Mi volt előbb, a sör vagy a bor? Talán most eldőlt a kérdés

2025. március 24.

Egy új felfedezés átírhatja az italok eddig ismert történetét.

Régi dilemma, hogy vajon a sörfőzésnek vagy a borkészítésnek van régebbre visszanyúló történelme. Most viszont lehet, hogy közelebb kerültünk a megoldáshoz. Egy nemrégiben megjelent tanulmány ugyanis rámutat: Kínában már 10 ezer évvel ezelőtt is főztek rizssört. Márpedig ha ez igaz, akkor mintegy 2000 évvel megelőzték az első borkészítőket.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sörfőzés nagyjából 10 ezer éves hagyománnyal büszkélkedhet. A kínai Zhejiang tartományban fekvő Shangshanban talált leletek ugyanis ezt támasztják alá.

A tanulmány célja az újkőkorszaki kínai szokásrendszer pontosabb megértése volt. Ezért a kutatók olyan kerámiaedényeken található mikrofosszília-maradványokat elemeztek, amelyeket erjesztésre, tálalásra, tárolásra vagy főzésre használhattak.

A Stanford Egyetem professzora és a tanulmány szerzője, Li Liu Liu szerint a kutatók a fitolitok, keményítőszemcsék és gombák azonosítására összpontosítottak. Az elemzés során rizs fitolitok (vagyis mikroszkopikus méretű növényi maradványok) nyomait fedezték fel a kerámia-maradványokon.

A rizs központi szerepe mellett a kutatók az erjesztés elterjedésével kapcsolatban is találtak bizonyítékokat – írja a VinePair. A fellelt gombák és élesztősejtek arra utalnak, hogy a 10 ezer évvel ezelőtti Kínában már ismerték a sörfőzés egy kezdetleges formáját. Ezek ráadásul a gömbölyded edényekben magasabb koncentrációban voltak jelen, ami arra utal, hogy az edényeknek meghatározott funkciója volt, és létezett olyan kerámia, amit kifejezetten sörfőzés céljából készítettek el.

Címlapfotó: Dan Gold / Unsplash