Lehullt a lepel a Vince Juniálison kóstolható borokról!

2023. június 06.

A Vince nyári borkóstolóján a Vince Magazin júniusi tesztjén legjobban szerepelt tételek lesznek kóstolhatók.

2023. június 23-án a békebeli vurstlik világa kell újra életre a megújult Városligetben. Ekkor zajlik a tavaly ősszel nagy sikerrel megrendezett Vince Gála nyári jóval kötetlenebb, lazább párja, a Vince Juniális.

A tavalyi évben a Vince Gálával megkezdett rendezvénysorozatok célja, hogy a Vince színvonalas környezetben, a legkiválóbb tételek társaságában kovácsolja közösségé a borszerető magyar embereket. A valódi építészeti ékkőnek számító, megújult Millennium Ház (korábban Olof Palme Ház) belső tere, illetve a pázsitos kertje élőzenével kiegészítve igazi felszabadult nyári, pálmaházi hangulatot varázsol a Városliget szívébe.

Természetesen a borok tekintetében is a Vincétől megszokott magas színvonalat hozza a rendezvény. A Vince Juniálison kizárólag a Vince Magazin júniusi tesztjén legalább 4 csillagot szerzett pincészetek szerepelnek. (A boraik a belépőjegy megvásárlásával korlátlanul kóstolhatók.)

A Vince Magazin júniusi tesztjén a SUMMERTIME jegyében a 2022-es évjáratú, reduktív eljárással készült, könnyed nyári csendes és gyöngyöző tételek lettek tesztelve. A meleg évszakra enyhülést nyújtó frissítő, könnyed és főleg jó ár-érték arányú, visszafogottabb alkoholtartalomú borok között a fehérek voltak többségben. Mindazonáltal vörösbor, sőt még siller is került a zsűri poharába.

Hogyan tesztelte a zsűri a nyári borokat?

Harmadik éve már, hogy nyaranta van egy személyesebb teszt zajlik a Vince Magazin szerkesztőségében. Ilyenkor nem a szokásos, közös vakkóstolással során zsűriznek a szakértők. Helyette a Vince Magazin felkér öt, sokat próbált, elismert borszakértőt. Ők kóstolják meg a nekik (véletlenszerűen) sorsolt borokat, és írjanak önálló véleményt róluk. A sokévnyi tapasztalat, a borversenyek bíráiként és a nemzetközi mezőnyben szerzett jártasság, a több ezer bor adta kóstolási rutin révén szerzett ítéletük hiteles, objektív és mértékadó.

Kik teszteltek a júniusi lapszámnál?

  • Romsics László, WSET-diplomás borszakértő, a Vince Magazin állandó tanácsadója, a Csányi Pincészet vezérigazgatója
  • Horkay András, WSET-diplomás borakadémikus, a CEWI alapítója és vezetője
  • Vancsik Ivett, WSET-diplomás borakadémikus, a Vince Magazin főszerkesztője
  • Hegyi Gábor borkereskedő, rendezvényszervező, intellektuális kocsmáros
  • Nagy Sebestyén, borszakíró, a Borjour alapítója

Milyen tételekre számíthatunk a Vince Juniálison?

A Vince Juniálison a Vince Magazin júniusi tesztjén 4 csillagot elért pincészetek mutatják be boraikat. Ezeket a tételeket a rendezvény belépőjegyének megvásárlása után korlátlan mennyiségben lehet kóstolni. A teszt eredménye még nem publikus, annyit azonban elöljáróban elárulhatunk, hogy nagyágyúk és kisebb, kevésbé ismert pincék borászatok egyaránt kaptak 4 csillagot. Változatos kínálatból válogathatunk tehát 2023. június 23-án a Millenium Házban.

Címlapfotó: CA Creative / Unsplash