Ismét Újpestre költözött a borvilág

2023. szeptember 22.

2023-ban hatodik alkalommal került megrendezésre az Újpesti Borvíkend. Szeptember 8. és 10. között a negyedik kerületi Szent István tér benépesült jobbnál jobb borászati és gasztro kiállítókkal.

Az Újpesti Borvíkend 2018-ban indult útjára, igaz, akkor még csupán egyetlen napig tartott és pár pince kitelepülését jelentette. Azóta a program három napossá bővült és 2023-ban rekordot döntött, hiszen közel 10000 ember jelent meg a téren a hétvége alatt. Tóth András főszervező célja az Újpesti Borvíkenddel az volt, hogy egy olyan borfesztivált hozzon létre, ami családias hangulatával közel hozza az embereket. Ahol fontos a minőség az ételekben, az italokban és a zenében, de nem csúszik át a mostanság divatosság vált sznobizmus kategóriájába sem.

Borospalackok a betonon, mögöttük felirat
Fotó: Havas&Tímár

A Borvíkenden 30 borászat, két pálinkárium, számos gasztro és kézműves kiállító volt jelen. A pénteki és szombati nap a zenéről és a buliról szólt. A családi vasárnap pedig mint mindig, idén is a gyermekekről. Az eseményen már hagyománynak mondható Újpest Város Borának kiválasztása is. A résztvevők minden évben négy tétel közül dönthetik el azt, hogy melyik bor képviselje Újpestet a következő évben. Idén ezt a címet a Havas&Tímár Pincészet 2019-es 100% cabernet franc-ból készült „Franom” nevet viselő bora nyerte el. A szűretlen, derítetlen tétel két év hordós érlelést kapott, amit két év palackos érlelés követett és csak utána került forgalomba. Illatában a fekete bogyós gyümölcsök és a fűszerek, ízében a kakaó és a szilva uralkodik. Hosszú, rétegezetten gyümölcsös, finom savakkal és visszafogott tanninokkal a végén.

(promóció)
Címlapfotó: Havas&Tímár