Térképre tette legszebb borait a St. Andrea: Egerszalók és Budapest között már csak hat lépés a távolság

2022. október 28.

Október 26-án mutatta be új borkóstoló ajánlatát a St. Andrea Budapest. Az esemény keretében Dr. Lőrincz György borász vezette végig az érdeklődőket azon a bortérképen, amely hat lépés távolságba hozza Budapesthez a pincészet otthonát, Egerszalókot.

A borsor mostantól az egerszalóki központú borászat két budapesti egységében, az állandó kínálat részeként kóstolható. Ehhez hasonló, magyar és angol nyelven is elérhető, kreatív grafikával összeállított bortérkép elsőként mutatkozik be Magyarországon. A térkép alkotóinak fontos volt, hogy Dr. Lőrincz György és borászatának szép tételei a hozzájuk méltó vizuális megfogalmazásban, tartalmas üzenettel, egész estés borkóstoló-élménnyé komponálva legyenek elérhetőek. Nemcsak a borkedvelőknek, hanem azoknak is, akik most ismerkednek a borkóstolással.

st. andrea, Lőrincz György, szakállas férfi hordók mellett
Dr. Lőrincz György
fekete borospalack, pohár piros folyadékkal, fehér papírok

„Az elmúlt években vendégeink nagy érdeklődést mutattak a tételeink iránt. Ez a kíváncsiság csak fokozódott, amikor a borászat egyik tételét a világ 50 legjobb bora közé került. Az elmúlt két évtizedünk tele van történetekkel. Rengeteget tudunk mesélni a szőlőbirtokhoz kapcsolódó ízekről, imákról, kihívásokról, együtt megélt sikerekről. De főleg arról az útról, melynek során a kis családi pincészetből Magyarország egyik meghatározó szőlőbirtoka lett. Most ezeket a történeteket tettük arra a térképre, amely a Hazafelé nevet kapta, hiszen az út Egerszalókig nekünk valóban a hazafelé vezető út” – mondja Berényi Oszvald, a St. Andrea Wine&Skybar sommelier-je.

 St. Andrea Wine&Skybar sommelier, zakós férfi pohárral a kézben
Berényi Oszvald

Ahogy a térképen olvasható: „A St. Andrea gondolata húsz évvel ezelőtt, Egerszalókon született. Ekkor alapította meg családi borászatát Magyarország egyik legszebb borvidékén Dr. Lőrincz György. A birtok most, két évtizednyi tapasztalat után szebben ragyog, mint valaha. Térképünk hat lépésnyi távolságot rajzol Egerszalók és Budapest között. A borsor bemutatja a borászat történetének mérföldköveit, kirajzolódik előttünk Dr. Lőrincz György és családjának hitvallása és értékei. Utunk dűlőről dűlőre vezet, a Napbortól az Agapéig.”

domboldalon zöld növények nappali fénynél

St. Andrea és a vendéglátás

A St. Andrea az egyetlen magyar borászat, amely a fővárosban olyan színvonalú vendéglátóhelyeket működtet, mint a fine dining szektor meghatározó étterme, a St. Andrea Restaurant és a nemrég ötödik születésnapját ünneplő, négyévszakos rooftop bár, a St. Andrea Wine&Skybar. A most bemutatott térképpel a szőlőbirtok, az étterem és a bár az eddiginél is szorosabb egységben mutatja meg azt az értékrendet, amelyekre a St. Andrea gondolata épül – a bor és az élet mindent átható szeretetét.

Fotók: Busak Attila, Pintér Árpád, Hirling Bálint