Így készíthető könnyen otthon is valódi olasz kávé!

2023. május 18.

Olasz kávé otthon, egyszerűen: pár apró trükkel mostantól Olaszországban érezhetjük magunkat anélkül, hogy kimozdulnánk a konyhánkból.

A Nespresso egy új, limitált kiadású kávékollekciót dobott piacra. Ennek alkalmából a Lifehacker újságírója beszélgetett az olasz kávéról Mitch Monaghan-nal, a Nespresso kávénagykövetével.

Mitől más az olasz kávé?

Monaghan elmondása szerint amikor meghalljuk, hogy „olasz kávé”, a legtöbbünknek az intenzív rövid feketék jutnak eszünkbe. Valójában azonban a választék sokkal szélesebb, mint azt feltételeznénk. „Olaszországban valójában hatalmas választék van a különböző pörkölési stílusok között. Délen általában erősebben pörkölt, ezért intenzívebb eszpresszót találunk. Északon ezzel szemben a kávék általában közepesen sötét pörkölést kapnak, hogy a kávébabban több édesség maradjon. Így a végeredmény kerekebb, lágyabb eszpresszó lesz.”

Ha szeretnénk otthonra is elhozni az olasz kávéélményt, ezt többféleképpen is megtehetjük a szakértő szerint. Monaghan elmondta, hogy az olyan városokban, mint Milánó és Róma, reggel általában tejeskávét isznak, sütemény vagy könnyű reggeli kíséretében, majd később a nap folyamán eszpresszóra váltanak.

Az tehát már ismert, milyen stílusú kávét szeretnek inni az olaszok. A következő lépés, hogy meggyőződjünk, hogy megfelelő felszereléssel és alapanyagokkal rendelkezünk-e. Ehhez a szakértő szerint minimum két dologra van szükségünk. Monaghan szerint fontos, hogy a választott kávégép barista minőségű és stílusú tejhabot tudjon készíteni. Ez nélkülözhetetlen a tökéletes otthoni olasz cappuccinóhoz.

A másik titok a türelem. Az eredeti capuccino receptben a tejhab mellett tej is kerül a kávéba. Utóbbit nagyon lassan kell a csészébe önteni, ekkor lesz selymes, krémes az ital. A tökéletesen kiegyensúlyozott cappuccino a harmadokról szól: egyharmad eszpresszó, egyharmad tej, az utolsó harmad pedig a hab.

Minőségi alapanyagok

Monaghan arra bíztat mindenkit, ne spóroljunk, különleges minőségű hozzávalókat használjunk. Ez többek között erős pörkölésű, intenzív ízvilágú kávét jelent. Monaghan személyes kedvence az Inspirazione Italiana Milano Intenso kávékeverék, Ez egy tökéletes kávé az otthoni olasz stílusú kávézáshoz, közepesen sötét pörkölésével, sötét kakaós és pörkölt-zabpelyhes jegyeivel.

Természetesen sokféle kávéból lehet finom olasz kávét készíteni. A lényeg, hogy tartsuk szem előtt a fő szabályokat. Tejes kávé reggel, majd eszpresszó a nap folyamán, mindig erős pörköléssel – és máris egy kicsit Olaszországban érezhetjük magunkat.

Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash