Kóstoljuk meg a PH-Értéket, Pannonhalma sikertörténetét!

2023. június 10.

2017-ben indult útjára Pannonhalma közösségi kezdeményezése, ami rövid idő alatt komoly sikereket aratott.

Ha megkérdeznénk az első szembe jövő embert az utcán, mi jut eszébe a pH-értékről, valószínűleg valahol az iskolás emlékei között kutatna. Itt most nem erről fog szó esni, de azért érdemes tenni egy rövid „kémiai” kitérőt. Mit is tudunk tehát a pH-értékről (pH mint pondus Hidrogenii, azaz a hidrogénionok számának mértéke, az anyagok kémhatását kifejező mérőszám)?

A semleges anyagok pH-ja 7, az ettől alacsonyabb pH-érték savas, a magasabb érték pedig lúgos kémhatást jelez. Kedvenc italaink többnyire savas kémhatásúak: a gyümölcslevek, a tea, a kávé, a bor.

De miért is fontos nekünk a bor pH-ja, savassága? A savtartalom, vagy más szóval savgerinc adja a bor gerincét, tartását. Ezen kívül meghatározza a bor érzékszervi tulajdonságait: színét és ízvilágát. A bor nagybetűs Értéke, lényegi tulajdonsága, sava-borsa.

Ilyen értéket képvisel számunkra a PH egy másik jelentése is, szép magyar anyanyelvünk találékonyságával eljátszva: Pannonhalma.

Pannonhalma

Pannonhalma fő látványossága, a szőlőkkel övezett dombon magasodó Főapátság kedvelt turisztikai célpont. Monumentalitása a bencés rend egyszerűségével, dolgosságával, alkotni vágyásával párosul. Jelmondatukat valószínűleg mindenki ismeri: Ora et labora (Imádkozzál és dolgozzál). Ennek köszönhetően egy kivételes örökség letéteményesei.

pannonhalma, apátság látképe, előtte zöld növények
Fotó: Robin Design / Berta Gábor

A Pannonhalmi Főapátság alapítása óta lelkiségi, szellemi, kulturális, gasztronómiai műhely. 1996-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Könyvtárában körülbelül 400 ezer kötet található. Kertjében szép rendben sorakoznak a gyógynövények, amikből teák, szörpök, salátaolajak, csokoládék készülnek. A Pannónia szőlőskertjéből származó borokat világszerte ismerik. A bencések oktatási-nevelési szolgálata egyidős a 996-ban alapított apátsággal – a múlt és a jelen értékeinek továbbadása jelenleg is a ház falain belül található bencés gimnáziumban történik.

Ezek közül az értékek közül kezdetektől fogva nagyon fontos volt a közösség, az összetartás. Ilyen összefogást képvisel ma hat borászat és egy kommunikációs ügynökség együttműködése a Pannonhalmi borvidékről. 2017-ben évvel ezelőtt Herold Ádám és Hangyál Balázs álmodta meg egy kellemes baráti borozgatás közben. Álmuk hamarosan valóra vált. Jelenleg az Ács Pincészet, a Hangyál Pincészet, a Herold Pince, a Pannonhalmi Főapátság Pincészete, a Pécsinger Szőlőbirtok, illetve a Tar Pincészet, valamint a győri Nine Company munkálkodik együtt a borvidék egységes arculatának és marketingkommunikációjának kialakításáért.

6 borászat, 6 bor

6 barna palack fehér címkével szürke háttér előtt, pannonhalma, ph-érték
Fotó: Nine Company

Az együtt gondolkodásnak a jelképe az általuk megálmodott közösségi bormárka: a Pannonhalmi PH-Érték. Friss és üde jellegű, rajnai rizling alapú házasítás. Legalább 50 százalékban rajnai rizlingből és 50 százalékban egyéb fajtákból áll. Ezek lehetnek az olaszrizling, chardonnay, pinot blanc, királyleányka, valamint illatos/aromatikus fajták (fűszeres tramini, sauvignon blanc) maximum 30 százalék erejéig. Ezen felül egyéb kritériumoknak is meg kell felelnie a bornak például a termelés, feldolgozás, csomagolás tekintetében. Így lesz a pincészetek által elkészített PH-Érték egységes, de mégis egyedi.

Miért a rajnai rizling Pannonhalma fő fajtája?

