Megmaradt Szilveszterről? Csak ennyi ideig áll el a bontatlan pezsgő

2023. január 19.

Még a legjobb pezsgő sem marad az idők végezetéig a csúcson. Elmondjuk, hogyan meddig érdemes tárolni a különböző árú tételeket.

Javában tart az új év, de még mindig ott áll három palack bontatlan pezsgő (esetleg champagne…) Szilveszterről? Adódik a kérdés: a lehető leggyorsabban meg kell őket inni, eltartanak a következő születésnapig netán következő Szilveszterig? Ezeket a kérdéseket tette fel a Falstaff minapi cikke, hogy aztán meg is válaszolja őket.

Meddig áll el a bontatlan pezsgő?

Egy általános válasz nem létezik erre, az adott pezsgő ára viszont jó kiindulási alap. Ökölszabály, ami szinte mindig érvényes: minél drágább, annál tovább tárolható. Ennek oka, hogy az ár a degorzsálás előtti seprőn tartás idejével is korrelál. Márpedig minél tovább érlelik a pezsgőt, annál több hely kell a különböző évjáratoknak, annál tovább fekszik benne a pincészet pénze, ez pedig a fogyasztói árban is meg fog jelenni.

A számok nyelvén ez a következőt jelenti: egy 10 ezer forint alatti tételt egy éven belül mindenképpen érdemes elfogyasztani. Egy 20-25 ezer forintért vásárolt pezsgő ellenben akár 5 évig is a csúcson marad. Az évjáratos és prémium champagne-ok 10 évig tárolhatók. Az óra viszont nem annyira a vásárlás, mint inkább a már említett degorzsálás időpontjától ketyeg. A jó minőségű, drága pezsgőknél ezt fel szokták tűntetni a címkén.

Hogyan kell tárolni a pezsgőket?

Az eltarthatóságot természetesen nagyban befolyásolja a tárolás módja. Akárcsak a borokat, a pezsgőket is (egy állandó hőmérsékletű) hűvös, sötét, száraz és erős szagoktól mentes helyen kell raktározni. A leírás tökéletesen illik egy pincére.

Nagy különbség a borokhoz képest, hogy a pezsgőspalackot állítva is lehet tárolni. Sőt! Kell is őket állítva tárolni, az állandóan fektetett palacknál ugyanis átázik a dugó és ez a buborékok szökéséhez (nyomásvesztéshez) vezethet. Néha azonban fektetni is kell őket, különben levegő jut az üvegbe és beindul az oxidáció. A Falstaff cikke szerint a legjobb, ha egy évben pár hetet fektetjük, a többi időben állítva tároljuk a pezsgőspalackot. Akkor fogja legtovább megtartani aromáit, buborékjait!

Címlapfotó: sultan esra şahin / Unsplash