Egy olasz márki Magyarországon – interjú Jacopo Mazzeijel, a Tűzkő Birtok társtulajdonosával

2024. július 02.

A Mazzei család története szorosan összefonódik Toszkána gazdag történelmével és kultúrájával. Az ősi gyökerekkel rendelkező család 26 generáció óta, több mint 600 éve foglalkozik bortermeléssel Olaszországban, és nevükhöz kötődik az első chianti borra és termőterületre utaló hivatalos dokumentum is.

A Tűzkő Birtokon tett látogatásunk után Jacopo Mazzei márkival, a Tűzkő Birtok tulajdonos-befektetőjével Budapesten beszélgettünk. Felmenői között olyan fontos személyiségeket találunk, mint Ser Lapo Mazzei, akinek nevéhez fűződik a chianti mint bor első írásos említése 1398-ból, vagy Filippo Mazzei, aki részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, illetve közreműködött az Egyesült Államok alkotmányának kidolgozásában.

VINCE: Milyen gyakran jár Magyarországon?

JACOPO MAZZEI: Az 1990-es évek elején egy olasz agrártanácsadásra szakosodott cég igazgatójaként több éven keresztül havonta jártam munkaügyben Magyarországon. Aztán, miután Piero Antinori jó barátommal a Tűzkő Birtokba befektettünk, az utak is egyre sűrűbbek lettek. Jelenleg is a birtok mindennapjainak a nyomon követése miatt tartózkodom az országban.

Mazzei, Tűzkő Birtok tulajdonosa, férfi ül egy asztalnál
Fotó: Csomor Alexander

VINCE: Ezek szerint a mai napig nagyon szoros a kapcsolat?

JACOPO MAZZEI: Természetesen igen! Mint minden borászatban, vannak olyan döntések és stratégiai kérdések, amelyek a legfelsőbb szintű egyeztetéseket igénylik. Ilyen például a termelés, az exportszervezés, új munkaerő felvétele, stratégia, beruházások, és hosszan lehetne még sorolni. Minden, ami egy jól működő és prosperáló vállalathoz szükséges. Dr. Faller Jenővel együtt (a tulajdonosok magyarországi képviselője – a szerk.) szorosan követtem a birtok működésének minden aspektusát.

VINCE: Mennyit tudott az 1990-es évek elején a magyar borokról?

JACOPO MAZZEI: Hogy őszinte legyek, nem sok mindent, de még mielőtt meghoztam volna a döntést, hogy befektetek a Tűzkő Birtokba, igen komolyan elkezdtem elemezni a magyar bort. Végigjártam szinte az összes borvidéket, és rengeteg bort kóstoltam.

VINCE: A Mazzei családban, akárcsak az Antinori családban, a borkészítés hosszú hagyományokra nyúlik vissza. Meddig tudja ezt visszavezetni?

JACOPO MAZZEI: Az eredetileg Carmignanóból származó családunk, amelynek története egészen a 13. századig nyúlik vissza, az egyik legrégebbi borászattal foglalkozó család Olaszországban. Több mint hatszáz éve foglalkozunk bortermeléssel. Az erről szóló legkorábbi dokumentum, amely egyben a legkorábbi hivatalos utalás a chianti borra és termőterületre, egy 1398. december 16-i levelezésben található Ser Lapo Mazzei és Francesco Datini között. A két jó barát, Ser Lapo Mazzei, aki akkoriban a firenzei Signoria közjegyzője, a Bírák és Közjegyzők Céhe nagykövete és prokonzulja volt, a Pratóban született olasz kereskedő és bankár barátjával, Francesco di Marco Datinivel folytatott levelezésében megvitatta az akkori eseményeket, az örömöket és nyilvánvalóan a bort, amelynek szenvedélyes borászként Ser Lapo Mazzei nagy ismerője volt.

A családunk, amely 26 generáció óta készít borokat, jelenleg három borászattal rendelkezik Olaszországban: Délkelet-Szicíliában, Notóban a Zisola, Toszkánában pedig a Belgvardo és a Castello di Fonterutoli borászatok tartoznak a családhoz. Utóbbi, amelynek összterülete 650 hektár – ebből 110 hektár a szőlőültetvény –, 1435 óta a Mazzei család tulajdona. Olaszországban, akárcsak a Tolnai borvidéken, a legjobb feltételek megteremtésére fókuszálunk. Annak érdekében, hogy világszerte elismert borokat készítsünk, folyamatosan kutatásokat végzünk a szőlőterületeinken és a pincészeteinkben is.

Jacopo Mazzei, a Tűzkő Birtok társtulajdonosa ül egy fotelban
Fotó: Csomor Alexander

VINCE: Hogyan és miért döntött úgy, hogy befektet a Tűzkő Birtokba?

