Mi történik velünk, ha véletlenül penészes ételt eszünk?
Most kiderül, mennyire árt az egészségünknek, ha penészes étel kerül a szervezetünkbe.
Biztosan sokakkal előfordult már, hogy gyanútlanul belekóstoltak egy penészes ételbe. Szerencsére a legtöbb esetben nem kell tartanunk attól, hogy komoly bajunk esik. Az emésztő- és védelmi rendszerünk azonnal akcióba lendül, hogy ártalmatlanítsa azt. Elsősorban a gyomorban termelődő savak akadályozzák meg, hogy bármilyen problémát okozzon a penész – feltéve, ha nem vagyunk rá kifejezetten allergiásak. Ha nem, akkor az esetleges hányás, rosszullét sokkal inkább az undor miatt alakulhat ki, és nem a megbetegedéstől. Vagyis, az egészséges szervezet normál esetben le tudja küzdeni a penészt – írja a Tasting Table.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármikor, bármennyi penészt megehetünk büntetlenül. A penész bizonyos esetekben komoly betegséget okozhat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mikotoxinok néven ismert penészgombafajtát például a rák kialakulásával hozta összefüggésbe. Hozzá kell tenni, hogy ez a fajta mezőgazdasági környezetben van jelen, ételekre a legritkábban kerül.
Minden penészes étel rossz?
A természetben több mint 100 ezer féle penészgomba létezik, külöböző tulajdonságokkal. Ha a húson bolyhos állagú penészt találunk, akkor valószínűleg a gyakori penészgombafajok egyikével (Botrytis, Geotrichum, Oidium, Penicillium vagy Thamnidium) van dolgunk. Ha ilyet észlelünk, azonnal dobjuk ki az ételt.
Fontos tudni, hogy vannak „jó“ penészgombák is. Ezek az élelmiszer-előállítás szerves részét képezik. Ilyenek például a Penicillium nemzetséghez tartozó egyes fajok. Ezeknek köszönhetjük a camembert, a brie és a roquefort sajtokat. Ezeket a penészgombákat gondosan ellenőrzött körülmények között érlelik, ami megakadályozza, hogy káros mikotoxinokat termeljenek.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Louis Hansel / Unsplash