Életre szóló élmények Budafokon

2023. szeptember 02.

Ha valaki meg akarja ismerni a Törley történetét és jelentőségét, akkor a legjobb, ha a budafoki Anna utcában, a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban kezdi az ismerkedést.

A 2012-ben megnyitott látogatóközpont nem csak a Törley múltját bemutató múzeum, pár rázóállvánnyal. A látogatók egy valódi, élő pezsgőmanufaktúrába nyernek bebocsátást, amelyben több mint 100 éve készítenek pezsgőket tradicionális és transvasée eljárással. Ugyanazokban a pinceágakban sétálhatunk, ahol a Törley és François pezsgőpincészetek dolgozói készítették a háború előtt külföldön is népszerű budafoki pezsgőiket. Itt nem csak látványpincét kapunk, hiszen a mai napig aktív termelés folyik a hatalmas föld alatti pezsgőbirodalomban. Bár a Törley értékesítésének döntő többségét a tankpezsgők teszik ki, érezhető, hogy a méthode traditionnelle (Törley és François brut, illetve nyerspezsgők) és a méthode transvasée (Hungaria pezsgők) eljárással készült pezsgőikre különösen büszkék. Ezekből nagyjából 1,5 millió palackot érlelnek folyamatosan a budafoki pincék kivétel nélkül eredeti pinceágaiban, amelyeken a kezdeti idők óta nem történt semmilyen hozzáépítés vagy bővítés.

A budafoki pincerendszerekkel kapcsolatban gyakran elhangzik, hogy összesen több mint 100–120 km hosszan kanyarognak a hegyben, olykor többágas és többszintes rendszereket alkotva. Kétségkívül ez is épp elég megdöbbentő. De ha azt nézzük, hogy a palackban érlelt Törley pezsgők csak napjainkban összesen 8000 négyzetméternyi, tehát több mint egy focipályányi pincében készülnek, akkor talán még inkább leesik az állunk.

Meg kell tanítani az embereket a pezsgőre

A reklámszlogenek szerint a Törley maga a minőség. Mi viszont azt érezzük, miközben Lőrik Tamás márkamenedzserrel sétálunk a történelmi pincékben, hogy a Törley egyben maga a folytonosság. Szinte az alapítástól kezdve a csúcson vannak. Akkor is sikeresek voltak, amikor a fogyasztók tényleg csak szilveszteri italként tekintettek a pezsgőre. Érzésünk szerint viszont mostanában a Törleynél is egyre bátrabban nyúlnak a tradicionális eljáráshoz. No, nem mintha ezzel kapcsolatban sokat kéne tanulniuk. Bár a Törleynél szerények ezen a téren, de ha a szigorú tényeket nézzük, akkor mégiscsak a budafoki Anna utcában készítenek Magyarországon a legrégebben tradicionális eljárással pezsgőket.

A tradicionális pezsgők iránt egyre nagyobb itthon a kereslet, ezt látják a Törleynél is. De egyrészt piacvezetőként, másrészt a pezsgőpiac olyan szereplőjeként, ahol évente 8-10 ezer vendéget visznek körbe a Látogatóközpontban, azért azt is látják, hogy van még mit tanulni a pezsgőről és a pezsgőzésről a magyar közönségnek. „Olyan tudást adunk, ami életük végéig kitart, itt tudatos pezsgővásárlókat képzünk.” Ezt már Szabó Pólika Leontina, a Törley Látogatóközpont házigazdája és idegenvezetője mondja nekünk. Ezzel pedig nehéz vitatkozni. Tapasztalatból tudjuk: még a bor- és pezsgőkultúrával közelebbi kapcsolatban álló vendég is sok újdonságot tudhat meg itt a Törleyről.

A Törley Látogatóközpont egyre sikeresebb. Bár 2020 és a világjárvány náluk is nagy visszaesést eredményezett, ma már újra ott tartanak, hogy gyakorlatilag minden vezetett bejárásuk telt házas. Emellett egyre nagyobb számban keresik meg őket privát túrák lehetőségével is. Ha három szóban kellene összefoglalni, hogy miért annyira sikeres a Látogatóközpont, azt mondanánk, azért, mert eredeti, mert látványos és mert edukatív. Persze az sem árt neki, hogy a főváros határain belül található. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, amitől még inkább kihagyhatatlan úti cél lesz a bor- és pezsgőkultúra iránt érdeklődőknek.

Kapcsolódási pontok a Törley életében

Tévedés lenne azt hinni, hogy a Törley Látogatóközpont csupán a véget nem érő pinceágakról, a máglyába rakott pezsgősüvegek garmadájáról és a rázóállványon pihenő nemes tételekről szól. A Törley történetét olyan múzeum dolgozza fel korabeli nyomatokon, palackokon, képeslapokon és használati tárgyakon keresztül, amely önmagában is megérne egy budafoki kirándulást. Mi sem jelzi jobban napjaink budafoki lakosainak viszonyát, illetve az elmúlt 140 évben valaha itt dolgozó időseknek, vagy az egykori dolgozók leszármazottjainak kötődését a Törleyhez, mint hogy a múzeum a kiállított tárgyak nagy részét tőlük kapta.

A márka és Budafok között amúgy is nagyon erős a történelmi kapcsolat, és nem csak a pincészet földrajzi elhelyezkedése miatt. Ahogy az alapító Törley József, majd az őt a vállalat élén követő családtagok mindig igyekeztek sokat tenni a városért és az itt élőkért (építkezések, anyagi ráfordítások, infrastrukturális fejlesztések stb.), úgy manapság is erős a kapcsolat a Törley és a kerületi önkormányzat között. Ennek a partnerségnek az egyik legnyilvánvalóbb példája a már évek óta zajló Budafoki Pincejárat rendezvénysorozat. Ennek keretében a szervezők hónapról hónapra minél több borbarátot igyekeznek Budafokra, így a Törley Látogatóközpontba is csábítani.

A Látogatóközpont azonban nem csak a jeles napokon tart nyitva. A pincészet a rendszeresen meghirdetett időpontokban várja az egyéni látogatókat. Csoportos látogatásra, akár pezsgőkóstolóval egybekötve pedig előzetes egyeztetéssel szintén van lehetőség.

A teljes cikk a Vince Magazin 2023/5 májusi lapszámában jelent meg.

Szerző: Sólyom Bence/Vince Magazin

Címlapfotó és fotók: Bácsi Róbert László