4 igazán különleges téli ital, egy dolog közös bennük
Speciális forralt bor, krampampuli és koktél. 4 egyedi téli ital, egy dolog azonban közös bennük.
A karácsonynak, Szilveszternek és úgy általában a télnek a tányérokban és a poharakban is megvannak a maga specialitásai. A legnépszerűbb téli ital minden bizonnyal a forralt bor, de sokan szeretik a puncsot, grogot, krampampulit is. Az alábbiakban négy különleges receptet mutatunk be. Nemcsak azért különlegesek, mert még Szilveszterre kiváló koktél és krampampuli is található köztük, vagy mert a forralt borok összetevői is speciálisak. Azért is, mert élményt igazán csak nagyon jó borokkal nyújtanak. Korábban írtuk, a forralt bornál is fontos a jó minőségű bor. Az alább ismertetett recepteknél ez hatványozottan igaz. Szerencsére a Vince ebben is tud segíteni. Összeállítottunk két szuper karácsonyi boros csomagot, amibe csak a legkiválóbb tételek kerültek. (Itt és itt tekinthetők és rendelhetők meg, legkésőbb december 18-i megrendelés esetén még odaérnek a fa alá.)
Forralt bor – Pelle Tokaji Furmint 2021
Hozzávalók
- 1 palack Pelle Tokaji Furmint száraz fehér bor
- 7 dkg cukor (ízlés szerint)
- 4 db szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 2 db szegfűbors
- ½ citrom karikára vágva
- 1 teáskanál gyömbér reszelve
Így készül
- Rakjuk az összes hozzávalót egy lábasba és kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően tegyük bele, hogy mennyire vagyunk édesszájúak.
- Ha már gyöngyözik a bor, vegyük le a lángot. Tegyük rá a fedőt, és kb. 15 percig kis lángon főzzük, hogy összeérjenek az ízek.
- Tálalásnál vegyük ki a darabos fűszereket, gyümölcsöt a borból, de az se baj, ha 1-2 benne marad dekorációnak. Elkészítés után egyből fogyasztatható.
(Borháló)
Krampampuli – Jammertal Grand 2017
Igazi téli ital, már a 18. században ismert volt. A feljegyzések szerint a ma Szlovákiához tartozó Selmecbánya Bányászati Akadémiáján Szilveszterkor ezzel koccintottak a hallgatók.
Hozzávalók
- 1 palack Jammertal Grand vörösbor
- 1 db narancs
- fél citrom
- 5 dkg aranymazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg aszalt őszibarack
- 25 gramm aszalt füge
- 2 db fahéjrúd
- 1 db szegfűszeg
- 10 dkg kockacukor
- 0,8 dl rum (Stroh az ajánlott)
Így készül
- Egy tűzálló bólés tálat készítsünk elő.
- Egy fazékba öntsük bele a bort, daraboljuk bele a gyümölcsöket és szórjuk bele a fűszereket. Lassú tűzön főzzük forrósítsuk fel 20 perc alatt. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Öntsük át a forró keveréket a bólés tálba.
- Lógassuk bele egyenként a kockacukrokat a rumba, hogy felszívják a rumot. Utána tegyük egy tálra, majd gyújtsuk meg őket. Ha a lángtól elolvadtak a cukrok, csurgassuk bele a krampampuliba.
(Annuskám)
Red Kir koktél – Jammertal Cassiopeia Merlot 2012
Különleges és nemes ital, kiváló kísérője a szilveszteri bulinak és az újévi koccintásnak.
Hozzávalók
- 12 ml Créme de Cassis likőr (feketeribizli likőr)
- 10 cl Jammertal Cassiopeia Merlot vörösbor
- citromkarika
Így készül
- Töltsünk jeget egy old fashioned pohárba.
- Öntsük rá a Créme de Cassis likőrt és öntsük fel a vörösborral.
- Bárkanállal keverjük meg.
- Díszítsük citromkarikával.
Tokaji aszús forralt bor – Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017
Hozzávalók
- 3 dl vodka, benne egy kis tokaji aszú
- 2 liter fehérbor
- 1 tk kardamonmag
- 6 rúd fahéj
- 1 kis narancs
- 1 citrom
- 60 dkg cukor
- 15 szegfűszeg
- fél csésze mazsola
- 1 liter víz
Így készül
- Mindent összetevőt öntsünk egy nagy hőálló edénybe.
- Melegítsük őket, amíg gyöngyözni nem kezdenek. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon az ital.
(Travelo)
A Vince karácsonyi borcsomag “A” és a Vince karácsonyi borcsomag “B” egyéb meglepetésekkel kiegészítve kedvezményesen, gyors házhozszállítással megrendelhető linkekre kattintva a Vince platformon. A december 18-i megrendelések még biztosan kiszállításra kerülnek karácsonyig!
Címlapfotó: Edward Howell / Unsplash