy a műbélbe töltik a húspépet (prádot), a késztermék átmérője pedig nem haladhatja meg a 26 mm-t. A csontokról mechanikusan nyert hústartalom 10%-ban maximalizálható.  A virsliben a húspép mellett fűszerpaprika, enyhe só és bors íze érzékelhető.

Nem minden virsli, ami annak látszik!

Vannak olyan termékek ugyanis, amelyek első pillantásra virslinek tűnhetnek az avatatlan szemek számára, azonban azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv virslikkel szembeni előírásainak, például az összetevők arányát figyelembe véve. Éppen ezért az ilyen termékek nem is viselhetik a virsli nevet, hanem egyéb elnevezéssel találhatóak meg a boltok polcain, pl. rudacskák, pálcikák.

Mi a teendőnk, ha szeretnénk jó minőségű virslit vásárolni?

Vegyük kezünkbe a csomagolást, hiszen nagy segítséget nyújthat a tájékozódásban! A jó virsli kiválasztásánál az egyik kulcskérdés a hústartalom. Minél magasabb hústartalommal rendelkezik a virsli, annál megbízhatóbb a termék. Érdemes tehát minél magasabb hústartalmút választani, de onnantól kezdve már a saját ízlésünk is dönt arról, hogy melyik lesz a kedvencünk.

Figyelni kell továbbá arra, hogy a csomagolás ne legyen sérült, hiszen akkor már nem lesz igaz a rajta jelzett szavatossági idő. Megfelelő, hűtőben tárolás mellett a virsli a csomagoláson jelzett ideig áll el, kibontást követően érdemes 2 napon belül elfogyasztani. Ugyanez igaz a csemegepultból vásárolt termékekre is: 1, maximum 2 napot javasolnak a hűtőben tárolására a KOMETA húsipari szakértői.

Nem javasolt azt a terméket megvásárolni, amelynek a hústartalmáról nem áll rendelkezésre információ, a gyártója nem azonosítható vagy a termék szavatossági idejéről nem található tájékoztatás. A jó virslit meghatározza továbbá az arányos fűszerezése és a roppanóssága is – ezeket természetesen már csak kóstolással tudjuk tesztelni. A virslik több esetben szóját is tartalmazhatnak, amit jellemzően akkor tesznek bele a készítők, amikor a virsli anélkül nem érné el a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt fehérjemennyiségét. Ha a termék szóját tartalmaz, azt a gyártó jelölni köteles, hiszen a szója allergén összetevő.

Hogyan készítsük el a virslit?

A virsli a kezdő szakácsok egyik kedvelt étele, hiszen pillanatok alatt elkészíthető belőle meleg étel, tálalása azonban nem csak számukra jelenthet kihívást. A főzés során ugyanis szétrepedhet. Igen ám, de ha meleg virslit szeretnénk enni, akkor valójában elég lenne forró vízbe tenni egy kis időre, vagy a mikróban átmelegíteni.

Tévhit!

A virslit egyáltalán nem kell főzni, hiszen a boltokban kapható termék már főtt. Megszoktuk, hogy melegen esszük, innen ered az a tévhit, hogy a virsli csak főzve jó, pedig valójában elég a majonézes-kukoricás virslisalátára gondolni, amibe a felkarikázott hideg virsli kerül.

Hogy érhetjük el, hogy a virsli ne repedjen be? Ami nem is csupán az esztétikai kérdés, hanem az ízélményt is befolyásolhatja, a víz ugyanis a rétegekbe szivárog. Mindez elkerülhető a megfelelő melegítési technika alkalmazásával. A virslit elég megmelegíteni 80-90 Celsius fokos vízben. Tehát nem kell beledobni a terméket a forrásban lévő vízbe. Helyette elég, ha levesszük a tűzről a lábast, majd beletesszük a virslit, ezután lefedjük pár percig. Vannak tasakkal együtt melegíthető, akár mikrózható termékek is.

Ezért kerül virsli azt asztalra Szilveszterkor

A virsli a szilveszteri menü egyik alapvető fogása, amely automatikusan felkerül a bevásárlólistákra az ünnepi készülődés során. Hazánkban ennek eredete, hogy a hagyományok szerint csak olyan ételeket együnk újév napján, amelyek szerencsét hoznak az új esztendőben. A népi babona ünneppel kapcsolatos filozófiájába a sertéshús, a tradicionális virsli alapanyagaként, remek választásnak bizonyulhat, hiszen a sertés kitúrja a szerencsét.

Izgalmas virslis ételek

A hot dog finom buciban vagy kifliben, megpakolva mindenféle finomsággal igazi élménnyé varázsolhatja a vacsorát! A szószok mellett kerülhet az asztalra felkarikázott csemegeuborka, szárított hagyma, sőt csalamádé is.

A virslit sütni, sőt grillezni is lehet. Vajon hány házibuliban került sajttal töltött sült virsli az asztalra saláta és kenyér kíséretében? A gyerekek nagy kedvence pedig a leveles tésztába csavart virsli, de figyeljünk arra, hogy mindig tálaljunk mellé a szószok mellett zöldségeket is. De ha már szószok, íme pár tipp: a virslit ízletesebbé tehetjük bármilyen üzletekben kapható vagy házi készítésű szósszal, legyen az barbeque, fokhagymás szósz, vagy bármilyen egyéb mártás. Eresszük el a fantáziánkat, nyugodtan kísérletezzünk, akár saját kútfőből, akár a számos recept közül, amely rendelkezésünkre áll. Amennyiben pedig a hagyományos, egyszerű, de nagyszerű kísérőkre szavaznánk a mustár, ketchup, majonéz és torma remek választásnak bizonyulhat.

A virslit természetesen hidegen is ehetjük, így pl. majonézes salátához elég csak felkarikázni.

Számos laktató meleg étel alapja is a virsli: tehetjük rántottába, kerülhet paprikás krumpliba, sőt, még lecsóba is. És ne feledkezzünk meg a frankfurti levesről sem, ami a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, tápláló fogás.

Címlapfotó: Jona Novak / Unsplash