Pezsgőkonferencia és Pezsgőünnep zárja a nyarat augusztus 31-én Etyeken! 

2023. augusztus 11.

Idén is számos érdekes aktuális témával és kiváló buborékos tétellel érkezik az etyeki Pezsgőkonferencia.

A PEZSGŐKONFERENCIÁT immár ötödik éve rendezik meg Etyeken. Az esemény rendelkezik néhány olyan alapvetéssel, amelyek a kezdetektől fogva változatlanok. Az esemény mindig aktuális témákat boncolgat az előadásai és kerekasztal-beszélgetései révén. A legkiválóbb hazai és nemzetközi szakemberek mondják el gondolataikat, számos kóstoló színesíti a programot, és egy igazán igényes „gasztro-kulturális” élmény, a Pezsgőünnep zárja a szakmai fórumot. Az augusztus végi konferencia is megtartja ezeket az értékeket. Az izgalmas témákat több kóstolóval egybekötött birtokbemutató és masterclass is színesíti majd. Emellett gasztronómiában és buborékos italokban is világszínvonalat ígérnek a szervezők.  

Borászok és borkedvelők, profik és a buborékos italok rajongói is megtalálják a számításukat a Pezsgőkonferencián és Pezsgőünnepen. Ez egyértelműen kiderült az elmúlt évek tapasztalataiból. A programterv szerint lesznek egyetemi szintű előadások is. Mindeközben nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a nagyon várt vezetett kóstolókkal színesített birtokbemutatókra és masterclassokra, illetve arra, hogy a programon keresztül megmutassák azt, hogy bor és pezsgő elsősorban nem alkohol, hanem kulturális érték.

A pezsgőkonferencia kiemelt programjai

pohárba töltenek sárga folyadékot
Fotó: Pezsgőkonferencia

Az előadások listáját böngészve rögtön látszik, hogy impozáns birtokokkal „találkozhatnak” a résztvevők. Megismerhetik és „megkóstolhatják” többek között a Champagne Henri Giraud házat Stephane Barlein kereskedelmi igazgató jóvoltából, Pepe Raventós pedig online előadás keretein belül mutatja be a Raventós-i Blanc-t. Figyelemmel kísérhetjük a szomszédban lakó konkurencia munkáját,hiszen Peter Szigeti egy masterclass keretein belül beszél az osztrák Sekt PDO-ról. 

A fenntarthatóság manapság megkerülhetetlen téma. Nem véletlen tehát, hogy a szervezők ezen az eseményen is figyelmet szentelnek a témának. Kató András jóvoltából három fantasztikus tétel kóstolóján keresztül tesznek majd rendet az organikus, biodinamikus és natúr pezsgők témájában.

A borok világában is egyre erősödő trend a csökkentett alkoholos és alkoholmentes termékek témaköre. Érdemes ezt komolyan venni, elemezve és felkészülve a jövő fogyasztói igényeire. Ebben Evans Victoria magyar sommelier bajnok lesz majd a segítségünkre.

Etyeket egyre több helyen kezdik a magyar pezsgő fővárosaként emlegetni. Ezért – és készülőben lévő Etyeki Eredetvédett Pezsgő miatt – kihagyhatatlan ez a téma. Szövényi Áron beszél majd az „Etyeki Pezsgőről – etyeki szemmel”.

Mind a budapesti Borkonferencia, mind az etyeki Pezsgőkonferencia a kezdetektől kiemelt figyelmet szentelt a bor marketingjének, amely ezúttal is fókuszba kerül. Bárczi-Elek Ágnes (Müller, beszerzési igazgató), Boldizsár Máté (Salt Étterem, társtulajdonos), Egly Márk (Egly Szőlőbirtok), Koch Pálma (Koch Borászat, szőlész-borász mérnök) és Müller Kornél (Törley, ügyvezető igazgató) elemzi a feltörekvő ágazati trendek marketing értékét.

Ünnepi lezárás

emberek ülnek egy kertben
Fotó: Pezsgőkonferencia

A komoly szakmai program, a vezetett kóstolók és érdemi viták után a pezsgő kulturális és gasztronómiai értékét helyezik középpontba. Biztosan fantasztikus élményt kínál majd a Pezsgőünnep, hiszen egy valódi fieszta veszi ekkor kezdetét. Szenzációs pezsgők és champagne-ok mellé kreál felejthetetlen fogásokat Pallag Dávid (Rutin Budaörs) és Csonka Dávid (Rókusfalvy Fogadó). Ezt követően a Vince standján a fenntarthatóság jegyében készült nemzetközi pezsgőválogatást kóstolhatunk meg, az Etyeki Pezsgőbárban pedig az etyeki tételeket kóstolhatjuk végig. Mindezt Iván Szandrának (zongora) és Jász Andrásnak (szaxofon) köszönhetően élő zene kíséretében.  

A részletes program megtalálható az esemény weblapján. Érdemes végig böngészni, hiszen valóban kihagyhatatlannak tűnik az ötödik etyeki Pezsgőkonferencia augusztus 31-én.

Címlapfotó: Pezsgőkonferencia