Első ízben választottak nőt a híres pezsgőpincészet élére

2023. január 27.

Az első számú pezsgőpincészet Franciaországból igazolt borászhölgyet a pince élére. Első interjújában elmondta, kékfrankosból készítene pezsgőt.

1842-ben alapították Bécs 19. kerületében a Schlumbergert, ami mára Ausztria legnagyobb pezsgőpincészetévé nőtte ki magát. Évente 5 és fél millió palack pezsgő készül a Heiligenstadti központban. (Ez nagyjából a fele a 2022-ben 140. születésnapját ünneplő magyar Törley termelésének.)

A 180 éves osztrák pincészet életében nagy változásokat hozott a 2022-es év. Újjászervezték a termelést, ennek keretében pedig új pincemestert neveztek ki. A francia Aurore Jeudy az első nő a vállalat történetében, aki betöltheti ezt a pozíciót.

Aki összekötné a rejtvényfejtést a kedvenc buborékos italával, annak mindenképpen érdemes meglátogatnia a Schlumbergert. 2022 őszén nyílt meg a bécsi központ pincerendszerében berendezett szabadulószoba, ami 60 perc önfeledt szórakozást ígér a nyomozós játékok szerelmeseinek. A történet szerint 1880-ban járunk, egy éve halt meg az alapító Robert Alwin Schlumberger. Katasztrófa fenyegeti a borászatot: valaki megcsapolta a készletet, ráadásul a cég névjegyének számító pezsgő receptúrája is eltűnt szőrén-szálán. 

Mondhatni, egy nagyágyut sikerült a császárvárosba csábítani. A franciaországi Elzászban született hölgy először borásztechnikusnak tanult, gyakorlatát Champagne-ban végezte. Borász diplomáját is a pezsgő fővárosában, Reimsben szerezte. Első munkahelye a régió borászati tanácsadói intézeténél (Institut Œnologique de Champagne – IOC) volt. Partnerei között a helyi vállalkozások mellett megtalálhatók voltak német, örmény, moldáv, osztrák, bolgár, cseh, román és ukrán pincészetek is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lifestyle||Travel⭐️Inspo (@love_fashionandlife) által megosztott bejegyzés

A pezsgőpincészet új vezetője kékfrankost szeretne

A Falstaff magazin pár napja készített vele székfoglaló interjút. Ebben elárulta, 2007-ben került a látóterébe a Schlumberger, amikor éppen az elődje elhívta tanácsadásra. Azért őt, mert egyedül ő tudott az IOC-től németül. Nagy megtiszteltetésnek érzi a felkérést annál is inkább, mert nagy potenciált lát az osztrák pezsgőben. Szerinte a klímaváltozás (egyelőre) az ő kezükre játszik. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az osztrák zászlósfajtának számító kékfrankosból is pezsgőt készítsenek Bécsben.

Szeretne olyan innovatív lenni, mint az alapító Robert Schlumberger volt egykor, miközben ragaszkodik a kialakított és bejáratott termékpiramishoz. Jelszava a frissesség, elegancia és komplexitás.

Címlapfotó: Marianne Gamet / Unsplash