A régi hagyományokra támaszkodva, a historikus apátsági dűlőkön termesztett fajták közül a rajnai rizlingre esett a választás, mert a fajta nagyon jól érzi magát a Pannonhalmi borvidéken. Előnyös fekvésű dűlők, megfelelő hűvösebb klíma, meszes, löszös, barna erdőtalaj. Mind segítenek abban, hogy a rajnai rizling hű módon tudja megmutatni Pannonhalma termőhelyének karakterét.

Illés Tamás, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének marketing, és kereskedelmi vezetője elmondta, hogy a borvidéken alapvetően megtalálható meszes talaj egészen más minőségű savkészletet tud adni a bornak, mint például a vulkanikus eredetű bazalt vagy más kötöttebb jellegű köves talaj. „Ez a savkatakter elsősorban a rajnai rizlingen, de akár a többi fehér fajtán keresztül is ki tudja fejezni a Pannonhalmi borvidék egészének fehérboros jellegét. Üde, friss, ropogós, energikus, vibráló. Ezt szeretnénk megmutatni úgy, hogy a rajnai rizling karaktere legyen a fő motívum a borházasításban, de mindenkinek a névjegye benne legyen a pohárban. A minták kóstolásakor nem az alkotórészek kimaxolására, hanem az aromák és a szerkezet optimumára helyezzük a hangsúlyt. Ezzel biztosítjuk az egységes ízképet, hiszen egységben van az erő, de az egyediségben van az igazi szín.”

A 2022-es évjárat májusban debütált

sárga sajtok egy tálon, mellette átlátszó talpas poharak
Fotó: Lóránt Szandra

A 2022-es évjárat PH-Értékeinek bemutatóját május 12-én tartották Győrben, a Pannonhalmi Borteraszon. Elsőként itt kóstolhattuk meg az évjáratot, miközben érezhettük egy igazi közösség erejét, ami nem csak szakmai, hanem immár baráti alapokon is nyugszik. Az eseményen Pécsinger János, a borvidék hegyközségének új elnöke értékelte az eddigi éveket és beszélt a jövőbeli tervekről is. „Hat év távlatából elmondható, hogy egy jól működő közösséget sikerült kialakítani. Ha még nem is tartunk ott, ahol lenni szeretnénk, a stabil alapokat lefektettük ahhoz, hogy létrejöjjön egy borvidéki összefogás, együttgondolkodás. Hiszek a step-by-step munkamódszerben és úgy gondolom, az elhatározás, a konszenzus és a csapat már megszületett. A jó irányok lehetőséget és táptalajt biztosítanak a kitűzött cél megvalósításához. Ahhoz, hogy a rajnai rizlinget a borvidék zászlajára tűzhessük, és létrehozzunk egy jól kommunikálható, egységes borvidéki arculatot.”

Pannonhalmi borbár

A bárban a pannonhalmi közösségi bort, a PH-Értéket alkotó hat borászat (Ács, Főapátság, Hangyál, Herold, Pécsinger, Tar) széles szortimentje kóstolható meg, no és persze proseccókat is tartanak. Nagy vállalás ez, hiszen a főtéren már van egy borbár, a vendéglátók azonban számítanak a lokálpatriotizmusra és a kíváncsi turistákra. A borlapról kérhető személyre szabott kóstolósor, vagy éppen megízlelhető egymás mellett a hat különböző PH-Érték bor. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor el is csíphetjük valamelyik borászt. Akár úgy is, hogy éppen kóstolót tart. A borok mellé pedig egyedi, kifejezetten a borbárnak építtetett kemencéből lehet fenséges pizzát választani.

Egy kis ajánló

Ha olvasás közben bárki kedvet kapott egy kis kóstolásra, mind a hat pincészet szeretettel várja vendégeit. A következő hétvégéken egymást érik a borvidéki rendezvények. A június 10-11-i hétvégén a pannonhalmi ART Pikniken egyszerre érhető el a teljes borválogatás. Június 17-én Borlemente nevű nyári eseményén vár minden borkedvelőt a Pécsinger Szőlőbirtok. Az augusztus végén megrendezésre kerülő Győri Bornapokon pedig még PH-Érték borutcán is korzózhatunk, kóstolhatunk.

Ha valaki átfogóbb képet szeretne kapni a Pannonhalmi borvidékről, illetve a PH-Érték borairól – anélkül, hogy egy lépést is tenne –, annak szeretettel ajánljuk a Pannonhalmi Borteraszt Győr szívében, az ország egyik legszebb barokk terén.

Szerző: Lóránt Szandra
Címlapfotó: Felföldi Fotó