Elképesztő, mit lőtt ki az emberiség az űrbe!

2023. július 05.

A projekt tudományos jelentősége elenyésző, az illető terméket előállító cég viszont máris jó üzletet csinált.

Tavaly nyáron a portugál üzletember, Mário Ferreira mintegy 107 kilométeres magasságba repült és egy vintage borkülönlegességet, egy 2003-as Taylor’s Vintage Port erősített borát is magával vitte. Az utazásra az Amazon tulajdonosa által vezetett Blue Origin repülési vállalat adott lehetőséget, nekik köszönhetően Ferreira vált az első portugállá, aki megjárta az űrt.

A küldetés egyébként összesen körülbelül 10 percig tartott, Ferreira pedig ezalatt az idő alatt kedvenc portóiából kortyolgatott. A pincészet azóta üzletileg is kihasználta az utazását, ugyanis a minap piacra dobott egy limitált szériájú ajándékdobozt, ami természetesen a 2003-as Taylor’s Vintage Portból tartalmaz egy-egy üveget. Mint a premierről beszámoló decanter írja, az ajándékcsomag designját nem meglepő módon az űr inspirálta.

A Taylor’s ügyvezető igazgatója, Adrian Bridge szerint kiváló döntés volt a 2003-as évjáratot vinnie Ferreirának egy ilyen életreszóló élmény mellé. Az alapanyag szőlő természetesen a pincészet két legjobb douroi ültetvényükről származik (Quinta de Vargellas & Quinta de Terra Feita).

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Taylor's Port (@taylorsportwine) által megosztott bejegyzés

A 20 éves vintage portói szőlői már május végén élvezhették a kellemes, meleg időjárást. Ez sikeres virágzáshoz vezetett, ráadásul az augusztus eleji forró nyári hőség csak tovább segítette az aromák koncentrálódását. A hűvösebb hőmérséklet augusztus végével érkezett a térségbe, megelőzve így a szeptemberi meleg és száraz szedési időszakot. Emiatt a körülmények szinte tökéletesek voltak, ami egy kiegyensúlyozott, összetett bor megszületését eredményezte. A 2003-as Vintage Port még a kritikusok körében is rendszeresen magas pontszámot szokott elérni. Ma úgy él a köztudatban, mint az elmúlt évtizedek egyik legelismertebb portói bora.

Címlapfotó: Jeremy Thomas / Unsplash