Vince-nap: különleges hagyományok a bő termés érdekében

2023. január 21.

A Vince-nap szokásai között találni egészen különlegeseket és olyanokat is, amik révén a borbarátok is bekapcsolódhatnak a hagyomány ápolásába.

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el (hozzánk a 13. században éhínség elöl tízezrével hazánkba települ francia-vallonokkal érkezett). Zaragozai Vince amúgy a 3-4. század fordulóján élt. A Diocletianus-féle keresztényüldözés idején Valenciában vetették börtönbe, és 304-ben válogatott kínzások következtében halt vértanúhalált.

Arra vonatkozóan nincs feljegyzés, hogy mekkora borivó volt. A borhoz való kötődését inkább nevének hangzásából eredeztetik. Latin nevének (Vincentius) jelentése győzedelmes. Boros kapcsolódását a vinum (bor) szóval rokon hangzása magyarázza.

„Neve napján” (január 22-én) országonként, tájegységenként különböző módokon igyekeznek minden évben a  a kedvében járni, hogy jó termést hozzon a gazdáknak – és persze a fogyasztóknak.

Vince-nap időjárása és évjárat

A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából jósoltak az egész évjáratra vonatkozóan. Szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bortermésre számítottak. Ebből ered az ismert versike, ami tájegységenként máshogy hangzott, de ugyanarról szólt.

Hogyha szépen fénylik Vince, 
Megtelik borral a pince.

A moldvai magyaroknál a következő változatot jegyezték fel:

Fényes Vince, tele pince. 
Ködös Vince, üres pince. 

(Bosnyák S. 1980: 119)

A délvidéki magyarok körében így szól:

Ha fénylik Vince, megtelik a pince. 
Ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod. 

Vincevessző és az évjárat

A szőlősgazdák a Vince-napon metszett úgynevezett „vincevesszők” állapotából is igyekeztek előrejelzéseket tenni az őszi szüret gazdagságára vonatkozóan. A vesszőket üvegbe, meleg szobába tették, s várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki, akkor bőségesen lett bor, ha nem, akkor szomjazás fenyegetett.

Apró érdekesség: Bács megyében a várható kukoricatermésre jósoltak Vince-napon. Amilyen hosszú jégcsapok lógtak január 22-én az ereszen, olyan hosszú kukoricacsövekre lehetett számítani.

Áldás a tőkékre

Sok helyen papot hívnak a mai napig, hogy a tőkékre Isten áldását kérjék. Az ünnepség keretében a szőlőterület négy sarkát például borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. További rituálék is voltak, hogy biztos legyen a jó termés. A borászok bort forgattak a földbe. Mások a szőlősor végére hurkát, disznósajtot kötöztek, hogy a szőlőfürtöknek legyen mit enniük.

A Vince-nap legjobb programja: pincejárás

Az egyik legelterjedtebb és legkellemesebb szokás. A borászok körbe járják egymás pincéjét, áldomást mondanak (és isznak), hogy jó legyen mindenki termése. Az adagokat rendesen meg kell mérni, állítólag az is bőséget hoz, ha nem fukarkodunk a poharunkba töltött borral. Ez utóbbival ráadásul nemcsak a borászok, de a borbarátok is segíthetik a jó ügyet.

Címlapfotó: J.F.G.PHOTO / Shutterstock