Rendhagyó kóstolót tart a Vince Borműhelyben az Év bortermelője

2023. június 22.

Botritiszes és már saját használatra felbontott olaszrizlingek is lesznek a sorban. Ínyenceknek kötelező a részvétel.

2023. július 11-én 18 órától különleges élményben lesz része 20 szerencsés borbarátnak. A Vince Borműhely következő állomásán „Dűlős olaszrizlingek” címmel Figula Misi tart borkóstolót a Winehubban (1036 Budapest, Pacsirtamező utca 41-43.). A 2022-ben az Év bortermelőjének választott borászt akár az olaszrizlingek koronázatlan királyának is nevezhetnénk, dűlő- és parcellaszelektált tételei szerte a világban öregbítik a fajta és a magyar borászok hírnevét.

Királyi olaszrizlingek

Ha ez nem lenne elég indok a részvételre, eláruljuk: július 11-én csupa különleges bor kerül az érdeklődők poharába. A balatonfüredi borászat koronaékszerének számító Köves 2022-es hordómintája, vagy a 2015 és 2018 közötti, ma már alapvetően csak saját használatra fenntartott tételekkel más kóstolón nem lehet találkozni.

„A szervezők a Vincétől mindenképpen valami extra borsort szerettek volna tőlem. Gondoltam, ha már dűlős olaszrizling, mutassuk meg, milyen tartalék van ezekben a borokban, milyen szépen tudnak érni. Magyarország egyelőre még nem erős az évjáratos borok prezentálásában, miközben a menő éttermekben kifejezetten nő az igény az ilyesmire. Egy ilyen kóstoló kiváló alkalom, hogy megnézzük, micsoda potenciál van ezekben a tételekben. Mi ezeket gyakorlatilag már csak saját használatra bontjuk fel, hogy követni tudjuk a fejlődésüket. Legfeljebb még akkor, ha külföldi kereskedő jön hozzánk, hogy nekik megmutassuk, boraink 10 év után is nagyon szépen formában vannak” – magyarázza Figula Mihály, miért lesz nagyon különleges a soron következő Vince Borműhely.

Szintén különlegesség a borsorban a 2018-as Hetedik, ami egy késői szüretelésű, túlérett alapanyagból készült, botririszes jegyeket is tartalmazó bor. „Kategórián kívül eső bor 70 gramm maradékcukorral és 15 százalékos alkoholtartalommal. Mi ilyet nem szoktunk készíteni, egyszer viszont véletlenül adódott. Azért jó, mert bizonyítja, az olaszrizling fajtából bármit lehet készíteni a könnyű nyári fröccsbortól az aszú sűrűségű különlegességekig. Egyébként amúgy van hagyománya a borvidéken utóbbinak is.”

A mindössze 20 jegy árusítása már elkezdődött Figula Misi „Dűlős olaszrizlingek” című Vince Borműhely kóstolójára. Aki szeretne részese lenni ennek a nem mindennapi élménynek, a lenti linkre/képre kattintva biztosíthatja helyét. Találkozzunk 2023. július 11-én 18 órakor a Winehubban (1036 Budapest, Pacsirtamező utca 41-43.), a Vince következő Borműhelyén.

Vince Borműhely infók

Bemutatott tételek

  • Olaszrizling 2022
  • Öreghegy Olaszrizling 2017
  • Gella Olaszrizling 2015
  • Hetedik 2018
  • Sóskút Olaszrizling 2022
  • Köves 2020
  • Köves 2022 hordóminta

Helyszín

  • Winehub (1036 Budapest, Pacsirtamező utca 41-43.)

Időpont

  • 2023. július 11., 18-20 óráig

Létszám

  • 20 fő

Címlapfotó: Talabér Géza/Vince Magazin