100 éve véletlenül született meg a világ legfinomabb lisztmentes sütije

2023. szeptember 13.

5 hétköznapi hozzávalóból otthon is egyszerűen elkészíthető. Amilyen finom a lisztmentes torta, olyan izgalmas a története.

A caprese salátáról már biztosan sokan hallottak, na de mi az a torta caprese? Ugyanúgy, mint magyar nyelven, a torta olaszul is tortát, süteményt jelent. Ám mielőtt valaki azt gondolná, az édesség paradicsommal és mozzarellával van töltve, el kell mondanunk, a torta capresének köze sincs a salátához. Mármint ízben.

A torta caprese ugyanis, csakúgy, mint a saláta, Capri szigetéről kapta nevét – derül ki a thedailymeal minapi cikkéből. Úgy vélik, mindkét étel a Nápolyhoz közeli olasz szigetről származik (bár a caprese saláta eredete vitatott). A mandulás, csokoládés és lisztmentes tortának meglepő módon nem nyúlik vissza évszázadokra a története, a recept a 20. század huszas-harmincas éveiben.

Nemcsak finom, legendás is

S hogy ki találta fel? Ezt pontosan senki sem tudja. Több teória is kering a torta eredete körül. Mindegyik nagyjából ugyanazt a forgatókönyvet követi: akárcsak más híres finomságok esetében, itt is komoly szerepe volt a véletlennek.

Állítólag ugyanis, amikor pár vendég meglátogatta a szigetet, csokoládés süteményt rendeltek egy étteremben, ám a séf véletlenül elfelejtett lisztet adni a recepthez. Egyes teóriák szerint a séf eredetileg mandulás tortát tervezett készíteni, mások szerint a mandula éppenséggel tévedésből került a tortába. Mindenesetre van még egy közös pont a történetekben: mindegyik más séfet nevez meg a szerencsés baklövés elkövetőjeként.

Ettől a ponttól viszont elég nagy a szórás a legendákban. Az egyik szerint a torta capreset egy Capri szigetén dolgozó osztrák testvérpár találta fel. Néhányan úgy gondolják, köze lehet a barackos Sacher tortához, bár ez a feltevés erősen vitatott. Egy dolog ugyanis, hogy a szakács összecseréli a darált mandulát a liszttel, de arra kevés esély van, hogy az ikonikus baracklekvárt is kifelejtse a tortából.

A másik verzió a torta caprese feltalálását egy Carmine Di Fiore nevű séfnek tulajdonítja. Ő Capri szigetén, egy ismeretlen étteremben dolgozott. A legenda úgy tartja, egy alkalommal az amerikai maffia tagjai látogattak el az étterembe, akiknek a főételek elfogyasztása után mandulás-csokoládés tortára fájt a foga. Di Fiore felvette a rendelést, majd nekiállt sütni, ám véletlenül kifelejtette a receptből a lisztet. Szerencsére a gengsztereknek így is nagyon ízlett a desszert.

Miből áll a híres lisztmentes torta?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Torta Caprese Official (@tortacapreseofficial) által megosztott bejegyzés

A lisztmentes süteményeknek van egy óriási előnyük: általában rendkívül egyszerű elkészíteni őket. A torta capresét mindössze 5 összetevőből is el tudjuk készíteni. Nem kell hozzá más, mint olvasztott csokoládé, darált mandula (vagy mandulaliszt), cukor, tojás és vaj. Egyes receptek kakaóporral és/vagy vaníliakivonattal egészítik ki, de ez a legnagyobb bonyolítás, ami megtörténhet vele.

A torta elkészítésének kulcsa, hogy ne arra fókuszáljunk, ami hiányzik belőle (liszt), hanem mindenre, amit annak helyettesítésére használunk. A tojás és a vaj miatt az ilyen sütemények általában zsírosabbak, mint a liszttel készültek. Egy átlagos csokitortához nagyjából két-három tojás szükséges, ám az olyan lisztmentes süteményekhez, mint a torta caprese, gyakran ötre van szükség – na meg egy jó adag (körülbelül 250g) vajra. Emellett az ilyen gluténmentes édességek kakaópor helyett olvasztott csokoládé hozzáadásával készülnek. Ezek a hozzávalók teszik lehetővé, hogy a liszt hiánya ellenére selymes állagú végeredményt kapjunk. Azért pedig, hogy legyen valami, ami ellensúlyozza a sütemény csokoládéban gazdag textúráját, a torta capreset általában egy gombóc vanília fagylalt társaságában tálalják.

Címlapfotó: Oscar Ivan Esquivel Arteaga / Unsplash