Így készíti a tökéletes fröccsöt a sommelier

2024. június 01.

A fröccs legtöbbünknek a gondtalanság, a szabadság és a lazaság szinonimája. Mégsem mindegy, miből készül a nyári frissítőnk. A Four Seasons Hotel Budapest sommelier-je ad tippeket.

A fröccs nagy utat tett meg majdnem két évszázaddal ezelőtti születése óta. 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba is, amelynek a listája alapján választanak hungarikumokat. Az örök kedvenc frissítő közel 50 verzióját tartják számon a szakértők, vagy inkább a legnagyobb fanatikusok. A két talán legismertebb fröccsikon, a kisfröccs és nagyfröccs mellett törzshelyünkön olyan különlegességeket is kérhetünk, mint a polgármester, a maflás vagy a színész. Feltéve, hogy ismerik a megfelelő arányokat. 

Jedlik kitalálta, Vörösmarty elnevezte

A fröccs eredetét a legenda a költőóriáshoz, Vörösmarty Mihályhoz, valamint a világhírű feltalálóhoz, Jedlik Ányoshoz köti. Utóbbi ugyanis egy őszi napon legújabb találmányával, szódavízzel dúsította a bort, hogy így nyűgözze le társaságukat. Az innovatív italt a tudós a németes spriccer kifejezéssel illette, ám az nem nyerte el Vörösmarty tetszését, így átkeresztelte fröccsre.

Bár szigorúan vett arányok hivatottak útmutatóul szolgálni, hogyan készítsük el a bor és a szóda elegyét, a fröccs legtöbbünknek mégiscsak a nyári gondtalanság szinonimája. Mégsem mindegy, miből készül a nyári frissítőnk. Puha Csilla Aida, a Four Seasons Hotel Budapest sommelier-je ad néhány támpontot, hogy a lehető legprofibb módon készíthessük el a fröccsünket.

Friss, gyümölcsös borból a legjobb

Az a legnagyobb tévedés, hogy: ha rossz a bor, húzd fel vízzel vagy forrald fel – mondja a sommelier. „Olyan bort válasszunk, ami friss, gyümölcsös, aromás, nem volt hordóban érlelve vagy seprőn tartva. Legyen jó minőségű a maga kategóriájában. Az is fontos, hogy fröccskészítéshez alacsonyabb alkoholtartalmú bort használjunk.” A kirobbanó, aromatikus fajták közül az Irsai Olivért, a királyleánykát, a sauvignon blanc-t és az olaszrizlinget ajánlja. Szintén lényeges szempont, hogy szomjoltónkat mindig a legújabb évjáratú borból készítsük.  

Az igazán hűsítő fröccs varázsát a buborékok és a megfelelő hőmérséklet adják. Felejtsük el az üveges ásványvizet, helyette használjuk a nagyobb szénsavtartalmú, jól behűtött szódavizet.

„A fehér mellett a rozéfröccsnek is hatalmas keletje van. Az elmúlt években és idén is inkább ezzel szimpatizálnak a fogyasztók, ha fröccsről van szó. Itt is arra kell figyelni, hogy savhangsúlyos, gyümölcsös bort válasszunk hozzá.” A sommelier azt is kiemeli, bár rengeteg fröccsfajta létezik, szerinte nem előnyös, ha a szódavíz dominál. Vibráló, finom italt a víz és az alkohol 1:1 arányban történő elegyítésével és 2-3 jégkocka hozzáadásával érhetünk el. 

Vörösborból is lehet?

Vannak, akik fröccsiváskor is kedvelnek új – egyesek szerint bizarr – utakat járni. Így született meg a fröccs vörösborból készült verziója, mely hallatán gyakran felszaladnak a szemöldökök. „Nem túl szokványos, de például kadarkából vagy friss kékfrankosból is szoktak fröccsöt inni. Ezek ízvilágát főleg az olyan bogyós gyümölcsök határozzák meg, mint az eper, a málna, az áfonya” – mondja a sommelier. 

Elegáns étteremben csak kevesen kérnek fröccsöt. Ha valaki buborékos italra vágyik, inkább gyöngyözőbort, frizzantét, proseccót, vagy pezsgőt kér a sommelier szerint. „Több hazai pincészet is kínál kedvező áron gyöngyözőbort, ezek fel szokták kelteni a fiatal borfogyasztók figyelmét” – mondja. 

„A fröccs nagyon jól megy a rántott húshoz, a fish and chipshez, a lángoshoz, a fesztiválok jellegzetes ételeihez” – sorolja a legjobb kombinációkat. Nyár, strand, koncertek, fesztiválok, nagy beszélgetések kezünkben egy pohár fröccsel – az endorfinlöket receptje néha csupán ennyi. 

Szerző: Nyull Fanni
Címlapfotó: Micheile Henderson / Unsplash