Toszkánából Tolnába: a Tűzkő Birtok a hazai piacot is meghódítaná

2024. június 26.

A Tolnai borvidék festői szépségű lankáin elterülő Tűzkő Birtok egyike Magyarország legrégibb pincészeteinek. Az 1991-ben olasz tulajdonba került birtok több mint harmincéves sikeres működés után most újkori történetének újabb fejezetéhez érkezett.

A pincészet 1799-es alapítása után hosszú évekig Nyitra vármegye egyik legjelentősebb nemesi családja, az Apponyiak tulajdonában állt. Kiaknázva a környékben rejlő lehetőségeket, a nagy múltú arisztokratacsalád mind a mezőgazdaságban, mind a borászatban számos újítást vezetett be a térségben. A Tűzkő Birtokon a kor egyik legmodernebb borászatát hozták létre, amelyet a szocialista rendszer sajnos nem kímélt meg. Bár a bortermelés nem szűnt meg, szövetkezetté alakult, az egykoron gyönyörű pince romossá vált.

Olasz arisztokraták

A vasfüggöny lebontásával a rendszerváltás friss szele Magyarországra is új befektetőket csábított. Nem véletlen, hogy a Toszkánára emlékeztető tolnai táj, a vidék lehetőségei és történelme Jacopo Mazzei és Piero Antinori márkik személyében olyan jelentős termelők érdeklődését keltette fel, akik a borvilághoz generációk óta kötődő dinasztia tagjaiként több mint 600 éve foglalkoznak borkészítéssel.

Mindezek és a borvidéken termelt kiváló minőségű borok olyan meggyőző erővel hatottak a márkikra, hogy végül úgy döntöttek, átveszik az irányítást a Tűzkő Birtok működtetése felett, és tapasztalatukkal, kapcsolati rendszerükkel új magaslatokba emelik. Az azóta eltelt években a birtok újjáépült, megszépült. S bár elsősorban a nemzetközi piacon vált egyre ismertebbé, elérkezett az idő, hogy a hazai piacon is mélyebb gyökereket eresszen.

dombok, rajtuk zöld növények, épületek
Fotó: Tűzkő Birtok

A birtokot a jelenlegi formájában 1991-ben Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik, illetve Zwack Péter és Sikabonyi Miklós alapították. Elsősorban azzal a céllal, hogy egy több évszázados szőlészeti és borászati hagyományokra visszanyúló borvidéken, a terület egyedi adottságait a legkorszerűbb technológiát ötvözve, friss, gyümölcsös, jó minőségű, szép savakkal és illatokkal rendelkező fehérborokat készítsenek, és ezeket Olaszországban a saját portfóliójukon belül értékesítsék. Érdemes megemlíteni, hogy az Antinori család évszázadok óta foglalkozik bortermeléssel, amióta Giovanni di Piero Antinori 1385-ben belépett a firenzei borászok céhébe. De a Mazzei család történetében is több mint 600 évre vezethető vissza a borkészítés. Aztán ahogyan a tolnai szőlőterületek bővültek, úgy a készített borok mennyisége is nőtt. Export szempontjából ezért Olaszországon kívül más országok is számításba jöttek. A 2000-es évek elején kezdtek kicsit jobban a magyar piac felé is fordulni. Jelenleg az exportforgalmuk jelentősebb, de a jövőben szeretnék a belföldi arányt emelni.

Minőség és innováció

a Tűzkő Birtok rozé bora, körülötte eperszemek
Fotó: Tűzkő Birtok

Dr. Erdélyi Árpád, a Tűzkő Birtok ügyvezető igazgatója számára nagy öröm és megtiszteltetés volt, amikor 2007-ben Firenzében Piero Antinori felkérte a birtok vezetésére. „Szerencsések vagyunk, hiszen a szőlőtől kezdve a feldolgozáson át egészen a palackozásig és az értékesítésig minden egyetlen kontroll alatt van. Nem vagyunk ráutalva senkire, s ez nagy szabadságot biztosít. Jelenleg 180 hektáron gazdálkodunk, a fajtaszerkezet közel kétharmad részét a fehér szőlők teszik ki. Legnagyobb mennyiségben (30-30 ha) szürkebarát, tramini és zöld veltelini található. Emellett chardonnay, rajnai rizling, sauvignon blanc is színesíti a kínálatunkat, kis mennyiségben pedig hárslevelű, nektár és zöldszilváni. Kékfrankos 30 hektáron terem, ebből könnyed, gyümölcsös rozét, valamint fiatal, illetve telt és érlelt borokat készítünk. Kis mennyiségben pedig cabernet franc és merlot gazdagítja portfóliónkat, házasításukból készül az ikonikus borunk, a Tűzkő Domb. A feldolgozás a pincénkben történik. A fehérborokat reduktív technológiával készítjük, míg a vöröseket tradicionális módon: erjedés után a hordókba kerülnek, ahol érlelődnek a házasításig. Ami a hordókat illeti, a mecseki és zempléni tölggyel dolgozó, palotabozsoki székhelyű, szintén az Antinori–Mazzei cégcsoport érdeklődési körébe tartozó Európai Kádárok Kft. hordóit használjuk” – avat be a kulisszatitkokba dr. Erdélyi Árpád.

