Bemutatkozik a Vince Juniális helyszíne

2023. június 23.

A Millennium Ház nemcsak a Városliget, de egész Budapest egyik legimpozánsabb épülete.

2023. június 23-án a békebeli vurstlik világa kell újra életre a megújult Városligetben. Ekkor zajlik a tavaly ősszel nagy sikerrel megrendezett Vince Gála nyári jóval kötetlenebb, lazább párja, a Vince Juniális. A tavalyi évben a Vince Gálával megkezdett rendezvénysorozatok célja, hogy a Vince színvonalas környezetben, a legkiválóbb tételek társaságában kovácsolja közösségé a borszerető magyar embereket. A valódi építészeti ékkőnek számító, megújult Millennium Ház (korábban Olof Palme Ház) belső tere, illetve a pázsitos kertje élőzenével kiegészítve igazi felszabadult nyári, pálmaházi hangulatot varázsol a Városliget szívébe.

Az eseménynek otthont adó Millennium Ház (korábban Olof Palme-ház) a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete. Eredetileg az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült művészeti kiállítócsarnoknak Pfaff Ferenc tervei alapján. A neoreneszánsz stílusú csarnok a kiállítás egyik legszebb épülete lett.

épület, előtte virágok, esti fény

Hamar kiderült azonban, hogy az épület műcsarnoknak nem alkalmas. Egyrészt, mert nem elég nagy, másrészt mert a fontosabb útvonalaktól messze áll. Ezzel együtt az 1896-os millenniumi ünnepségeken kiállítótérként használták, viszont nem képeket, hanem kórházi felszereléseket állítottak ki benne. Ezután Fővárosi Múzeummá alakították, ám az épület még ehhez sem volt elég nagy, ezért 1936-ban bezárták.

A Városliget ékköve többször megújul

A második világháború alatt az épületben hadikórház működött. A bombázások súlyosan megrongálták. A háborús károk javítása érdekében az épületet többször átalakították. 1954-ben a frissen alakult Művészeti Alap kapta meg, és szobrászok műhelye, illetve a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. 1958–1961 között Bardon Alfréd tervei alapján teljesen átalakították. Többek között elbontották a tetőt, majd megemelték. A főfalak elbontásával a belső tereket jórészt egybenyitották. Az épület bejáratát a mai Olof Palme sétány felőli oldalra helyezték át.

Városliget barna kőépülete előtte szobor

1990–93 között, amíg a Műcsarnokot felújították, az átmenetileg ide költözött vissza. Ezután a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének székhelye lett. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a 2017 végén kezdődött rekonstrukció során megújult ház közösségi térré, élményközponttá alakult. 2019 óta viseli a Millennium Háza nevet. Az épület külső homlokzatának restaurálása valóban példaértékű lett, ugyanaz a csapat dolgozott rajta, akik a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát is helyreállították. Ezen a ponton össze is érnek a szálak, hiszen a Vince Juniálisnál „előképét” a 2022-es nagysikerű Vince Gálát éppen ebben a Román Csarnokban rendeztük meg.

2023. június 23-án várunk mindenkit felújított Millennium Házba. Ünnepeljük együtt a magyar borokat a Városliget egyik legcsodásabb épületében!