Krémesebb, finomabb, mint a tyúktojás és tízen jól laknak belőle, mi az?

2023. október 16.

A különleges tojás iránt itthon is egyre nagyobb a kereslet. Az állat húsa is nagyon értékes, bár a kevés tenyésztő miatt egyelőre még drága.

A strucc és az emu a tenyésztése és fogyasztása még gyerekcipőben jár Magyarországon. Ugyanakkor az látszik, hogy egyre többen kíváncsiak rájuk. Több hazai tenyésztő összeállt már, hogy törzsállományokat hozzanak létre, és hivatalos levelet kaphassanak erről. (Ez a levél tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálná, mint a pedigré vagy egy marhaoklevél.) A még kicsi, de fejlődés elé néző ágazatról az Agrárszektor írt cikket a minap.

A cikkben megkérdezett egyik tenyésztő állítja, „az emu és a strucc lesz a marha utódja, hiszen ők nem termelnek metánt”. A struccoknak május-júniustól indul a tojószezon, ami késő őszig tarthat, több etapban tojnak. A tojás általában 1,2-1,5 kilogramm, ez körülbelül 30 tyúktojásnak felel meg, de zsírszegényebb annál, tehát egészségesebb. Kevesebb benne a koleszterin, viszont a fehérjetartalma magas. Finom a húsuk is. A vörös húsok közé tartozik, akár hamburgert is lehet belőle készíteni. Ehhez marhafaggyúval kell keverni, önmagában ugyanis száraz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Exploring Facts | Current Affairs | News (@techno__hub21) által megosztott bejegyzés

Az emuk párzási szezonja télen van, novembertől április-májusig. Az ő tojásuk smaragdzöld színű, tömege 600-800 gramm, smaragdzöld színű a héja. Ez 10-15 tyúktojásnak felel meg, akár 3-5 ember is jól lakhat egy tojásból készült rántottával. A megkérdezett tenyésztők szerint az emutojás krémesebb, lágyabb. Szintén magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Az emu húsa egyébként a legkevesebb zsírt tartalmazza az állatvilágban, majdhogynem koleszterinmentes. Nagyon magas a vastartalma, illetve sok vitaminszármazék található benne. A bőre pedig tökéletes égési sérülésekre, hámsérülésekre, még az indiánok erre használták.

Az elterjedés egyik fő akadálya, hogy nem olcsó mulatság az emu- és a strucctojás. A strucctojás darabja 8-10 ezer forint, az emu 6 ezer forint volt január-februárban – írja az Agrárszektor.

Címlapfotó: Davey Gravy / Unsplash