Meddig tartható el otthon a sör? Itt a válasz!

2023. március 24.

A sör eltarthatósága számos tényezőtől függ. A palackon feltüntetett szavatossági idő rövidülhet, hosszabbodhat is.

Írtunk már korábban arról, meddig fogyasztható a bor, a pezsgő, vagy éppen a pálinka. Gondolhatnánk, a sör a legegyszerűbb ebben a kérdésben. Míg ugyanis az előbb felsoroltaknál fel sem kell tűntetni lejárati időt (van olyan párlat, amire rá van írva „minőségét korlátlan ideig megőrzi”), bár természetesen minőségromlás előbb-utóbb bekövetkezik, addig a sörnél van meghatározott lejárati idő.

Egy átlagos kézműves sör gyártástól számított lejárati ideje nagyjából 6 hónap szokott lenni. A nagy sorozatban gyártott söröket ezzel szemben pasztörizálják, ez meghosszabbítja a szavatossági időt. Az eljárás során ugyanis elpusztulnak az italban élő kórokozók. Ennek köszönhetően ezek a sörök a palackozás után egy évig friss ízűek maradnak. (A dobozon feltűntetett lejárati idejük is a gyártástól számított egy év szokott lenni.)

Persze ez nem jelenti azt, hogy a lejárati idő után akár a kézműves, akár a nagy szériás sörben penészgombák kezdenek szaporodni. Még nagyon sokáig csak az élvezeti értékükben áll be változás. Tompulnak az eredeti ízek, oxidálódhat (ez kenyeres, kartonpapíros, sherrys ízt eredményezhet), vagy akár a szén-dioxid is szökhet belőle.

A sör eltarthatósága tulajdonképpen három dologtól függ. Három tényező képes elindítani a minőséget befolyásoló folyamatokat: az oxigén, a fény és a baktériumok. Amennyiben egy sört megfelelően (fénytől védett, hideg helyen, zárt kiszerelésben és függőlegesen!) tároljuk, a hivatalos lejárata után is sokáig megőrzi minőségét. A kézműves sörök akár még fél évig, a pasztőrözött még 2 évig is. Általános igazság, hogy a magas alkoholtartalmú sörök jobban eltarthatók. (8 százalék a választóvonal, afölött egyértelműen tovább eláll a sör.)

Honnan tudjuk, hogy már nem friss a sör?

Ha nem vagyunk biztosak a frissességében, bízzuk magunkat az érzékszerveinkre. Ha jó az illata és az íze, akkor iható a sör. Ha már nem szisszen felnyitáskor, akkor jelentős mennyiségű szén-dioxid kiszökött belőle. Ahol az kijutott, ott bejut az oxigén, vagyis jó eséllyel már oxidálódott az ital. Ha a szűrt sör zavaros, lerakódás van az üveg alján, az is rosszat jelent. (Szüretlen söröknél ez még természetesen nem perdöntő.)

Címlapfotó: Story Ninety-Four / Unsplash