Majdnem mindenki megmossa főzés előtt, pedig tilos lenne, mi az?

2024. március 11.

Erősen megoszlanak a vélemények, szükség van-e a megmosásra. Pedig a válasz egyértelmű a szakemberek szerint.

Akárcsak a rizsnél, a nyers hússal kapcsolatban is időről-időre fellángol a vita különböző internetes fórumokon, vajon meg kell-e mosni főzés előtt. Még a szakemberek (értsd: szakácsok) között sincs egyetértés a kérdésben. A megmosás ellen szavazók azzal érvelnek, hogy a főzés, vagyis a hőkezelés úgyis elpusztítja a húson baktériumokat, miközben a víz úgyis csak szétspriccelné a kórokozókat.

Mások azzal érvelnek, hogy a világ egyes tájain ez egy teljesen természetes művelet. Ráadásul sokszor nem csak vizet, de még citromsavat, ecetet is használnak a még jobb(?) végeredmény kedvéért.

Az internetes fórumok alapján tehát nehéz lenne eligazodni, mi is az igazság. Pedig az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint nagyon egyszerű a válasz: nem szabad megmosni a húst. A lemosás ugyanis, a tévhittel ellentétben, nem is tűnteti el a baktériumokat, inkább csak növeli a keresztszennyeződés esélyét.

Amit viszont folyamatosan mosni kell a hússal való munka során, az a kezünk. Ezzel kapcsolatban így hangzik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ajánlása: „Nyers hús, baromfi előkészítése után alaposan mosson kezet, mosogassa el a használt edényeket, eszközöket, mossa le azokat a konyhai felületeket, amelyek a nyers hússal érintkezhettek, csak utána foglalkozzon más ételféleséggel!”

Összefoglalva: a húst ne mossuk a főzés közben, a kezünket viszont annál gyakrabban!

Címlapfotó: Kelly Sikkema / Unsplash