4 igazán különleges téli ital, egy dolog közös bennük

2022. december 15.

Speciális forralt bor, krampampuli és koktél. 4 egyedi téli ital, egy dolog azonban közös bennük.

A karácsonynak, Szilveszternek és úgy általában a télnek a tányérokban és a poharakban is megvannak a maga specialitásai. A legnépszerűbb téli ital minden bizonnyal a forralt bor, de sokan szeretik a puncsot, grogot, krampampulit is. Az alábbiakban négy különleges receptet mutatunk be. Nemcsak azért különlegesek, mert még Szilveszterre kiváló koktél és krampampuli is található köztük, vagy mert a forralt borok összetevői is speciálisak. Azért is, mert élményt igazán csak nagyon jó borokkal nyújtanak. Korábban írtuk, a forralt bornál is fontos a jó minőségű bor. Az alább ismertetett recepteknél ez hatványozottan igaz. Szerencsére a Vince ebben is tud segíteni. Összeállítottunk két szuper karácsonyi boros csomagot, amibe csak a legkiválóbb tételek kerültek. (Itt és itt tekinthetők és rendelhetők meg, legkésőbb december 18-i megrendelés esetén még odaérnek a fa alá.)

Forralt bor – Pelle Tokaji Furmint 2021

Hozzávalók

  • 1 palack Pelle Tokaji Furmint száraz fehér bor
  • 7 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 4 db szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 2 db szegfűbors
  • ½ citrom karikára vágva
  • 1 teáskanál gyömbér reszelve

Így készül

  1. Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire vagyunk édesszájúak.
  2. Ha már gyöngyözik a bor, vegyük le a lángot. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek.
  3. Tálalásnál vegyük ki a darabos fűszereket, gyümölcsöt a borból, de az se baj, ha 1-2 benne marad dekorációnak. Elkészítés után egyből fogyasztatható.

(Borháló)

Krampampuli – Jammertal Grand 2017

Igazi téli ital, már a 18. században ismert volt. A feljegyzések szerint a ma Szlovákiához tartozó Selmecbánya Bányászati Akadémiáján Szilveszterkor ezzel koccintottak a hallgatók.

Hozzávalók

  • 1 palack Jammertal Grand vörösbor
  • 1 db narancs
  • fél citrom
  • 5 dkg aranymazsola
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg aszalt őszibarack
  • 25 gramm aszalt füge
  • 2 db fahéjrúd
  • 1 db szegfűszeg
  • 10 dkg kockacukor
  • 0,8 dl rum (Stroh az ajánlott)

Így készül

  1. Egy tűzálló bólés tálat készítsünk elő.
  2. Egy fazékba öntsük bele a bort, daraboljuk bele a gyümölcsöket és szórjuk bele a fűszereket. Lassú tűzön főzzük forrósítsuk fel 20 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Öntsük át a forró keveréket a bólés tálba.
  3. Lógassuk bele egyenként a kockacukrokat a rumba, hogy felszívják a rumot. Utána tegyük egy tálra, majd gyújtsuk meg őket. Ha a lángtól elolvadtak a cukrok, csurgassuk bele a krampampuliba.

(Annuskám)

téli ital, borospalackok, dobozok barna háttér előtt

Red Kir koktél – Jammertal Cassiopeia Merlot 2012

Különleges és nemes ital, kiváló kísérője a szilveszteri bulinak és az újévi koccintásnak.

Hozzávalók

  1. 12 ml Créme de Cassis likőr (feketeribizli likőr)
  2. 10 cl Jammertal Cassiopeia Merlot vörösbor
  3. citromkarika

Így készül

  1. Töltsünk jeget egy old fashioned pohárba.
  2. Öntsük rá a Créme de Cassis likőrt és öntsük fel a vörösborral.
  3. Bárkanállal keverjük meg.
  4. Díszítsük citromkarikával.

(Drive Magazin)

Tokaji aszús forralt bor – Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017

Hozzávalók

  • 3 dl vodka, benne egy kis tokaji aszú
  • 2 liter fehérbor
  • 1 tk kardamonmag
  • 6 rúd fahéj
  • 1 kis narancs
  • 1 citrom
  • 60 dkg cukor
  • 15 szegfűszeg
  • fél csésze mazsola
  • 1 liter víz

Így készül

  1. Mindent összetevőt öntsünk egy nagy hőálló edénybe.
  2. Melegítsük őket, amíg gyöngyözni nem kezdenek. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon az ital.

(Travelo)

A Vince karácsonyi borcsomag „A” és a Vince karácsonyi borcsomag „B” egyéb meglepetésekkel kiegészítve kedvezményesen, gyors házhozszállítással megrendelhető linkekre kattintva a Vince platformon. A december 18-i megrendelések még biztosan kiszállításra kerülnek karácsonyig!

Címlapfotó: Edward Howell / Unsplash