A 2. világháborúban a szükség itala volt, mára divat lett belőle

2023. április 02.

Egészséges, házilag egyszerűen elkészíthető, de már a vendéglátóhelyeket is meghódította. Finnországból indult világhódító útjára.

Az alábbiakban 2022-2023-as cikkíróversenyünk holtversenyes 3. helyezett írását közöljük. A szerzőnek, Pap Juliannának ezúton is gratulálunk!

A gomba egy igen megosztó alapanyagnak számít a gasztronómia világában. Az elmúlt években azonban egyre több tányéron jelenik meg sokszínűségének köszönhetően. Remek textúrája lehetővé teszi a számtalan elkészítési lehetőséget. Fogyaszthatjuk pirítva, párolva, grillezve, töltve, vagy akár rántva is. Most az erdei ízvilág kedvelői egy új oldalát is felfedezhetik a gombának. Kedvencüket már kávéscsészéjükbe töltve is élvezhetik.

A kávé rajongók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend egy új trend, mely nem más, mint a gomba kávé. A kávévilág leújabb trendjének eredete azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. A második világháború során a finnek fedezték fel először, hogy van egy bizonyos gombafajta, melyből kávé készíthető. Finnországban ugyanis az elsők között tűnt el a kávé és a cukor az üzletekből. A legnépszerűbb kávéalternatíva a nem mellesleg gyógyító gombaként számon tartott chaga gomba felhasználásával készült ital volt. A gombát egy éjszakára vízbe áztatták, majd másnap kipréselték belőle a „nedűt”.

Instant vagy házi készítésű

Napjainkban a gomba kávé már könnyebben elkészíthető, mint a régi idők Finnországában. Két fajtája van jelen a piacon. Az instant por változatot már csak egy kis vízzel kell összekeverni, és már fogyaszthatjuk is jótékony kedvencünket. A másik esetben megvásároljuk külön a gombát és hozzáadjuk a lefőzni kívánt őrölt kávéhoz. Általában a lefőzendő gomba őrleményhez ugyanakkora mennyiségű kávét. Természetesen mindkét esetben a szárított, őrölt gombaporból készült italt fogyasztjuk a végén, nem kell attól tartanunk, hogy gombadarabkák kerülnek az italunkba. Az így elkészített kávénak nincs más íze, mint a hagyományos társának, csupán egy minimális földes íz érezhető fogyasztása közben.

Időközben a chaga gomba mellett már más gombafajták jótékony hatásait is felfedezték, így mára már többféle gombából van lehetőség kávét készíteni. Akár az alapján is választhatunk instant, vagy kávéhoz adható port, hogy milyen célból innánk azt. Immunerősítésre például kapható ma már a ganoderma gombafajtából készült örlemény is. Ezen fajta is a fákon nő, viszont a chaganál könnyebb észrevenni, mert sokszor pirosas-sárgás színekben pompázik.

gomba, kávé, üvegcsék
Fotó: Gina Sell / Unsplash

Chaga gomba kávé

Ezen gombafajta, melyet hamvaskéregnek is szoktak nevezni, a parazita gombafajták közé tartozik, és a hidegebb éghajlati övezetekben terem meg. Legtöbbször nyírfákon, tölgyeken vagy juharfákon rejtőzködik. Nehezen észrevehető mivel remekül beleolvad a fa törzsébe, szabálytalan repedezett, sötétbarna formájával. Ha észrevesszük azonban könnyedén letörhetjük a fáról. A kemény külső alatt pedig egy világosabb barna gyógyító gombafajta húzódik meg.

A chaga gombát a természet egyik legősibb gyógyító gombájának is tartják, a régi időkben a népi gyógyászatban is sűrűn használták. Remek immunerősítő, de ezenkívül még számtalan más dologra is alkalmas, például remek étvágyjavító és fájdalomcsillapító hatással is bír. Kitűnő antioxidáns forrás is lehet, valamint segít csökkenteni a stresszt. Ráadásul amellett, hogy nagyon egészséges, fele annyi koffeint tartalmaz a chaga gombából készített kávé, mint a különböző kávébabokból főzött fekete.

Ganoderma gomba kávé

A magyarországi kávé kultúrában még nem annyira elterjedt ez a fajta, de azért a kísérletezni vágyók már itthon is kipróbálhatják. Hazánkban főleg az instant verzió vásárolható meg a ganoderma gomba keverékével. A kávéházakba még nem gyűrűzött be ez a trend, de csak idők kérdése, hogy az itallapok kínálatára is felkerüljön ez a különlegesebb főzet.

Címlapfotó: Bluebird Provisions / Unsplash (chaga gomba darabok láthatók)