Se nem bor, se nem must: murci kóstolható!
Murci fesztivált rendeznek 8 helyszín részvételével. Élőzene, megannyi finomság és kézműves vásár is várja a látogatókat.
Idén ősszel, október 5-én immáron hetedik alkalommal rendezik meg a Murci Fesztivált, a Balaton Régió legnagyobb gasztronómiai rendezvényét. 8 helyszínen 13 étterem, 14 borászat, 2 cukrászda és egy pálinkafőzde által kínált finomságokat lehet kóstolni. A Murci nemcsak az esemény nevét jelöli, több borászatnál kóstolható is lesz a még erjedésben lévő újbor. A legtöbb helyszínen élőzene, és további programok is várják az odalátogatókat. A kápolna melletti parkolóban kézműves vásár és a legkisebbekre gondolva egy játszóház is helyet kap.
Murci Fesztivál és könyvbemutató
Balatonlellén több mint 10 éve mondják, hogy a Balaton télen nyáron menő, és nemcsak mondják, tesznek is érte! A Murci Fesztivál az elmúlt években elhíresült, és több Balaton parti település által követett “Balatonlellei modell”, az egész éves Balaton gondolatisága köré épül. A szervezők nem titkolt célja, hogy megmutassák, a Balatonon nem csak két hónap a szezon. Minden hónapban, minden évszakban van olyan, amiért érdemes a tóhoz ellátogatni. Ilyen a déli part egyik büszkesége, a Kishegy, ahol páratlan természeti környezetben számtalan étterem és borászat működik egész évben. A Kishegyről egyébként egy helytörténész, Horváth Iván egy könyvet is írt “Fergetegűző Harangszó – Kishegy Históriája” címmel. A kötetet az esemény hivatalos megnyitóján fogják bemutatni! “Egész éves programkínálatunkkal az a célunk, hogy megmutassuk az idelátogató vendégeknek a környék borászatait, gasztronómiai sajátosságait, eldugott kiránduló helyeit és kerékpáros útvonalait. Hogy saját szemükkel is lássák, Balatonlellén egész évben szezon van!” – mondta Tóth Balázs a Hello Balatonlelle Egyesület elnöke.
Az éttermek különleges menükkel, a borászatok hozzájuk illő borpárosítással készülnek. “Többféle finomságot is kóstolni lehet majd nálunk, például a Kishegy lábánál elterülő Irmapusztai halastavakban nevelkedett eredetvédett fogast, vagy az év strandételét, a Nyári Töltött Káposztát is!“ – mondta Koós Tamás, a kézműves alapanyagokkal dolgozó Mesés BBQ megálmodója és tulajdonosa.
Egy újabb kezdeményezés eredményeként a Somogy Megyében működő iFood Élelmiszer Klaszter és a Kislépték Egyesület tagjaival összefogva minden étterem kínálatában megtalálhatóak lesznek helyi termelők által készített alapanyagok is.
Az élet a Murci fesztivál után sem áll meg Balatonlellén. Várhatóan idén újra lesz műjégpálya, adventi fénypark, adventi vásár, karácsonyi traktoros felvonulás, János napi boráldás. Sőt a szervezők az őszi-téli hónapokban a strandot is életre szeretnék kelteni!
Címlapfotó: László Ádám – HelloBalatonlelle