6 szuper nyári bor a Vince ajánlásával

2023. július 15.

Vízpart, napsütés, lazulás és nyári bor. Ennél többet nem kívánhatunk magunknak ezekben a hónapokban.

A nyári melegben különösen jól esnek a frissítő bubis borok. Korábban ajánlottunk már furmintokat, ezúttal azonban a habzókon, gyöngyözőkön a sor. Az alábbi tételért garanciát is vállalunk, nem lehet velük mellényúlni.

Ertl Flóra, a Vince vezetője

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White

Ez a habzóbor bizonyosan az idei nyári szezon egyik kedvence lehet. Nemcsak az ára, hanem a benne rejlő parfümös virágoskert, pillecukros, barackos-körtés zamata is csábító. Jól behűtve tökéletes kísérője lesz egy szabadtéri pikniknek a nyári napsütésben vagy egy baráti koccintásnak a kerti lugas alatt. További előnye, hogy a legnépszerűbb élelmiszerboltok, supermarketek polcain is gyakran találkozni vele!

Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője

Kárásztelek Friza Rosé 2022

A szilágysági pincészet nemcsak tradicionális eljárással készített kiváló pezsgői miatt érdemel figyelmet. Pinor noirból készült halvány lazacszínű gyöngyözőboruk már piros bogyós gyümölcsökkel teli illatával is könnyen meghódít. A korty üde; roppanós cseresznyét, szamócát, málnát idéz, a buborékok és a pici maradékcukor pedig még intenzívebbé teszik az élményt. Akár jégkockával is!

Kalmár Borbála, a Vince Magazin szerkesztője

Babarczi Buborczi

Három illatos szőlőfajta randevúja a palackban, amit némi szénsav tesz igazán könnyeddé. Alkoholban „szegény”, kirobbanó frissítő aromákban gazdag tétel Pannonhalmáról. Egy pohár soha nem elég belőle. Június lapszámunkhoz a készítőt, Babarczi Zsuzsit is meglátogattuk.

Nagy Bea, borász partnerkapcsolatok

Harsányi Pincészet Habcsók 2022

Könnyed habzó furmint és sárgamuskotály fajtákból, egyenesen Tokajból. A két fajta remek összhangban van. Egy rendkívül gyümölcsös, kellemes tételt alkotnak, amit a buborékok egészítenek ki. Alaposan lehűtve remekül feldob bármilyen nyári partit.

Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője

Portal Do Minho Vinho verde 2022

Némileg kakukktojás a sorban ez a portugál „zöld bor”, hiszen bár szén-dioxiddal dúsított, közel sem annyira szénsavas, mint a habzóborok és pezsgők. Alacsony alkoholtartalmával, frissességével, élénk savaival szó szerint olyan, mint egy palackozott fröccs. E mellé nem kell külön szódát venni, inkább a bubis víz helyét is vinho verdével töltsük ki a pohárban.

Szépfy-Gőgh Csilla, a Vince Magazin kiemelt borászati kapcsolattartója

Chandon Garden Spritz

Argentín italkülönlegesség, alapja pezsgő és narancs likőr. 1389 hektárjával a Chandon a világ egyik legnagyobb pezsgőbirtoka, Dél- Amerika meghatározó pezsgőkészítője. A magyar piacon pár éve vannak jelen. A Garden Spritz egy kivételes argentin pezsgő és egy egyedülálló narancslikőr házasítása, amit a világ legjobb területeiről származó alapanyagokból állítanak elő: friss narancs, gyógynövények és fűszerek macerációjával. A gyártás során semmilyen mesterséges aroma vagy színezék nem kerül felhasználásra. A természetesség és a letisztult ízvilág megőrzése végett fele annyi cukrot tartalmaz, mint más spritz termékek. Ízjegyeit tekintve fűszeres karakter, lendületes narancs és intenzív citrusosság jellemzi, kesernyés ízvilágot hozva. A Garden Spritz remek választás fűszeres ázsiai ételek, mint a sushi és a sashimi, valamint érlelt cheddar sajt, szárított egzotikus gyümölcsök és diófélék kísérőjeként. Szervírozáshoz egy szár rozmaringot, szárított narancsot és sok jegyet javasolnak. Ez egy könnyed nyári hűsítő ital vízparton vagy akár a hegyekben.

Címlapfotó: Sophia Sideri / Unsplash