3 aranyérmet szerzett a tokaji borászat a világ egyik legrangosabb borversenyén

2023. április 05.

11 ezer mintából választották ki két aszújukat, illetve egy sárgamuskotály borukat.

Három aranyérmet is bezsebeltek a Tokajicum borai az egyik legnevesebb nemzetközi borversenyen, a 2023-as Mundus Vini Spring Tastingen. A 2017-es 5 puttonyos aszút és 6 puttonyos aszút, valamint a 2021-es Sárgamuskotályt is a legcsillogóbb éremmel díjazta a magasan képzett nemzetközi zsűri. A versenyre beérkező 11 ezer minta is jelzi, a világ egyik legfontosabb borversenye ez.

tokajicum pince, fehér épület, előtte autók
Fotó: Tokajicum

A Tokajicum 5 puttonyos aszújában két technológia találkozik: a tradicionális alapokat, az elődeink tapasztalatait felhasználva ötvözzük a modern kor vívmányaival. Egyensúly jellemzi, mely a szájban lévő sav és cukor táncát jelenti. Mindezt az alkohol kíséri, és így teremt ünnepet ez a palack aszú. Gyümölcsalapú desszertekhez vagy diós, gesztenyés, kávés fogásokhoz, illetve keserű étcsokoládéhoz, egy kis maldon sóval ízesített ételekhez ajánla a pincészet a Mundus Vini Spring Tasting 2023 aranyérmes és CWSA 2023 aranyérmes borát.

A Tokajicum 6 puttonyos aszúja illatában kellemes mézes jelleg keveredik a propolisz és viasz jegyeknek köszönhetően. Forgatás során sárgabarack, őszibarack és lekvár köszön vissza a pohárból. A botritisz lágyan jelen van. Ízvilágában szép, kellemes, édes érzet figyelhető meg, mely a befőttek és a déli gyümölcsök ízével keveredik. A tökéletes egyensúlyt a savak állítják vissza, az alkohol csak kísérő szerepet tölt be. A Mundus Vini Spring Tasting 2023 és CWSA 2023 aranyérmes aszú önmagában fogyasztva is különleges élmény.

zöld növények nappali fénynél
Fotó: Tokajicum

A Tokajicum 2021-es Sárgamuskotályának sárgahúsú gyümölcsökre emlékeztető zamatát az érett szőlő biztosítja. Illatában a muskotály jelleg dominál, kiegészülve a lime és a grapefruit jegyeivel. Behízelgő illatával és kellemes maradék cukortartalmával igazi csemege az édes borok kedvelőinek. A kézzel szüretelt, a Mundus Vini Spring Tasting 2023 versenyen aranyérmet és a CWSA 2023 megmérettetésen bronzérmet nyert bort savanyú káposzta, citrusok, mangó, ananász, hagymalekvár, érett alma, répa, tök, méz, esetleg chili kombinációjú ételekhez érdemes párosítani.

(promóció)
Címlapfotó: Tokajicum