Stílussal meghódítani a piacokat

A három legnagyobb hazai kádárüzem közé tartozó Európai Kádárok, amely kizárólag minőségi hordókat készít többek között vezető olasz, francia, spanyol, amerikai és magyar pincészetek megrendelésére, nem volt ismeretlen a számára. 2005-től rendszeresen részt vett a cég kereskedelmi és marketingmunkájában, s a későbbiekben így került kapcsolatba a Tűzkő Birtokkal. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a borvilág két nagy szaktekintélyű márkija már a kezdetektől friss, modern szemléletet hozott magával. A fókuszban a mai napig mindig a minőség és az innováció áll. Magyarországon az elsők között voltak, akik a reduktív technológiára helyezték a hangsúlyt, közben a régi ászokhordókat lecserélték minőségi kisebb hordókra. Ezek a lépések már a kezdetektől nagyban meghatározták a borok stílusát. A szőlészetben, átalakítva az elavult művelési módokat, a mennyiségről a minőségre álltak át. Mivel a tulajdonosoknak évtizedek óta komoly rálátásuk van a nemzetközi piacokra, a megfelelő stílusirány is ennek megfelelően jelölték ki.

Felkészülve a jövő kihívásaira

a Tűzkő Birtok merlot bora, körülötte sárga tökök
Fotó: Tűzkő Birtok

„A hagyomány és a tradíció kötelez bennünket. Ez a magyar szellemmel ötvözve, nyitottsággal az innováció iránt, sokat lendít boraink stílusán, minőségén, valamint az egész szellemiségen, ahogyan mi csapatként viszonyulunk a munkához.” Ezt már Ősi L. Bulcsú kereskedelmi igazgató teszi hozzá. Kérdésemre, hogy mi a birtok fogyasztói köre, azt is elárulja, hogy bár bizonyos szinten és kereteken belül a divatot és stílust is követni kell, ez nem jelenti azt, hogy a Tűzkő Birtok évente változtatná a koncepcióját. A tudatos, átgondolt stratégia részeként hisznek abban, hogy egy szőlőtelepítés minimum harminc évre meghatározza a pincészet borkészítési irányát.

Egyetértve dr. Erdélyi Árpáddal, ő is úgy látja, hogy a fajtaösszetételből és a technológiából adódóan leginkább a friss és jó savakkal rendelkező fehérborokra kell koncentrálniuk. És hozzá arra a széles célközönségre, amely szereti az ilyen jellegű borokat. „A téeszidőkből ránk maradt üzemet és a hozzá tartozó, már életveszélyessé vált régi pincét a tulajdonosok felújították. A nemzetközi mércéknek megfelelően kialakítottak egy modern, minden igényt kielégítő feldolgozó üzemet, mellé új technológiával és koracél tartályokkal egy erjesztő- és érlelőteret, illetve egy palackozót. Az olasz gyártmányú berendezések a világ legkorszerűbb technológiáját képviselik. Ezzel párhuzamosan zajlott a szőlőültetvények újratelepítése is. Csak 2011 és 2016 között, a közreműködésemmel 120 hektár szőlőt telepítettünk. A nemzetközi piacokhoz alkalmazkodva a fajtaszerkezet jelentős mértékben átalakult. A jelenkor szintén meghatározó az életünkben. Új marketing és kereskedő csapattal szeretnénk friss lendületet venni, és jobban megismerni a magyar piacot” – vázolja fel az elmúlt évek néhány fontos mérföldkövét dr. Erdélyi Árpád.

Mint hozzáteszi, a tulajdonosi körnek köszönhető stabil háttér garantálja a szakmai biztonságot, valamint a tapasztalatot, a hagyományokat és a folytonosságot is.

(partneri együttműködés)
Szerző: Németi Sándor
Címlapfotó: Tűzkő Birtok