Mit ad a mesterséges intelligencia a borkészítéshez?

2024. június 21.

A borkészítés számos területén már hatalmas segítség lehet a mesterséges intelligencia. A jövő pedig szinte beláthatatlan.

2024 tavaszán a világ legnagyobb nemzetközi borszakmai kiállításán, a düsseldorfi ProWeinon az egyik legnagyobb feltűnést bizonyosan a Moldáv Nemzeti Borászati Iroda keltette. A kelet-európai ország egyik kóstolóján az érdeklődők a „világ első valódi mesterséges intelligencia segítségével készített” borait kóstolhatták. A közel ezer vendég jelenlétében bemutatott borokat tulajdonképpen tényleg a Chelaris nevű bot hozta össze. Ötéves adatgyűjtést követően Chelaris tett javaslatot a szüret idejére, a szőlészeti munkák mikéntjére, a házasítási arányokra. Emellett még címkét és marketing tervet is készített.

Bár itt nyilvánvalóan egy extrém pilot-projektről van szó, a kísérlet ténye is sokat elárul a boriparban zajló folyamatokról és a nem túl távoli jövőről, vagy még inkább jelenről. Miközben sokak fejében még mindig valami romantikus kép él a „kézműveskedő” borászokról, a mesterséges intelligencia egyre komolyabb szerepet játszik még a kis családi pincék életében is – mutat rá a tendenciákra a foodandwine.com egy 2024 májusi cikkében. A kaliforniai Napa-völgyben működő Gamble családi borászat szenzorokkal és kamerákkal felszerelt traktorba invesztált nemrég, a mesterséges intelligenciával felvértezett program a felvételek alapján becslést ad a várható termésről – hoz egy példát az említett oldal.

Öntözési programtól az érlelési szimulációig

Természetesen a nagy borászatok sem maradnak ki a fejlődésből. Az ausztrál Mount Langi Ghirannál az öntözésnél, a hatékony eszközhasználatnál és a szállításnál vetik be a mesterséges intelligenciát. Dél-amerika egyik vezető pincészeténél, a chilei Viña Concha y Toro pedig a szőlő ideális érettségi állapotának időpontját jelzik vele előre.

A három példa mindegyike kapcsolódik a termésmennyiség, vagy éppen -minőség optimalizálásához. Szakértők szerint a közeljövőben ez lesz a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb „szakterülete”. Annál is inkább, mert sokan a klímaváltozás okozta újabb bizonytalansági tényező megzabolázását remélik ettől. „A pontos előrejelzés a borászkodás Szent Grálja. Sokkal több, mint hogy tudjuk, mennyi szőlőt termelünk. Meghatározza a szükséges erjesztési és hordókapacitást, csökkenthető általa a pazarlás és természetesen a kereskedelmi tevékenységet is nagyban befolyásolja” – mondta a foodandwine.com-nak Damien Sheehan, Mount Langi Ghiran borászat szőlészeti és általános igazgatója. Véleménye szerint a klímaváltozással még komolyabb szerephez juthat a szőlőben. Mindenekelőtt a nagy szárazság miatt egyre több borvidéken engedélyezett öntözésnél, valamint a betegségek megelőzésénél. „A mesterséges intelligencia a traktor kamerái által küldött felvételek segítségével beazonosítja a kártevőt, a fertőzöttség mértékét és azonnal utasít, hol és mennyit kell permetezni.”

magyar bor, szőlőt szüretelnek nappal
Fotó: Tina Witherspoon / Unsplash

„Rácsepegtetjük a szőlőlevet az eszközre és a program a tannintartalom, antioxidánsok és egyéb összetevők alapján megmondja, az adott fürt bekerülhet a prémium tételünkbe” – hozz másik példát Alvaro González, a Viña Concha y Toro’s innovációs és kutatási központjának igazgatója. És ha ez még nem lenne elég, a mesterséges intelligencia rögtön lefuttat hozzá egy fermentációs és érlelési szimulációt és jó közelítéssel megadja a végén megszülető bor paramétereit.

Mesterséges intelligenciával a fiatalokért?

Rendszer szinten is készül megváltoztatni a mesterséges intelligencia a borkészítést. Már számos tengerentúli pincészetnél alkalmazzák a Tastry nevű kaliforniai tech vállalat alkalmazását, ami segít a fogyasztók mindenkori ízléshez igazítani a bor ízét. A szoftver a 250 millió amerikai preferenciáiból felépített adatbázis alapján megmondja, milyen cukortartalmú, savtartalmú és tannintartalmú borok éppen a legkelendőbbek. „A vörös házasításunk elkészítéséhez tíz különböző dűlőből szüretelek. Csak meg kell adnom a célcsoportot és a Tastry kidobja, milyen paraméterekkel lesznek náluk a legjobbak az esélyeim. Ez az alkalmazás az én navigációs rendszerem” – lelkendezett a BBC-nek Alexandre Remy, a kaliforniai Atlas Wine Company borásza. Véleménye szerint a mesterséges intelligencia egy nagy esély, hogy a fiatalokat is megnyerjék a bor ügyének, hiszen a számukra legkedvesebb ízvilágot lehet így előállítani.

Iparági szakértők mindazonáltal nem tartanak attól, hogy az ember munka nélkül marad a szőlőben és a pincében. A korábban már idézett Sheehan szerint az emberi szem, kéz és agy továbbra is pótolhatatlan lesz. „A következő birtokigazgatók valószínűleg már génjeikben kell hordják a mesterséges intelligencia ismeretét. A végső döntéseket azonban továbbra is ők fogják meghozni. És természetesen ehhez továbbra is szükséges lesz, hogy ők, vagy a munkatársaik naponta kijárjanak és személyesen is meggyőződjenek arról, mi zajlik a szőlőben.”

Címlapfotó: Moritz Knöringer / Unsplash