E hír hallatán talán még azok is rászoknak a sörre, akik eddig nem itták
Egy új kutatás állítja: a sör nemcsak finom, de egy népbetegség megelőzésében is segíthet.
Komoly vitát váltott a PETA állatvédő szervezet nemrég megjelent reklámja, ami a sört a tej alternatívájaként népszerűsíti. Az alig félperces videó azt állítja, a sör szilíciumtartalma miatt segíthet megelőzni a csontritkulás kialakulását, illetve hogy mértékkel fogyasztva egészségesebb lehet, mint a tehéntej. A reklámban elhangzottakra egészségügyi szakértők is reagáltak, véleményük szerint mindez a „tudományos kutatások veszélyes félremagyarázása”. Hozzátették, az alkoholfogyasztás valójában éppen hogy hozzájárulhat a csontritkulás megjelenéséhez.
Az állatvédő szervezet reklámja a Kaliforniai Davis Egyetem által készített tanulmányt idézi, mely tartalmazza a Központi Élelmiszertechnológiai Kutatóintézet (CFTRI) vezető tudósa, Dr. Mukesh Kapoormeglátását is. A megjelenés után nem sokkal Kapoor is reagált a reklámra. Elmondása szerint a kutatók összesen 100 – elsősorban észak-amerikai és európai sörfőzdékből származó – sör szilíciumszintjét elemezték, de nem vizsgálták a csontok egészségével való közvetlen kapcsolatát. Az eredeti tanulmány alapján a sörök átlagosan 29,4 mg/l szilíciumot tartalmaztak. A legmagasabb értéket az india pale ale (IPA) mutatta 41,2 mg/l eredménnyel – írja a The Drinks Business.
Dr. Anand Chandra gasztroenterológus rámutatott, India sörpiacát például főként az enyhébb lágerek uralják. Márpedig azon országok esetében, ahol a sörfogyasztás nem a fent említett típusokat kínálja, a reklám félrevezető. „Nemcsak félrevezető az alkoholt a csontok egészségével népszerűsíteni, de a szilíciumtartalomra vonatkozó érv nem is vonatkozik a legtöbb sörre, amit az indiaiak fogyasztanak” – fejtette ki. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás valójában növeli a csonttörés kockázatát. A videóban említett, csontra gyakorolt pozitív hatásokat pedig inkább a teljes kiőrlésű gabonák, valamint zöldségek fogyasztásával lehet elérni.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Fábio Alves / Unsplash