5 szuper tokaji furmint a Vince ajánlásával nem csak februárra

2023. február 22.

Tokaji furmint borok szakértőktől ínyenceknek. Sztárok és kevésbé ismert kincsek egyaránt találhatók a listán.

Ertl Flóra, a Vince vezetője

Mariasy Parcelle du Petit Amphithéatre Furmint 2019, Tokaj

A Furmint Február hosszú kiállítói sorai között egyszer csak felcsillant egy mosolygós, vidámságtól csillogó, ismerős szempár. Bacsó András asztalán sikkes megjelenésű palackok sorakoztak, csupa izgalmat ígérve. A Mariasy Birtok furmintjának kóstolásakor lelassul az idő, tompul a külső környezeti zaj, mosolyra kerekedik az ember szája. Komplex, ásványos, igazán elegáns, élénk furmint, amely első kóstolásra rabul ejti a kíváncsi kóstoló szívét és ízlelőbimbóit. Valódi meglepetést nyújt mind ízében, mind illatában: egy igazi, kötelező jelleggel kóstolandó gyöngyszem a tokaji amfiteátrum szőlőskertjeiből. A bor megvásárolható a Mariasy honlapján.

Pelle Pince Szent Tamás 2018, Tokaj

A közelmúltban Mádon, Pelle László prezentálásában volt alkalmam megkóstolni ezt a bort. Hideg volt odakint, fújt a szél és a nap is elbújt a hatalmas, szürke felhők mögé, de a Pelle Pincében mit sem lehetett ebből érezni: odabent a kandalló melege, a kedves fogadtatás, az órákig tartó, hangos nevetéssel fűszerezett jó hangulatú beszélgetések, a friss házi pogácsa és a kiváló furmintok elfeledtették a februári hideg zordságát. A 2018-as Szent Tamás egy testes furmint, amelynek illata máris egy trópusi tengerpartra repíti a kóstolót: enyhén ananászos, vaníliás aromája köszönt, majd citrusos jegyei kísérik végig a kortyot. Elegáns, koncentrált, izgalmas! A pincészet remek 2021-es Birtok Furmintja pedig a Vince fehér trió márciusi borcsomagjában is megtalálható.

Geri Ádám, a vince.hu felelős szerkesztője:

Pajzos T-Furmint 2021, Tokaj

Egy tokaji furmint, amiben inkább a fajta dominál a terroirral szemben. Friss, gyümölcsös (elsősorban citrus és körte) aromák az orrban és szájban egyaránt. Lendületes savak, elegáns test; egy kevés maradékcukor kerekíti a lecsengést. Az egyik legszerethetőbb furmint a magyar palettán; könnyen beszerezhető, ráadásul az ára is igen kedvező! A tétel megvásárolható a Vince februári kedvezményes borcsomagjának részeként.

Szepsy Mád Furmint Késői Szüret 2021, Tokaj

Több szempontból is különleges bor, izgalmas kísérlet. A mádi pincészetnél ezzel a tétellel egy új kategória került bevezetésre, amire elmondása szerint maga Szepsy István sem számított. Az Urbán-dűlő egyik parcellájában ugyanis a furmint szőlő botritiszmentesen, egészségesen töppedt az elmúlt hűvös, száraz, szeles években. A végeredmény egy a termőhely ásványos jegyeit magán viselő, mégis szinte szőlőlevesen friss, gyümölcsös tétel. A 86 gramm maradékcukrot tökéletesen ellensúlyozza az említett időjárásból adódó magasabb sav.

Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője:

Disznókő Kapi 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017, Tokaj

Ez az a bor, amit (legalább) egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia. Ha nem ezt az évjáratot, akkor bármelyik korábbit. A Disznókő Szőlőbirtok Pincészet csúcsbora ugyanis csakis akkor készülhet el, ha a Kapi dűlőben termett furmint kiemelkedő minőségű, a belőle készült bor pedig kifejező, komplex, strukturált, és hosszú érlelési potenciállal bír. A 2017-es az ötödik Kapi a sorban: 2022 végén debütált, akácmézes üde illat és koncentrált, fűszeres, harmonikus ízvilág jellemzi, a végtelenbe nyúló lecsengéssel. Világklasszis. A bor megvásárolható a Disznókő online borboltban.

Címlapfotó: Dorien Beernink / Unsplash