Pár csepp ebből és megmenekült az elsózott leves!

2023. június 16.

Minden háztartásban megtalálható az a filléres élelmiszer, amivel megmenthető az elsózott leves.

Egy tál leves évszaktól függetlenül nagyon jól tud esni. Télen a kiadós húsos leveseket választjuk, tavasszal és nyáron a könnyedebb, zöldséges változatok, például a gazpacho típusú levesek lehetnek a befutók. A só a gyümölcsleveseket leszámítva mindegyiknél elengedhetetlen a főzés során. Ebből adódóan olykor történhetnek balesetek. Még a legtapasztaltabb séfekkel is megeshet, hogy túlsóznak ételeket. De miképp orvosolható ez a probléma?

Megfelelően alkalmazva a só segít kiemelni az ételek aromáit. Akkor se essünk kétségbe, ha a főzésnél a kóstoláskor úgy érezzük, túltoltuk. Még meg fogjuk tudni menteni a levesünket – bíztat a  TheKitchn cikke.

Miből adódik az elsózás?

Nem megfelelő típusú só használata. Még ha pontosan is követjük a recept utasításait, az asztali só használata ott, ahol kóser sót írnak elő, túlsózást eredményezhet.

Elmarad a kóstolás. Egy leves aromája könnyen változhat, miközben az alapanyagokat hozzáadjuk és a leves forr (vagyis vizet veszít). Ezért fordulhat elő az, hogy a receptek különböző pontjain írnak elő sózást, nem pedig egyetlen lépésben. A legjobb, ha a levest fokozatosan ízesítjük, folyamatosan kóstolva és szükség esetén igazítva menet közben.

Észrevétlen sózás. A különféle fűszerkeverékek, leveskockák, vagy akár a sajtok mind különböző mennyiségű sót tartalmaznak. Érdemes ezért ellenőrizni a címkén a sótartalmat és kóstolni a levest, miután ezeket az összetevőket hozzáadtuk, mielőtt még tovább sóznánk.

Hogyan javítsuk ki az elsózott ételt?

  • Hígítsuk alaplével! Ha több folyadékot adunk a leveshez, az felhígítja a sótartalmat. Elvileg a víz is jó, de sokkal ízesebb eredményt ad, ha az eleve használt főzőlével operálunk.
  • Elő a tejtermékekkel! Egy csepp tejszínnel, joghurttal vagy tejföllel a recepttől függően enyhíthetjük az erős sós ízt a hozzáadott tejzsír gazdagságával.
  • Növeljük a savasságot! Néha az ételek csak túlsózottnak tűnnek, pedig valójában csak egy kis citromra vagy egy csipetnyi ecetre lenne szükségük.

Címlapfotó: Elena Leya / Unsplash