Van egy finomság, amit szigorúan tilos hazavinni az erdőből!

2024. április 06.

Ha nem figyelünk, jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk!

Az ország erdeinek jelentős százalékát kitevő állami fenntartású területeken a gomba, a vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül. Ezekben az erdőkben szabad ugyan gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben – olvasható az Agrárszektoron. A lap felidézi: a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény szerintállami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiséget gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke a gyakorlatban nem haladhatja meg a napi 2 kg/fő mennyiséget és kizárólag, szigorúan az állami erdőkre vonatkozik. Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Nagyon fontos rendelkezés ezen kívül, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött „erdei kincsek” kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, piacra nem vihetjük őket és házalni sem lehet velük.

Vannak azonban olyan gombák, amikből semennyit nem szabad hazavinni. Összesen több mint 4 ezer kalaposgomba-faj létezik, közülük az ehető gombák száma több száz, az erősebben mérgezőké pedig egy-két tucat. Kevesen tudják, de egyes gombák kifejezetten ritkák és sok esetben védettek. Ezeket fontos, hogy körültekintő gombászként a termőhelyükön hagyjuk. Magyarország területén 58 fajta gomba élvez kiemelt védettséget. Ezek természetvédelmi értéke 5-10 ezer forint közé esik.

Más okból, de hasonlóan szigorú a helyzet a védett természeti területeken. Ezeken a helyeken csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés, vagy más hasonló tevékenység.

Címlapfotó: Yasin Hoşgör / Unsplash