Soha vissza nem térő alkalom: a magyar borászok „kis hercege” tart exkluzív borkóstolót

2024. február 27.

2024. április 5-én szó szerint megismételhetetlen élményben lehet részük a borbarátoknak.

2024. április 5-én kétség kívül a Vince Borműhely sorozat egyik legkülönlegesebb kóstolójára kerül sor. 120 méterrel a Duna fölött, a VIRTU Restaurantban Györgykovács Imre somlói borász mutatja be borait. És hogy miért különleges az ő kóstolója?

Györgykovács Imre az egyik legmegbecsültebb tagja a magyar borszakmának (Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, Borászok Borásza díj, Vince Életműdíj), miközben Magyarország egyik legkisebb borászatát viszi Somlón.

A somlói bor legjava

Györgykovács Imre területeinek összmérete sosem haladta meg az egy hektárt, ma pedig már mindössze fél hektárról készít bort. A szőlőműveléstől a feldolgozáson át mindent (szó szerint) sajátkezűleg csinál feleségével. Ennek megfelelően évente mindössze 3000 palackot készít, ezek mindegyike valódi kincs a borrajongók körében. (Emiatt szokták Somló kis hercegének is nevezni.)

A kis palackszám miatt, meg mert idén tölti be 74. életévét, Imre bácsi a legritkább esetben fogad el felkérést borkóstolók megtartására. (A saját pincéjénél is szinte gondban szokott lenni, ha vendégek érkeznek hozzá.) Nemrégiben egyik fő partnerének is csak 10 év után sikerült felcsábítania Budapestre, hogy tartson egy borkóstolót.

A Vince Borműhellyel azonban most kivételt tesz. Aki tehát szeretne egy szó szerint megismételhetetlen boros élmény részese lenni, annak ott a helye 2024. április 5-én a Vince Borműhelyen. Györgykovács Imre mind az 5 fajtából hoz legalább egy palackkal, amiből valaha saját területe volt. Mindez azért is különleges, mert jelenleg már csak 3 szőlőfajtával dolgozik, vagyis már kifutott tételek is kóstolhatók lesznek a VIRTU Restaurantban. Íme a teljes borsor:

  • Olaszrizling 2020,
  • Tramini 2020,
  • Furmint 2020,
  • Olaszrizling 2021,
  • Tramini 2021
  • Sárgamuskotály 2021,
  • Hárslevelű 2014

És ez még nem minden, hiszen kerül egy nyolcadik Györgykovács-ital is a pohárba az este végén. Hogy ez micsoda, az maradjon meglepetés április 5-ig.

Egy biztos: magyar bortörténeti jelentőségű pillanatnak lehetnek szemtanúi azok a borbarátok, akik 2024. április 5-én ellátogatnak a Vince Borműhely Györgykovács Imre kóstolójára.

Jegyek megvásárolhatók az esemény oldalán, ami az alábbi képre, vagy szövegdobozra kattintva érhető el:

Címlapfotó: Horváth Domonkos / Vince