JACOPO MAZZEI: Még mielőtt a Tolnai borvidékre, ezen belül is a Tűzkő Birtokra esett volna a választás, Piero Antinori barátommal több magyar borvidéket bejártunk, és megvizsgáltuk a bennük rejlő lehetőségeket. A festői fekvés és a gazdag történelem, valamint az itt készülő kiváló borok teljesen lenyűgöztek. Ezután nem volt kérdés: beleszerelmesedve az itteni tájba, tökéletes választásnak bizonyult. Tolnát kétségkívül nem a legismertebb borvidékek között tartják számon, pedig a térség egyedi mikroklímája különösen alkalmas a kiváló fehér- és vörösborok készítésére. Erről tanúskodik az a tény, hogy ezeréves hagyományokkal rendelkező borvidék, ahol már az ókori pannóniai rómaiak is termeltek bort. Akárcsak az első magyar királyok, akik szigorú előírásokkal védték a vidék bortermelését.

VINCE: Hogyan látja az azóta eltelt időszakot?

JACOPO MAZZEI: Kis birtokként kezdtünk, most már egy meghatározó és nagy birtokká alakul a Tűzkő. A magyar csapat kiváló munkát végez, a birtok pedig az újkori, 1991-es alapítástól kezdve folyamatosan szépült és fejlődött. Az egyik fontos lépés a terület megismerése volt, a második pedig annak megértése, hogy a világ borízlése folyamatosan változik. Mára az elegáns, könnyedebb és gyümölcsös boroké a főszerep. Ennek nagyon örülök, hiszen mi a borainkkal már a kezdetek óta ezt a vonalat képviseljük. A szőlőterületek nagy részét is újjátelepítettük, a téesz korából itt maradt, elhanyagolt pincéből a csapat munkájának köszönhetően az elmúlt 33 évben gyönyörű birtokká fejlődött a Tűzkő. Az itt készült borok pedig minőségben és ízvilágban világszerte megállják a helyüket. Ezt bizonyítják a komoly nemzetközi és magyar borversenyeken elért kimagasló eredmények is. Büszke vagyok arra, amit közös erővel és hittel elértünk.

VINCE: Mik a birtok legfőbb erősségei?

JACOPO MAZZEI: Egyrészt a mai trendekhez illő, könnyed, friss és gyümölcsös borokat készítünk. Másrészt kiváló csapattal, korszerű technológiával és feltételekkel rendelkezünk, és már tradícióval is.

VINCE: Miként látja jelenleg a magyar bor helyzetét a nemzetközi piacokon?

JACOPO MAZZEI: Bár kiváló borok készülnek, külföldön nem igazán ismerik és értékelik a magyar bort. A Tűzkő Birtok boraival éppen ezen szeretnénk változtatni. Bízunk benne, hogy az export által lépésről lépésre hozzájárulunk a magyar bor pozitív megítéléséhez.

két férfi ül egy szobában
Dr. Jacopo Mazzei társtulajdonos és Dr. Faller Jenő, a felügyelőbizottság elnöke Fotó: Csomor Alexander

VINCE: Ha már szóba jött az export, ez milyen mértékben határozza meg a birtok életét? Melyek a legfontosabb piacok és értékesítési csatornák?

JACOPO MAZZEI: Minden piac egyformán fontos számunkra, de természetesen, ha az eladott mennyiséget tekintjük, akkor nagyobb hangsúllyal szerepelnek az értékesítésben az olyan országok, mint például Olaszország, Anglia, Ausztria, Dél-Korea, Svájc, Németország, a Benelux államok, az USA, Kína, Kanada, Brazília. Ez azért alakult így, mert az exportpiac már kezdettől fogva meghatározó szerepet játszik a birtok életében. Viszont az elkövetkező időszakban nagyobb energiát, figyelmet és hangsúlyt szeretnénk fordítani a belföldi értékesítésre, és egyre jobban megismertetni a magyar közönséggel is a borainkat.

VINCE: Milyennek szeretné látni a Tűzkő Birtokot 30 év múlva?

JACOPO MAZZEI: Az embernek mindig bíznia és küzdenie kell azért, hogy elérje a kitűzött céljait. Hiszem, hogy megfelelő csapattal és céltudatos munkával ez nekünk is sikerülni fog. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egyáltalán nem egyszerű, hiszen olyan időszakot élünk, amelyben minden nagyon gyorsan változik és alakul. Bízom benne, hogy 30 év múlva továbbra is ilyen jó ütemben halad a birtokunk, szép borokat készítünk, és a belföldi ismertsége is sokkal jelentősebb lesz.

A cikk a Vince Magazin 2024 júniusi lapszámában jelent meg..

(partneri együttműködés)
Szerző: Németi Sándor
Címlapfotó: Csomor Alexander