Lapajánló: már kapható a Vince magazin áprilisi száma

2025. április 10.

Megjelent az áprilisi Vince magazin. Címlapsztorink a bor és a művészet találkozásának szép példája, a 20 éves Müpa és a Sauska borászat együttműködése. Tesztünkben a házasításokban gyakran szereplő hárslevelűt vettük górcső alá; több tétel is megmutatta, hogy saját jogán is kijár neki a figyelem. 

Müpa x Sauska

Káel Csaba és Sauska Andrea
Káel Csaba és Sauska Andrea
Fotó: Csomor Alexander

A bor és a művészetek évszázadok óta kéz a kézben járnak. Az önkifejezés igénye, az alkotás öröme, a befogadó gyönyörködtetése mind-mind olyan elemek, amelyek az irodalom, a képző- és az előadóművészetek vagy akár a zene világában is visszaköszönnek. A negyed évszázados múltra visszatekintő, két borvidéken működő Sauska családi pincészet exkluzív borválogatást állított össze a Müpa 20. születésnapjára. Ebből az apropóból beszélgettünk Sauska Andreával, a borászatok marketingigazgatójával és Káel Csabával, a Müpa vezérigazgatójával.

Hárslevelűk tesztje

Áprilisi tesztelőink
Áprilisi tesztelőink: Nagy Zsolt, Domián Emese, Kielmayer Kristian, Vancsik Ivett, Robert Smyth, Sue Tolson, Kézdy Dániel, Hegyi Gábor, Romsics László
Fotó: Nyilassy Lili

Őshonos fajta a Kárpát-medencében, amelyet Tokaj-Hegyaljától az Egri és Villányi borvidéken át egészen a Somlóig, de a Mátrában és a Balaton környéki területeken is termesztenek. Mégis, a hárslevelű sehol sem vált domináns szőlőfajtává. Pedig – akárcsak a furmint – ezerarcú: a csontszáraz boroktól a késői szüretelésű tételeken át az aszúig szinte minden stílusban megállja a helyét, sőt, pezsgő is készül belőle. A tesztünkben szereplő több tétel is megmutatta, hogy a hárslevelűnek a saját jogán is kijár a figyelem. 

Interjú Willi Klingerrel

Willi Klinger
Willi Klinger
Fotó: Lalo Jodlbauer

Hogyan zajlott az osztrák borokat világhírnévig röpítő bormarketing első negyven éve, és kell-e a magyaroknak Ausztriát másolniuk? Willi Klingerrel, az osztrák bormarketing egyik kulcsfigurájával beszélgettünk.

Természetes történetek

szőlő a kézben
Fotó: Maja Petric / Unsplash

A natúr bor még mindig megosztó, és még mindig nehezen definiálható. De hogyan is indult el a natúr boros sztori a világban és Magyarországon? Szerzőnk, Kielmayer Krisztián elmeséli.

Lassulás a déli parton – Ilyen volt a Vince Slow Life

Slow Life Kistücsök
Slow Life pillanatok a Kistücsökben
Fotó: Dancsecs Ferenc

A méltán híres Kistücsök-életérzést a Garamvári Pincészet pezsgőivel és az Ikon Borászat fehér- és vörösboraival kísértük a Vince Slow Life hétvégén. Balatonszemesen és környékén az idő lelassult, az ízek elmélyültek, az élmény örökre velünk marad.

A Vince magazin elérhető országszerte április 10-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!