A nyár legjobb frissítőjéhez mindössze 2 hozzávaló kell
A legjobb és egyben legegyszerűbb nyári frissítő, amit csak kívánhatunk magunknak a hőségtől kitikkadva.
A kánikula és a hőség idején beköszönt a spritz-szezon is. Habár a legnépszerűbb koktélnak a Hugo és az Aperol Spritz számítanak, egyre szélesebb körben ismert egy mindössze két összetevős hűsítő ital, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.
Bár a már említett Aperol és a Hugo spritz mára szinte mindenhol ismert, velük azonosítják az egész műfajt, a spritz univerzum ennél sokkal tágasabb. A spritz lényege, hogy legyen benne buborékos bor (általában prosecco) és egy aperitif jellegű ital jéggel. (Mindezt opcionálisan szódával megbolondítva.) Szóval ha már unjuk a megszokott variációkat, a spritztől akkor sem kell búcsút mondanunk. Tulajdonképpen annyi spritz-verzió létezik, ahányféle aperitif a világon. Szerencsére manapság már sokkal többet találunk a polcokon a kategóriában, mint a klasszikus Aperol vagy Campari. Az olyan új márkák, mint például a Veso vagy a Le Moné, friss lendületet hoztak az aperitif világába – írja a The Kitchn.
Utóbbi egyre nagyobb népszerűbbnek örvend, elsősorban azért, mert hozza citrusos, élénk ízeket keserű utóíz nélkül. Tökéletes választás annak, aki gyerekként imádta a limonádét, de ma már inkább alacsonyabb cukortartalmú italokat keres. A Le Moné mindössze 2 gramm cukrot tartalmaz 3 centiliterenként, szemben az Aperol 10 grammjával. Meyer citromból, olasz bergamotból és perzsa lime-ból készül, így jóval összetettebb, mint a legtöbb citromos ital.
Hogyan igyuk a Le Monét?
A legegyszerűbb verzió: keverjük 1:1 arányban proseccóval. Ha különlegesebb végeredményre vágyunk, dobhatunk bele citromkarikákat, citromhéjat, vagy akár friss zöldfűszereket, például rozmaringot vagy bazsalikomot. Ezek mélységet, rétegesebb ízvilágot eredményeznek.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Rendy Novantino / Unsplash