Bakancslista 2023-ra: 3+1 kihagyhatatlan boros tipp a Vince Magazintól

2023. január 13.

Itt az év eleje, jöhet a bakancslista! Mutatunk is pár tippet, amit mi kipróbáltunk, és szerettük.

2022-ben is szorgosan jártuk az országot, a Vince Magazin Utazás rovatában pedig rendszeresen be is számoltunk róla. Ezekből az élményekből szemezgetve mutatjuk 2023 bakancslistás helyeit!

Az Utazás rovatot az első lockdown ideje alatt indítottuk el, az akkor megfogalmazott cél egyszerű volt. Olyan helyeket szeretnénk felkeresni és bemutatni, amelyek valahogyan nincsenek annyira az ember szeme előtt. Eddig legalábbis. A tavalyi évben is számos ilyen borászathoz jutottunk el, közülük mutatunk most be néhányat:

Bakancslista #1: Közelebb van mint gondolnánk

Alig több mint egy éve ilyenkor lázasan készülődtünk az év első Utazás rovatának gyártási napjára: a Felvidékre indultunk. Nekünk, akik a fővárosban és környékén élünk, a Felvidék közelebb van, mint mondjuk Tokaj, vagy Villány – mégis méltatlanul kevésszer indulunk el északra.

Kasnyik Gábor előkóstol
Fotó: Talabér Géza / Vince Magazin

Három pincészethez tértünk be: Strekov 1075, Kasnyik Családi Pincészet és a Mátyás Családi Pincészetet kerestük fel. Túl azon, hogy egy borvidéken (sőt, majdnem egy faluban) dolgoznak, mindhárman az Autentista Szlovákia tagjai. Natúr, vagy organikus szemléleletmódban készített boraik és páratlan vendégszeretetük pedig mindenképpen megéri a látogatást, nem is kérdés, hogy bakancslista ajánlónkat velük kezdjük.

Bakancslista #2: Nemzetközi Tokaj

Samuel Tinon
Samuel Tinon és felesége, Mathilde Hulot, aki egyébként szintén boros szakmában dolgozik
Fotó: Galgóczy-Németh Kristóf/Vince Magazin

Az áprilisi lapszámunk Utazás rovatának gyártási napjára azóta is úgy emlékszünk vissza, mint életünk egyik leghidegebbikére. Berecz Stephanie ezúttal teával készült, amire meg úgy emlékszünk, mint életünk egyik legfinomabbikára… No de Stephanie-t természetesen a borai miatt is érdemes felkeresni, a Kikelet Pince ráadásul állandó nyitva tartással üzemel. Tőle egy másik franciához gurultunk tova: Samuel Tinon száraz szamorodnijaival írta be magát Tokaj térképére. Bordeaux-ból került a magyar borvidékre, hogy miért? Arról meséljen ő maga: minden boros bakancslistán ott a helye!

Bakancslista #3: Délolasz borkalandok

Librandi szőlőültetvény
Librandi szőlőültetvény
Fotó: Kalmár Borbála

Májusban egészen Calabriáig mentünk, hogy megkóstoljuk, mit tudnak a helyi borok, és azt is kiderítettük, hogy még pezsgőben is nagyon ott vannak! Meg persze annyi minden másban is, amit meg is írtunk részletesen itt, a kedvcsináló után pedig lehet is a repjegyet foglalni! Csak arra kell vigyázni, hogy érdemes üres bőrönddel érkezni, hogy telivel lehessen hazajönni.

Bakancslista +1: A Mátra hétpecsétes titka

Dubicz Borászat
Dunai Detti a Dubicz Borászat mozgatórugója
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Ezt a címet adtuk a december-január végi lapszámunk cikkének, ahol a Pincelátogatás rovatban a Dubicz Borászathoz látogattunk el. Az akár egy nap alatt oda-vissza megjárható borélmény fényét emeli, hogy Dubiczéknál interaktív borkóstolók foglalhatóak, sőt, még szabadulószobás játékuk is van! Még több információért érdemes felkeresni a magazinunk aktuális lapszámát, amelyben egy teljes cikkben mutatjuk be a Sárhegyet és az innen kikerülő borokat!

Címlapfotó: Talabér Géza / Vince Magazin