140 éves, magyar és Észtországban megőrülnek érte, mi az?

2024. január 04.

A balti ország mellett Skandináviában, Kanadában, Kínában, Japánban, Ghánában és Nigériában is népszerű a termék.

A Törley József által alapított, immár több mint 140 éves múltra visszatekintő pezsgőgyár indulásától kezdve mind a mai napig a hazai piac központi szereplőjének tekinthető. Valóban csaknem megkerülhetetlen szereplő, hiszen Magyarország messze legnagyobb összefüggő szőlő-termőterülettel rendelkezik. Az évtizedek során számos rendkívül érdekes rekord ért el és így kötődik a társasághoz, amely bizonyítja milyen meghatározó szereplője a piacnak. Ezekből gyűjtöttünk össze három igazi érdekességet.

A soknál is sokkal több pezsgőt készítenek

Meg tudnánk vajon saccolni, hogy hány fajta pezsgő létezik? Netán azt, hogy ezekből egy pincészetben mennyi készítenek? Bizony vannak olyan házak, ahol ez meglepően sok, sőt, nagyon sok! A Törley név Magyarországon szinte a pezsgő szinonimája. Messze a legismertebb pezsgőmárkák egyike, ám azt már kevesen tudják, hogy mennyire nagy a palettája? Ennek nagysága még a piacon jártas szakemberek egy részének is igencsak meglepő lehet. A társaság Magyarországon, egyedülálló módon négy féle technológiával, nem kevesebb, mint 60 féle pezsgőt készít a teljesen száraztól az édesig. Ezek között vannak a tradicionális eljárással készített pezsgők, amelyek legkevesebb 24-36 hónapig érlelődnek a pincékben. Az eljárás különlegessége, hogy ilyenkor a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.

Magyarország legnagyobb szőlője

A Törley – a szó legszorosabb értelmében – Magyarország legnagyobb felületen működő borászati vállalkozása és szőlőtermelője. Az etyeki dombokon és vonzáskörzetében ugyanis csaknem 900 hektár saját, s ami igazán különleges, egybefüggő szőlőterülettel rendelkezik. A társaság egyébként a szőlőtermesztéstől kezdve a palackozásig valamennyi munkafolyamatot ellenőrzi, illetve maga végzi. Így tehát a pezsgő- és borkészítési technológia immár több mint 140 éve, az 1882-es alapítás óta házon belül van.

Meglepő, hol piacvezető a Törley

Külföldi piacok nélkül egyetlen, szektorában meghatározó vállalat sem létezhet. Ennek fényében abban nem sok meglepő van, hogy a Törley az elkészített pezsgők több mint egyharmadát, a borainak mintegy felét exportra szállítja. A magyar pezsgő legfontosabb piacai Skandináviában, Kanadában és a Baltikum országaiban találhatók. Emellett eljutnak olyan távoli helyekre is, mint Kína, Japán, de Ghánában és Nigériában is isznak Törley készítményeket.

Utóbbiak igazán különleges helyszínnek számítanak, az azonban kifejezetten meglepő, hogy van olyan ország, ahol az egy főre jutó Törley pezsgőfogyasztás bizony a magyarországihoz mérhető! Észtországban a piacvezető Törley pezsgőből egy főre számítva évente körülbelül annyi fogy, mint itthon. Ehhez mérhető hatalmas szakmai siker az is, hogy a kanadai Quebec tartományban a pincészet egy meghatározó márkája, a Hungaria Grande Cuvée Brut pezsgője a piacvezető. Mindez azért is különösen nagy szó, mert ezt a tartományt elsősorban francia ajkúak lakják, ahol a francia márkák roppant erős beágyazottsággal rendelkeznek.

Címlapfotó: Törley Pezsgőpincészet