A könnyű nyári borok ünnepe

2023. június 29.

Nyárköszöntő rendezvényünkön, a Vince Juniálison a békebeli ligeti hangulatot idéző, a legmelegebb hónapok könnyű borait a középpontba állító sétálókóstolóra invitáltuk borkedvelő barátainkat.

A nemrégiben felújított, festői szépségű Millennium Házában több mint száz borkedvelő gyűlt össze, hogy közösen élvezze a szezon legfrissítőbb, legzamatosabb újdonságait. A Pfaff Ferenc tervezte épület különleges hangulatával, gyönyörű art deco stílusú enteriőrjével csodálatos kulisszaként szolgált. A házat körülvevő 1500 rózsatő teljes pompában fogadta a látogatókat. Mint minden rendezvényünkön, a társaság most is a minőség borokat kereső borkedvelőkből és borértőkből állt. Ők nemcsak kóstolási lehetőséget, hanem kellemes péntek esti kikapcsolódást is kerestek.

barna épület előtt asztalok, székek, emberek
Fotó: Bézsenyi Zsolt

Bár az időjárás szeszélye a szabad ég alól a falak közé szólította a résztvevőket, a kényelmes és szellős belső terekben Soprontól Tokajig szinte minden hazai borvidék képviseltette magát. A pezsgőbárban ráadásként nemzetközi buborékos tételek várták a vendégeket. A belépőjegy 14 hazai pincészet közel 40 borának kóstolását foglalta magában. A pincészetek által bemutatott tételek többsége a Vince Magazin könnyű nyári borokat fókuszba állító tesztjén négycsillagos, azaz kiváló minősítést ért el. Így a vendégek elé valóban csak a legjobb nyári borok kerülhettek.  A kínálatot a proseccókat, champagne-okat kínáló partnerek színesítették, akik szakértő tanácsadással nemcsak az ízlésünknek leginkább megfelelő buborékos italok megtalálásában segítettek, de különleges tételekből is ízelítőt adtak.

Illatos fehérek, játékos rozék, gyümölcsös vörösek

Bár a hangsúlyt az évszakhoz igazodva elsősorban a fehérborok és a frissítő buborékokban bővelkedő italok kapták, a vörösborok kedvelőinek sem kellett csalódniuk. Ezek közül talán az Eszterbauer Borászat kadarkája volt az egyik legnépszerűbb, de több pincészet is hozott magával alternatívát. Minket ezúttal minden eddiginél jobban kényeztettek, személyes kedvenceink ugyanis a méltatlanul mellőzött sillerek. Ezekből most az Eszterbauer, a Vinatus és a Steigler standján is találtunk kóstolnivalót. A Steigler Pince zweigeltből készült bio sillere annyira fantasztikusan sikerült, hogy többször is visszakanyarodtunk érte. (Nem hiába kapott 17,20 pontot a magazin tesztjén!)

egy férfi kezében palack, mögötte a falon fotók
Fotó: Bézsenyi Zsolt

A magyar pezsgők közül az etyeki Anonym Pince és a hajós-bajai Koch Borászat tradicionális eljárással készült tételei kényeztették az ízlelőbimbókat. Az illatos borok rajongói pedig kóstolhattak piros veltelinit a Taschner Borháztól, traminit a Kreinbacher Birtoktól, sauvignon blanc-t a Skizótól és a Dobosi Birtoktól, zenitet a Tornai Pincétől és az Androsics Birtoktól. Az utóbbi pincészet két remek olaszrizlinggel és egy királyleánykával is megörvendeztette a vendégeket. A Bárdos Pince illatos cuvée-je, a közösségi bormárkaként tavaly debütált MyMátra 2022-es friss kiadása szinte kiugrott a pohárból. A Vylyan és a Takler Pince megmutatta, hogy egy meleg klímájú borvidéken is születhetnek lendületes, vibrálóan gyümölcsös, feszes savakkal bíró fehér- és rozéborok. Ha csak egyetlen kedvencet lehetne megneveznünk, akkor a Dobosi Birtok közepes testű sauvignon blanc-ja lenne az. Így nem is kérdés, hogy a következő baráti vacsoránál ez kerül majd az asztalra.

Köszönjük borász- és kereskedő partnereinknek az együttműködést!

Kiállító borászatok

Androsics Birtok, Anonym Pince, Bárdos Pincészet, Dobosi Birtok, Eszterbauer Pincészet, Koch Pincészet, Kreinbacher Birtok, Skizo/ Sike Balázs Pincéje, Steigler Pincészet, Takler Pince, Taschner Bor-és Pezsgőház, Tornai Pincészet, Vinatus Pince, Vylyan Pincészet

Pezsgőbár

egy férfi és egy nő állnak egy asztalnál, férfi kezében palack
Fotó: Bézsenyi Zsolt

Ab Ovo Borkereskedés, Bubbly Shop, Prosecco Please, Proseccoshop, Varros Co.

Címlapfotó: Bézsenyi Zsolt